Maszorówka

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

liverpoolczyk02

Sympatyk

Maszorówka

Post autor: liverpoolczyk02 »

Witam wszystkich, świeżak, pierwszy post na forum, mam nadzieję, że właściwie wstrzeliłem się w kategorię :wink:

Poszukuję śladów rodziny Korab, która przed 1945 r. mieszkała w Zahajcach obok Podhajec. Mama urodzona właśnie tam, ojciec prawdopodobnie przyjezdny. Ich najstarsza córka jakimś cudem urodzona w Nowogródku, jak rozumiem, na terenie dzisiejszej Białorusi. A potem na 100% mieszkali właśnie w Zahajcach.

Pomocna może być poniższa informacja. Ogłoszenie Wojewody Tarnopolskiego z 1932 r. z wykazem osób uchylających się od poboru. Na liście:
- Korab Michał, ur. 6 sierpnia 1904 r. Maszorówka, rodzice Antoni i Aniela, podległy pod Starostwo Podhajce.

Nie znam tej osoby, jednak powiązania rodzinne są więcej niż prawdopodobne. Szukałem w wykazie miejscowości Drugiej Rzeczypospolitej, pudło, to czasy wcześniejsze, żadnego tropu. Sądzę, że to spolszczona nazwa miejscowości. Tylko której?
Dziękuję za wszelką pomoc :D
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 5 times

Maszorówka

Post autor: Arek_Bereza »

W województwie tarnopolskim byly dwie Mazurówki
Patrz strona kami.net
liverpoolczyk02

Sympatyk

Re: Maszorówka

Arek_Bereza pisze:W województwie tarnopolskim byly dwie Mazurówki
Patrz strona kami.net
Dzięki za odpowiedź, nie mniej na tym samym wykazie znajduje się Mazurówka, stąd nie sądzę, że chodzi o taką nazwę i w ogóle nie zakładam literówki. Tam na liście jest wiele miejscowości z końcówką "ówka", głównie w okolicy, które bez problemu można zlokalizować. Pech chciał, że tej jednej nie mogę...

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
liverpoolczyk02

Sympatyk

Udało mi się wyjaśnić sprawę. Chodziło o miejscowość Marcelówka, która dzisiaj jest ulicą w ramach miasta Podhajce. Ciekawy przykład błędu w wykazie urzędowym. Wątek można usunąć, albo przenieść, jeśli jest tutaj taki zwyczaj.

Pozdrawiam, Szymon
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”