Czy Jacenty to Jakub
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
Czy Jacenty to Jakub
Nie pamiętam, czy ktoś już nie zadał takiego pytania, coś mi świta. Ostatnio szukam przodków wśród grekokatolików z okolic Pruchnika i mam zagwozdkę-jest dwóch panów, najwyraźniej mieszkają w jednej chałupie, żona o tych samych danych, tyle, że jeden Jacenty, drugi Jakub. Dzieci prawdopodobnie 8-ro na przestrzeni 20 lat i rodziły się średnio co 2-3 lata, w tym dwa razy bliźniaki, za mało na dwie rodziny. Wydaje mi się, że to jest jeden człowiek. Czy tych imion używano zamiennie jak Szczepan/Stefan?
Katarzyna W.
Czy Jacenty to Jakub
Jacenty to Jacek (lub ewentualnie Hiacynt). A może ktoś myślał , że Jacenty to Jakub i tak sobie błędnie pisał .
Pozdrawiam
Janusz
Pozdrawiam
Janusz
Czy Jacenty to Jakub
Też mi się tak wydaje. Zobaczę co wyjdzie dalej, czy będzie dwa zgony czy jeden. Księga jest pisana dziwnie, jakby ksiądz miał problem z łaciną, czasami miesza w jednym wpisie słowa polskie i łacińskie, czasami cały wpis po łacinie, drugi po polsku itd.
Katarzyna W.
-
Officinalis_Paeonia

- Otrzymał podziękowania: 8 times
Re: Czy Jacenty to Jakub
Tak, wśród unitów Jacenty mógł być Jakubem (choć to 2 różne imiona), ponieważ oba imiona zdrabniano: Jacko. I Jacko zapewne podawano a osoba spisująca dokument rozwijała do Jacenty lub Jakub (niekoniecznie właściwie). I bywało, np. że urodził się Jacenty a małż. zawarł Jakub (a była to ta sama osoba).kminek pisze:Ostatnio szukam przodków wśród grekokatolików z okolic Pruchnika i mam zagwozdkę-jest dwóch panów, najwyraźniej mieszkają w jednej chałupie, żona o tych samych danych, tyle, że jeden Jacenty, drugi Jakub.
Elża
- Adam_Kalemba

Żona może być ta sama ale mężów dwóch, radzę sprawdzić jak się rodziły dzieci. Z których ojców. Czy najpierw był jeden ojciec a potem drugi.
-
elizamathia

U mnie też tak jest że Jacenty/Jacek w jednym akcie jest Jakubem. Na pewno to ta sama osoba w moim przypadku
Eliza
Eliza
Eliza
Naprzemian. Brałam pod uwagę dwóch różnych mężów, bo śluby wdowców były normą, ale nie znalazłam potwierdzenia takiej opcji w tym przypadku.Adam_Kalemba pisze:Żona może być ta sama ale mężów dwóch, radzę sprawdzić jak się rodziły dzieci. Z których ojców. Czy najpierw był jeden ojciec a potem drugi.
Dziękuję za odpowiedzi. Teraz już nie mam wątpliwości, że to jeden człowiek i był moim 4xpradziadkiem.
Katarzyna W.