Pakliński Franciszek-łęczyca, Imielin, powiat Gostyńsk?

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Gos_Paweł_P

Sympatyk

Post autor: Gos_Paweł_P »

Interesuje mnie osoba Franciszka Paklińskiego, zmarłego w Łęczycy, w 1828 roku:
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 6&zoom=1.5

Interesują mnie jego powiązania rodzinne. Na początki XIX w., wŁęczycy, żyje kilka osób o nazwisku Pakliński (a), Papliński(a). W sposób dość "liźny", można połączyć je z jego osobą. Jednak, już w samym jego akcie zgony (link powyżej) występują już znaki zapytania. Miał pochodzić z miasta Ułtowo, wówczas w Galicji. Niestety, wydaje się, że już nigdy nie uda się znaleźć jego powiązania w tej okolicy.

Ale, w akcie tym, zapisano (jeśli dobrze odczytuję, iż jego przed ostatnim miejscem zamieszkania była wieś Imielin, w powiecie gostyńskim. Niestety, w żaden sposób nie jestem w stanie zidentyfikować tej wsi.Była wieś Imielin koło Warszawy, istnieje Imielin na Śląsku. Tego, nie znajduję....

Niestety, nie znajduję zadnego aktu związanego z jego żoną Kunegundą (Pawłowską, zapewne). Ślub, zgon... ..Zapewne, odpowiedź znajdowała się w aktach parafii Nowe k.?Krośniewic (tak, tylko przypuszczam).

Ciekawe jest także to, że człowiek ten przywędrował w okolicę Łęczycy aż z Galicji. Póżniej umierają jego dzieci w Inkwizytorni w Łłłłłłłłłłęczycy, aż w końcu on sam umiera w więżieniu... .

Być może ktoś interesuje się jego osobą??? Wdzięczny będę za jakąkolwiek podpowiedź, za którą już teraz dziękuję!
Awatar użytkownika
Tyczkowski_Piotr

Post autor: Tyczkowski_Piotr »

Witam Pawel. Według mnie chodzi nie o Imielin, lecz o miejscowość Imielno leżącą na pocz. XIX w. w powiecie orłowski (współcześnie to pow. kutnowski), w obwodzie gostyńskim. Imielno było tzw. wsią kościelną, czyli znajdował się w niej kościół parafialny.
Pozdrawiam - Piotr.
Gos_Paweł_P

Sympatyk

Re: Pakliński Franciszek-łęczyca, Imielin, powiat Gostyńsk?

Tyczkowski_Piotr pisze:Witam Pawel. Według mnie chodzi nie o Imielin, lecz o miejscowość Imielno leżącą na pocz. XIX w. w powiecie orłowski (współcześnie to pow. kutnowski), w obwodzie gostyńskim. Imielno było tzw. wsią kościelną, czyli znajdował się w niej kościół parafialny.
Pozdrawiam - Piotr.
Bardz, bardzo dziękuję. Myślę, że chodzi właśnie o tę miejscowość.Inaczej nie może być!

Przynajmniej wiem, gdzie ów Franciszek Pakliński zamieszkiwał.Niestety, szladów jego rodziny nie widę. Przynajmniej, po 1810 roku... .

Dziękuję.
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Pochodził najprawdopodobniej z miasta Ulanów (obecnie powiat niżański).

Pozdrawiam
Janusz
Gos_Paweł_P

Sympatyk

janusz59 pisze:Pochodził najprawdopodobniej z miasta Ulanów (obecnie powiat niżański).

Pozdrawiam
Janusz
Dziękuję-niestety, przez to, przegrana sprawa.Księgi metrykalne z tego okresu zagineły w 1945 roku. Nazwisko takie raczej nie funkcjonuje w tej okolicy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”