Historia osad młynarskich okolice Parzna

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Matuszkiewicz_M

Sympatyk

Post autor: Matuszkiewicz_M »

interesuje mnie, czy są opracowania historyczne dotyczące młynarstwa - okolice Parzna, Kluk - XVIII i XIX wiek (może spisy ludności też) - dotarłam w moim drzewie genealogicznym do przełomu XVIII i XIX wieku i natrafiłam na nazwiska młynarzy : Duszyński, Fraszka, Borowiec, Grzesiakowski i Gorzelak
PiotrKcz

Sympatyk
Adept

Post autor: PiotrKcz »

Cześć!

Co do samych opracowań nie pomogę za wiele, nie szukałem takowych, chociaż jeśli by istniały sam bym chętnie rzucił okiem.
W sumie istnieje powód dla którego nie szukałem tych informacji - młynarze byli bardzo mobilni (przynajmniej moi) i potrafili w ciągu życia wielokrotnie zmieniać miejsce zamieszkania, dlatego nie przywiązywałem do tego zbyt dużej wagi.

Żeby odpowiedzieć choć trochę w temacie: kiedyś istniała witryna internetowa o młynarzach (rzeczpospolitamlynarska) i chociaż już ona nie działa, to można w internecie odnaleźć jej archiwalne wersje (niestety nie pamiętam czy było tam coś o Parznie): https://web.archive.org/web/20190123151 ... narska.pl/

Nawiasem mówiąc sam mam w drzewie Duszyńskich z Parzna (np. Stanisław Duszyński , który brał w 1865 roku ślub z Antoniną Fraszką i którym w Parznie urodziło się co najmniej jedno dziecko - Apolonia).
Czy są to również Twoi Duszyńscy nie wiem (to względnie popularne nazwisko), ale wyżej wymieniony Stanisław był synem mojego 3xpradziadka Józefa Leona Duszyńskiego - młynarza, ten z kolei synem Bonawentury - młynarza, a ten synem Macieja - również młynarza. Może jesteśmy kuzynami?

Życzę owocnych poszukiwań i pozdrawiam,
Piotr
Matuszkiewicz_M

Sympatyk

Dziękuję za podpowiedź. Stanisław Duszyński, Apolonia, jeszcze nazwisko Weliński - to są osoby z mojego drzewa :D A osobą, która łączy mnie z gałęzią młynarzy jest Apolonia Duszyńska, która była żoną Jakuba Fity - czyli to są moi prapradziadkowie :D
krystynata
Adept

Post autor: krystynata »

Dzień dobry, dołączam się jako "spadkobierca" w linii żeńskiej Józefa Depcika z Młyna Ujście koło Kuźnicy Lubieckiej, par. Parzno. Usiłuję doszukać się jego powiązania z innym młynarzem, Filipem Depcikiem (Depczykiem) z młyna Depczyk koło Wadlewa na trasie Dłutów-Drużbice, ok. 22 km od Parzna.
W tych samych koligacjach pozostają właściciele młyna Zbyszek, na północny wschód od Lubca, którego ruiny są dokładnie obfotografowane na Google Maps. Tam rezydowała rodzina Papuga. Młynarze często żenili dzieci we własnym kręgu zawodowym.
Wśród potomstwa Józefa Depcika przeważały córki, toteż w następnym pokoleniu pojawiają się nazwiska Kociołek (na 100% młynarze), Załoga, Peczka (jako spolszczenie Petzke - to akurat ci "moi"), Załęczny, Dobrodziej, Szewczyk (w następnym pokoleniu Gorzelak), Rychlewski.
Pan Artur Gorzelak jest tu na forum, może jakoś go wywołać :) ? Spróbuję.
Grzesiakowscy rezydowali w Grobli, ok. 4 km na południe od Parzna. Seniorka rodu - Agnieszka z d. Wierzchowiec (1754 - 1830) pochodziła z kolejnego młyna, ok. 2 km na wschód od Grobli.
Ponieważ drzewo na MH mam bez limitu, Grzesiakowskich też wyrysowałam, chociaż to dosyć dalekie powiązania.
To jest lepsze niż puzzle, krzyżówki, sudoku, mahjongg. :D
Mam dużo szczegółowych danych ze skanów metryk, chętnie się podzielę informacjami.
Krystyna Tarkowska
krystynata56@gmail.com
Ostatnio zmieniony pn 19 cze 2023, 19:30 przez krystynata, łącznie zmieniany 1 raz.
Matuszkiewicz_M

Sympatyk

dzień dobry, dzięki genetece również mam duże zasoby pościąganych skanów - z moimi nazwiskami (Duszyński, Borowiec, Fraszka, Grzesiakowski, Gorzelak) dotarłam do połowy osiemnastego wieku - i chyba już się dalej nie da ;-) Ale potwierdzam małżeństwa młynarskie - ale i dużo kłopotu w ustalaniu członków rodziny, bo ci moi młynarze strasznie często się przeprowadzali. Pozdrawiam serdecznie. Monika Matuszkiewicz
matuszkiewicz.monika@gmail.com
Skarżyńska_Cecylia

Rodziny Młynarskie Skarżyńscy

Post autor: Skarżyńska_Cecylia »

Witam! Pochodzę z rodziny mlynarskiej od kilku pokoleń. Mój pra pra dziadek Paweł Skarżyński. pradziadek Tomasz.,Adam Skarżyński, jego syn Antoni Skarżyński, syn Edward Skarżyński, syn Józef Skarżyński - to mój dziadek syn Józefa - Henryk Skarżyński - to mój ojciec. Antoni był właścicielem młyna motorowego w Opocznie ul. Kilińskiego 7, Józef mój - dziadek, a później mój ojciec Henryk - właściciele młyna wodno-elektrycznego w Podkonicach Dużych nad rzeką Krzemionką woj Łódź gm. Czerniewice. Tomasz, Adam mój pradziadek młyn Radzice, koło Opoczna. Młyn w Opocznie i Podkonicach Dużych już nie istnieje. Tylko na fotografiach. Wielka szkoda, że nie działa portal Młyny Rzeczpospolita, umieściłabym ta wszystkie dane na temat mojej rodziny mlynarskiej. a mam dokładne informacje. Na temat Pani Rodziny nie mam informacji., ale super, że jesteśmy z rodzin młynarzy. Pozdrawiam. Cecylia Może komuś przyda się nasza wiedza. Jeśli coś Panią zainteresuje lub kogoś kto przeczyta, proszę napisać do mnie.
Kociołek_Andrzej

Sympatyk
Adept

Rodziny Młynarskie Skarżyńscy

Post autor: Kociołek_Andrzej »

Witam
Jestem potomkiem KOCIOŁKÓW - Kacpra, Jana, Mikołaja itd ( młynarzy z Dłutowa , Drużbic i okolic)

Pozdrawiam
Andrzej Kociołek
Awatar użytkownika
Ciemnoc

Sympatyk

Post autor: Ciemnoc »

Dzień dobry, ja również dołączam się jako potomek młynarzy - ja od Grzesiakowskich. W mojej części rodziny nazwisko to przetrwało do połowy lat 60., kiedy to moja babcia Jadwiga wzięła ślub.

Jej ojciec, Konstatnty Grzesiakowski urodził się w Złoczewie w 1914, ale ślub wziął już w Komarówce Podlaskiej i tam też został pochowany. I tak najdalej udało mi się dojść do mojego piątego pradziadka Michała Grzesiakowskiego i tej cześci rodziny z Parafii Parzno (miejscowości Kluki, Grobla, Grobla Młyn, Wierzchowiec).

Aktualnie jestem na etapie szukania dalszych dokumentów dotyczących głównie rodziców Michała, Agnieszki Grzesiakowskiej z d. Wierzchowiec.

Z tego co widzę na mapie w Parznie jest cmentarz parafialny z XIX wieku lub jego pozostałości. Czy ktoś tam był? Czy ktoś się orientuje, czy są tam jakieś nagrobki Grzesiakowskich?

Czy ktoś wie, czy są jakieś pozostałości młyna w Grobli? Ewentualnie gdzie on stał?
Koluszkowski_Henryk

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Koluszkowski_Henryk »

Miejsca, gdzie stały młyny w Grobli, Wierzchowcu i innych okolicznych dobrze można sprawdzić na mapie WIG z 1934 : http://maps.mapywig.org/m/WIG_maps/seri ... 289760.jpg

Trochę danych o Michale Grzesiakowskim i jego żonie Agnieszce Wierzchowiec napisałem ci jako odpowiedź na twój post przy wątku Archiwum Diecezjalne w Łodzi.

P.S.
Moja teściowa z domu jest Kociołek i trochę interesowałem się młynarzami w parafiach Dłutów, Drużbice, Łobudzice, Parzno.

Henryk
Awatar użytkownika
Ciemnoc

Sympatyk

Post autor: Ciemnoc »

Koluszkowski_Henryk pisze:Miejsca, gdzie stały młyny w Grobli, Wierzchowcu i innych okolicznych dobrze można sprawdzić na mapie WIG z 1934 : http://maps.mapywig.org/m/WIG_maps/seri ... 289760.jpg

Trochę danych o Michale Grzesiakowskim i jego żonie Agnieszce Wierzchowiec napisałem ci jako odpowiedź na twój post przy wątku Archiwum Diecezjalne w Łodzi.

P.S.
Moja teściowa z domu jest Kociołek i trochę interesowałem się młynarzami w parafiach Dłutów, Drużbice, Łobudzice, Parzno.

Henryk
Bardzo dziękuję i za mapę i za wszystkie pozostałe informacje. Muszę tam poszukać jeszcze takiej mapy, na której mógłbym znaleźć lokalizację młyna we wsi Bedoń (tam rezydowała inna gałąź młynarzy przodków :) )
Kociołek_Mateusz

Post autor: Kociołek_Mateusz »

Witam.
Ostatnio zacząłem interesować się własnymi korzeniami i wychodzi na to, że sprowadzają się one do osad młynarskich Kociołków. Ze strony dziadka Kociołkowie pochodzą z okolic Dłutowa, miejscowość Żeronie, natomiast ze strony babci, również Kociołek, pochodzą, w starszych pokoleniach, również z okolic Dłutowa, z Młyna Kłucjasz, Młyna Kociołki, a w młodszych już z Luciejowa, do którego sprowadzili się z Młyna Kociołki. Jeśli ktoś ma podobne korzenie i chciałby porównać może jakieś fakty lub wymienić się informacjami to zapraszam na PW.
Serotoninka

Sympatyk

Post autor: Serotoninka »

Pierwsza żona mojego prapradziadka Jana Artowicza była prawnuczką Stanisława Grzesiakowskiego, właściciela Młyna Grobla koło Parzna i do ślubu w 1879 roku mieszkała w tym Młynie z rodzicami Janem Kowalskim i matką Anną Pauliną Grzesiakowską (córką Józefa, wnuczką ww. Stanisława).
W archiwum w Piotrkowie Trybunalskim są dokumenty dotyczące własności młyna. Zrobiłam swego czasu zdjęcia, ale obecnie zostały mi szczątkowe fragmenty, ale za to z ciekawym schematem genealogii rodziny.

https://drive.google.com/file/d/1Kv3whE ... sp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1KygSFs ... sp=sharing

Może komuś się przyda.
Pozdrawiam
Ola
kwysota

Sympatyk

Post autor: kwysota »

Witam,

Natomiast mnie interesuje młynarstwo okolic Burzenina w pow. sieradzkim, zwłaszcza młynarze i ich rodziny zasiadający na młynach.

Pozdrawiam,
Krzysztof Wysota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”