Indult Konsystorza

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
olmek

Sympatyk

Indult Konsystorza

Post autor: olmek »

Potrzebuję pomocy ponieważ zawiesiłem się 12 lat temu i nie mogę za żadne skarby posunąć do przodu.
Nie mogę ustalić nic na temat Felixa Grochowskiego, którego życie nagle objawia się z wielkim przytupem 19 czerwca 1773 roku w Gnieźnie. Tego dnia ( w wieku 31 lat) zawiera małżeństwo z Balbiną Smakowską (I voto Śmigielską wdową po Sekretarzu JKM). Ślub jest okazały, przed ołtarzem św. Wojciecha. W akcie wymienieni są z nazwiska liczni świadkowie ale nie są to osoby z rodziny:
"prześwietni:
Paweł Soldadini ( profesor medycyny Uniw. Krak., kanonik gnieźnieński)
Józef Rokossowski ( późniejszy burmistrz Gniezna)
Ludwik Mathy (biskup pomocniczy poznański, protonotariusz apostolski, kanonik gnieźnieński)
Kanonicy kościoła metropolitalnego gnieźnieńskiego, jak również godnych Tomasza Niestrońskiego, Wojciecha Jeleniewskiego, Krzysztofa Gryzyngiera, mieszkańców Gniezna, oraz w obecności mnie, Ignacego Korzonkowskiego, wicekustosza i proboszcza kościoła metropolitalnego gnieźnieńskiego, i wielu innych.

Po ślubie Felix przyjmuje prawa miejskie Gniezna (nie ma nic w tym akcie o nim samym - skąd pochodzi, kto jest jego rodzicami etc). Niedługo potem zostaje Prezydentem Gniezna.

Jest mnóstwo dokumentów z nim związanych po 1773 roku ale w żadnym nie ma nic co odnosiłoby się do okresu przed 1773 rokiem. Nie wziął się znikąd. Poślubił najbogatszą mieszczankę Gniezna, wdowę po sekretarzu królewskim. Nie mógł tak sobie z nieba spaść w takie splendory. Pochowany jest pod ołtarzem Fary Św. Trójcy w Gnieźnie. Szukałem powiązań ale nic nie mogę znaleźć. Może ktoś zetknął się z tym Felixem albo ma jakiś pomysł.
Miałem nadzieję, że może wskazówkę da informacja z aktu ślubu wyżej wymienionego. Znajduje się w nim informacja, że małżeństwo zawarte zostało "za indultem prześwietnego urzędu konsystorskiego gnieźnieńskiego". Czego dotyczył indult? Z jakiego powodu zgodę dawał konsystorz? Starałem się o poszukiwania tego indultu ale odbiłem się od archiwum... Zgoda na ślub w przed ołtarzem Św. Wojciecha? Czy zgoda z powodu jakiś przeszkód? Może ktoś ma jakiś pomysł
Pozdrawiam
Jacek

Felix Grochowski ur. ~ 1740 (gdzie?) - zm. 1806 w Gnieźnie. Napisz do mnie gdy gdziekolwiek zobaczysz wpis o Felixie Grochowskim przed 1773 rokiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”