Ten sam ślub w dwóch parafiach - pół roku różnicy?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

ksupera

Sympatyk

Post autor: ksupera »

Dzień dobry,
trafiłem na nietypowy przypadek przy szukaniu moich przodków. Otóż mam śluby dwojga osób - zgadzają się nazwiska i imiona, są wdową i wdowcem, w genetece (ale też i w aktach dostępnych na genetce i w genbazie) widzę DWA różne śluby w DWÓCH różnych parafiach.
ROK 1816 SZYMON SZYCHOWSKI + KATARZYNA ŁYKOWSKA
- akt M nr 13 parafia Godzianów (województwo łódzkie)
- akt M nr 19 parafia Pszczonów (województwo łódzkie)

Nie widzę szans, żeby to były różne osoby. Czy ktoś z Państwa ma pomysł, z czego to może wynikać? Powtórka ślubu? Kopiowanie ksiąg?

Wyszukiwanie na genetece:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=

Skan aktu w genbazie (ten, którego nie ma na genetece)

https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,18353,15

Będę wdzięczny za pomoc
pozdrawiam
Krzysztof Supera
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

ciekawa sprawa ale nie wiem dlaczego tak się stało, ten pierwszy akt z sierpnia to parafia Szymona, jej Pszczonów i pewnie w Pszczonowie był ślub.
Może ślub był wpisany ale do niego nie doszło, zwłaszcza, że ten godzianowski taki nieporadny, niezbyt formalny, zabrakło w nim informacji o aktach dot. zmarłych małżonków, które to informacje są w pszczonowskim, ale dzięki tym dwóm zapisom, które jednak wzajemnie się uzupełniają, wiesz, że ojcem Szymona był Jacenty lat 70 (nota bene Szymon nie potrzebował jego zgody, był pełnoletni i wdowiec) a Katarzyny mąż miał na imię Wawrzyniec a ona była z domu Pawłowska.
pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
Łukaszek_Mlonek

Sympatyk

Post autor: Łukaszek_Mlonek »

U mnie w rodzinie w połowie XX wieku rodzice dwa razy ochrzcili moją ciotkę a wujka chyba wcale nie.
A przynajmniej dorosły wujek odkrył , ze go w ogóle nie wpisali do ksiąg parafialnych a jego siostra dwa lata starsza ma dwa wpisy.
Pozdrawiam - Lanka

Żądasz przekładu z obcego języka - napisz wszystko co już wiesz i co jest w indeksach
Jak skutecznie napisać prośbę o tłumaczenie
ksupera

Sympatyk

Bardzo dziękuję! Dokopałem się jeszcze do alegat z Pszczonowa i tam jest akt zgonu poprzedniej żony, ale to mi jeszcze bardziej komplikuje obraz. Narysuję sobie to na spokojnie i może to jakoś poskładam - jest ciekawie :)
pozdrawiam
Krzysztof Supera
ksupera

Sympatyk

Dobry wieczór,
mam jeszcze jedną myśl - czy możliwe, że jeden z tych aktów był ślubem 'cywilnym' (ten z sierpnia odwołuje się do prawa cywilnego), a drugi 'kościelnym' (jest w opisie o zapowiedziach). Czy to wtedy było w ogóle możliwe?
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

obydwa śluby są cywilne tzn ksiądz podpisał się jako pełniący obowiązki urzędnika stanu cywilnego, co nie znaczy, że ślub nie był w kościele, tylko ksiądz miał obowiązek spisywania drugiego egzemplarza w asc, i z tej księgi pochodzi skan, może trzeba poszukać czy księgi kościelne się zachowały.
pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
Piachu2

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piachu2 »

A może to potwierdzenie i wpis do akt we właściwej im parafii ślubu zawartego z jakiegoś powodu gdzieś indziej. Przypadek w mojej rodzinie: :?:

Akt nr 39 Kolno
Działo się w mieście Kolno 9 ( 22 ) Listopada. 1910 roku o godzinie 4 po południu.
Ogłaszamy, że w obecności Jana Mogielnickiego lat 33 ... Kolneńskiego ... nadania i Edwarda Knap 29 lat Urzędnika Kolneńskiego Magistratu obu mieszkających w w mieście Kolno.
Stawili się Antoni Piaszczyński i małżonka jego Stanisława Garbulewska i okazali dowód zawartego ślubu spisanego w kościele Mikaszewskiej parafii.
Ja niżej podpisany zaświadczam, że Antoni Piaszczyński i Stanisława Garbulewska zawarli związek małżeński w kościele wyżej wspomnianym we wsi Mikaszówka dnia 25 Września ( 8 Października ) bieżącego w obecności świadków Wacława Borkina i Stanisława Romanowskiego, Nowożeńcy okazali dokumenty z numerem 45 podpisane: Obecny Mikaszewskiej parafii Ks. M Piaszczyński. Na podstawie powyższego dokumentu prawowici małżonkowie Piaszczyńscy okazali wymagane o zawarciu małżeństwa akta, w Aktach Stanu Cywilnego ... ... ... mieszkańców Kolneńskiej parafii.
... 94 Kodeksu Obywatelskiego Carectwa Polskiego.
My przepisaliśmy ... akta o zawarciu związku małżeńskiego i ogłaszamy, że 25 Września bieżącego roku, po trzech ogłoszonych zapowiedziach w dniach a mianowicie: 18, 25 Września i 2 Października bieżącego roku.
W Nowoczesnym Stylu w Mikaszewskim kościele parafialnym zawarto związku małżeński między Antonim Piaszczyńskim kawalerem 27 lat mającym synem zmarłego Jana i żyjącej Tekli z Janowskich małżonków Piaszczyńskich, urodzonym we wsi Łomżyca parafii Łomżyńskiej organisty mieszkającego w mieście Kolno i Stanisławą Garbulewską panną 19 lat mającą córką Adama i Ewy z Gmosiewiczów ( Dmosiewiczów ) małżonków Garbulewskich urodzoną i zamieszkałą przy rodzicach w Kolnie. Małżonkowie oświadczyli, że intercyzy przedślubnej nie zawierali.
Akt ten nowożeńcom przeczytany przez Nas, Nowożeńców i świadków podpisany został.

Mieli kaprys aby ślubu udzielił im stryj Pana Młodego ks. Michał Piaszczyński będący proboszczem 150km dalej w Mikaszówce, potem w rodzinnej parafii była powtórka z wpisem do akt.

Skan: https://www.piaszczynski.pl/podlasie/im ... 4d062.html
Krzysztof
- Szukam rodzin: Piaszczyńskich / Piaścików z Łomży, Nowogrodu, Poznania, Śremu, Leszna, Łodzi, Lublina ...
https://www.piaszczynski.pl
ksupera

Sympatyk

Bardzo ciekawe! U mnie nie znalazłem nic o powtórce. W alegatach dokumenty jak gdyby nigdy nic.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”