Przedwojenny malarz-portrecista Wasiński

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
mądzik_władysław

Sympatyk

Post autor: mądzik_władysław »

Poszukuję pilnie wszelkich informacji o przedwojennym artyście malarzu o nazwisku Wasiński. Z ASP W-wa i Kraków otrzymałem wiadomość, że takiego nazwiska brak w spisie absolwentów tych uczelni. Przed wybuchem I wojny światowej prawdopodobnie przebywał krótko w Kazimierzu Dolnym. Jak dotychczas zasłynął z portretu ks. kan . Antoniego Chotyńskiego (na sygnaturze data 1919r.), archeologa -amatora, którego odkrycia przyczyniły się do wyodrębnienia z okresu wczesnej epoki brązu tzw. Kultury Trzcinieckiej. Niektórzy badacze uważają jej pierwotny zasięg za kolebkę Prasłowian.
Moje parafie :Wilków,Zagłoba,Wąwolnica,Opole Lub., Kazimierz Dolny,Nałęczów, Piotrawin,Solec n/W, Ożarów
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Dzień dobry,

czy znane jest imię tego portrecisty? Skąd wiadomo, że autorem portretu księdza jest malarz Wasiński?

Znalazłam następującą wzmiankę red. Janusza Ogińskiego - cyt. fragment:
"Jakimś cudem mój tekst o księdzu Antonim Chotyńskim dotarł też do p. Urszuli Kurzątkowskiej (córki Alicji i Mieczysława Kurzątkowskich) z Instytutu Archeologii UMCS w Lublinie. Pani Urszula odnalazła mnie, zachęciła też do poszukania fotografii księdza w celu zilustrowania mojego tekstu, który miał się ukazać w Roczniku Archeologicznym. Ponieważ w Wilkowie nikt nie miał takiego zdjęcia, postanowiłem udać się do kancelarii parafialnej w Józefowie Biłgorajskim. Niestety, tam również niczego nie znalazłem. Odwiedziłem jedynie grób księdza A. Chotyńskiego (mam zdjęcie). Następnym razem udałem się do Górecka Kościelnego. Tam miałem więcej szczęścia. Tamtejszym proboszczem był wówczas ks. Tadeusz Sochan, bardzo pozytywna osoba, wielki społecznik, wyróżniony tytułem „Zasłużony dla Lubelszczyzny”, odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. Kiedy zapytałem go o jakieś zdjęcie księdza Chotyńskiego, zaprowadził mnie do kancelarii parafialnej, a następnie – ku mojemu zdziwieniu – zdjął portret ks. Antoniego Chotyńskiego i pozwolił sfotografować (jest to niewielki obraz olejny, nie datowany, bez nazwiska malarza)."
Cały tekst - "Historia pewnej biografii":
http://narynkuusiascwkazimierzu.pl/?page_id=1091

Pozdrawiam
Aneta
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Awatar użytkownika
mądzik_władysław

Sympatyk

Re: Przedwojenny malarz-portrecista Wasiński

Kaczmarek_Aneta pisze:Dzień dobry,

czy znane jest imię tego portrecisty? Skąd wiadomo, że autorem portretu księdza jest malarz Wasiński?
.......
Pozdrawiam
Aneta
Anetko, na obrazie w lewym dolnym rogu jest podpis: Wasiński.
Sam widziałem i potwierdziło to ujęcie z kamery telewizyjnej na stole montażowym w TVP Lublin.
Więcej tu: https://vod.tvp.pl/programy,88/bylo-nie ... 623,394351
Moje parafie :Wilków,Zagłoba,Wąwolnica,Opole Lub., Kazimierz Dolny,Nałęczów, Piotrawin,Solec n/W, Ożarów
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Dzień dobry,

przede wszystkim wysłuchałam bardzo ciekawej opowieści - doskonale zaprezentowałeś sie w roli przewodnika i eksperta Władysławie - gratuluję!
"Było, nie minęło" to zresztą jeden z moich ulubionych programów - uwielbiam słuchać pasjonata historii - red. Adama Sikorskiego :)
Wracając do portetu ks. Chotyńskiego - na pierwszy rzut oka odczytałam nazwisko "Wosińki". Niestety, kamera niezbyt ostro pokazuje tę sygnaturę.
Przydałoby się jakieś dokładne zdjęcie - dla lepszej identyfikacji.

Pozdrawiam
Aneta
w3w

Sympatyk

Post autor: w3w »

Kaczmarek_Aneta pisze: Wracając do portetu ks. Chotyńskiego - na pierwszy rzut oka odczytałam nazwisko "Wosińki". Niestety, kamera niezbyt ostro pokazuje tę sygnaturę.
Niedawno (4 marca 2023) zdjęcie tego obrazu zostało wstawione do Wikipedii, ale jego autor niestety zmniejszył je maksymalnie i nic nie widać...

https://commons.wikimedia.org/wiki/File ... tynski.jpg

mądzik_władysław pisze:Poszukuję pilnie wszelkich informacji o przedwojennym artyście malarzu o nazwisku Wasiński. Z ASP W-wa i Kraków otrzymałem wiadomość, że takiego nazwiska brak w spisie absolwentów tych uczelni. Przed wybuchem I wojny światowej prawdopodobnie przebywał krótko w Kazimierzu Dolnym.
Czy robił Pan dokładną kwerendę w bibliotekach cyfrowych, bo nazwisko jest na tyle rzadkie, że da się przejrzeć wszystkie wyskakujące rekordy.

PS. i w pełni się zgadzam z opinią Pani Anety że
"wysłuchałam bardzo ciekawej opowieści - doskonale zaprezentowałeś sie w roli przewodnika i eksperta Władysławie - gratuluję!"

Wojciech
Awatar użytkownika
mądzik_władysław

Sympatyk

Kaczmarek_Aneta pisze:.....
Pozdrawiam
Aneta
Anetko i Wojciechu, na pewno WASIŃSKI. Oto dowód-poniższy wycinek prasowy z 26 kwietnia 1917 r. z płatnej rubryki ogłoszeniowej "Korespondencja rozdzielonych" Dziennika Polskiego, wydawanego w ... Piotrogrodzie:
https://zapodaj.net/54519492fad73.jpg.html
Pewne hipotetyczne tropy zaprowadziły mnie do Włocławka, ale jeszcze nic nie potwierdzone. Może kiedyś? Wprawdzie publikacja okolicznościowa o ks. Chotyńskim już od kilku godzin w drukarni, ale chyba w poniedziałek mógłbym jeszcze coś dodać, gdybym pozyskał jakąś istotną informację.
Pozdrawiam
w3w

Sympatyk

Post autor: w3w »

mądzik_władysław pisze:
Kaczmarek_Aneta pisze:.....
Pozdrawiam
Aneta
Anetko i Wojciechu, na pewno WASIŃSKI. Oto dowód-poniższy wycinek prasowy z 26 kwietnia 1917 r. z płatnej rubryki ogłoszeniowej "Korespondencja rozdzielonych" Dziennika Polskiego, wydawanego w ... Piotrogrodzie:
https://zapodaj.net/54519492fad73.jpg.html
Pewne hipotetyczne tropy zaprowadziły mnie do Włocławka, ale jeszcze nic nie potwierdzone. Może kiedyś? Wprawdzie publikacja okolicznościowa o ks. Chotyńskim już od kilku godzin w drukarni, ale chyba w poniedziałek mógłbym jeszcze coś dodać, gdybym pozyskał jakąś istotną informację.
Pozdrawiam

A czy ustalił Pan jakie imię miał ów Wasiński?
I czy mógłby Pan pokazać czytelne zdjęcie samej sygnatury na obrazie?

Wojciech

PS. Proszę nie traktować ówczesnych gazet jako wyroczni w kwestii faktycznego brzmienia nazwiska, bywały w nich częste błędy w takim zakresie, jako że do redakcji przychodziły rękopisy nie zawsze czytelne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”