Nazwisko: Dernes

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=31724&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Asolarewicz

Sympatyk

Post autor: Asolarewicz »

Dzień dobry,
wujek mojej mamy miał wujka nazwiskiem Dernes, który razem z żoną został wywieziony z Rohatyna na Syberię w lutym 1940 i oboje z żoną zmarli w drodze. Dernes był już był wtedy staruszkiem. WIem, że oni mieli oni syna oficera.
tomkrzywanski

Sympatyk

Post autor: tomkrzywanski »

swita77

Re: Nazwisko: Dernes

Post autor: swita77 »

Asolarewicz pisze:Dzień dobry,
wujek mojej mamy miał wujka nazwiskiem Dernes, który razem z żoną został wywieziony z Rohatyna na Syberię w lutym 1940 i oboje z żoną zmarli w drodze. Dernes był już był wtedy staruszkiem. WIem, że oni mieli oni syna oficera.
Dzień dobry,

moja babcia była z domu Dernes, przed wojną razem z rodziną mieszkała we wsi Brzeżany. W czasie wojny uciekła do Polski, natomiast jej brat walczył, a potem znalazł się w Londynie, gdzie założył rodzinę.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Asolarewicz pisze:Dzień dobry,
Jedyny oficer o tym nazwisku to Bronisław Juliusz Dernes, syn Wincentego, urodzony w Skałacie 4 IV 1912, którego aktapersonalne znajdują się w WBH
Asolarewicz

Sympatyk

Post autor: Asolarewicz »

Jedyny oficer o tym nazwisku to Bronisław Juliusz Dernes, syn Wincentego, urodzony w Skałacie 4 IV 1912, którego aktapersonalne znajdują się w WBH[/quote]

To ten. Dziękuję!
Awatar użytkownika
mago1989

Sympatyk

Post autor: mago1989 »

Cześć, mój pradziadek oraz kolejni po linii dziadkowie byli Dernes. Pradziadek Michał Dernes, jego ojciec - Józef Dernes oraz Daniel Dernes. Urodzeni w Rohatynie - dawny obw. stanisławowski obecnie Ukraina.

Zachował się wspaniały album zdjęciowy z lat 30. prezentujący wybrane grupy zawodowe z Rohatyna. Michał Dernes oraz Józef Dernes służyli w Ochotniczej Straży Pożarnej w Rohatynie i są na zdjęciu grupowym. To jest cenne znalezisko dla potomków tej linii, bo tak jak w moim przypadku - są to dla mnie jedyne zdjęcia moich dziadków.

Album ten jest dostępny w całości na POLONie: https://polona.pl/preview/f5a2f1a2-5795 ... 2536d32bbb

W Rohatynie zamieszkiwały też rodziny o nazwiskach: Spas, Kaczorowska, Czernowicz (Czernowitz), Tatuńczak (Tatunchak), Włodek (Włodyk), Jabłoński Tadeusz z Rohatyna, Krystyna Kontek z Rohatyna - większość miała kontakt/znali się w z Dernesami z Rohatyna.

Jestem dopiero przed robieniem tej linii - z racji początkowych trudności zostawiłem ją na koniec, ale jest wiele zachowanych ksiąg na FamilySearch oraz indeksy na Genetece. Są więc duże szanse na odtworzenie tej linii.

Zapraszam do kontaktu w wiadomości prywatnej osoby mające w drzewie Dernesów oraz inne rodziny z Rohatyna i okolic.
Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”