Skarżyńscy
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Skarżyńscy
Dzień dobry.
Szukam kontaktu z osobami związanymi z tym nazwiskiem i z postacią Ambrożego Skarżyńskiego oraz miejscowością Brzeszcze.
Bartosz
Szukam kontaktu z osobami związanymi z tym nazwiskiem i z postacią Ambrożego Skarżyńskiego oraz miejscowością Brzeszcze.
Bartosz
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Skarżyńscy
Zajmowałem się baronami Skarźyńskimi, potomkami gen. Ambroźego z racji umieszczenia ich w mojej genealogicznej książce. Znałem równieź część osób z tej rodziny, juź nieżyjących. Należał do nich prof. Mirosław Skarźyński. Nie wiem czy jego syn w ogóle jest zainteresowany przeszłością rodziny. Swego czasu nie było takich symptomów. Część pamiątek rękopiśmiennych uległa rozproszeniu w ostatnich latach i nawet profesor nie zdołał ich pozyskać. Być może trafiły poprzez aukcje do jakichś ogólnodostępnych zbiorów.
Skarżyńscy
Dziękuję za odpowiedź.
Czy książka ta jest gdzieś dostępna?
Syn Ambrożego, Henryk zmarł w Brzeszczach a wnuk Zdzisław tutaj się urodził.
Pragnę odkryć ten wątek brzeszczański.
Będę wdzięczny za pomoc.
Bartosz
Czy książka ta jest gdzieś dostępna?
Syn Ambrożego, Henryk zmarł w Brzeszczach a wnuk Zdzisław tutaj się urodził.
Pragnę odkryć ten wątek brzeszczański.
Będę wdzięczny za pomoc.
Bartosz
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Skarżyńscy
Książka jest w kaźdej większej bibliotece uniwersyteckiej http://tomaszlenczewski.pl/teksty/genea ... ulowanych/
-
aneta.janas

Skarżyńscy
Czy mowa o Ambrożym, który był synem Jerzego i bratem Maksymiliana? Bo ja z kolei interesuję się tymi osobami, w szczególności ich związkiem z marszałkiem Lannesem jako donatariuszem księstwa siewierskiego.
Pozdrawiam,
Aneta
Moje parafie: Łany Wielkie, Żarnowiec, Mstyczów, Niedźwiedź, Książ Wielki, Tczyca
nazwiska: Janas, Lipiński, Heruciński, Leszczyńska, Marszycka
Aneta
Moje parafie: Łany Wielkie, Żarnowiec, Mstyczów, Niedźwiedź, Książ Wielki, Tczyca
nazwiska: Janas, Lipiński, Heruciński, Leszczyńska, Marszycka
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Skarżyńscy
Ja zajmowałem się genealogią, ale generał ma obszerny biogram w PSB z bibliografią. Szkoda, źe nie źyje Zbigniew Zacharewicz, specjalista od oficerów tego okresu, który wiele czasu poświęcił na archiwa francuskie
Ostatnio zmieniony pt 12 maja 2023, 00:17 przez Tomasz_Lenczewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Skarżyńska_Cecylia
CECYLIA Skarżyńska - mój pra pra pra dziadek to Jan, pra pra dziadek to Paweł Skarżyński ur w Babsku, pra dziadek to Tomasz, Adam ur Młynek Turowolski, dziadek to Józef Skarżyński ur Nowe Miasto nad Pilicą, ojciec to Henryk Skarżyński ur Podkonice Duże gm Czerniewice woj Łódź. Napisałam historię mojej rodziny że strony ojca Henryka Skarżyńskiego i matki Stanisławy z domu Gorzkiewicz. Jeśli zainteresuje Pana proszę o kontakt. Należymy do Rodziny Skarżyńskich herbu Bończa. Pierwsze wzmiaki w 1410 roku. Proszę o kontakt przez Pozdrawiam Cecylia Skarżyńska
-
poszukiwaczMajka

- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Skarżyńskich jest duźo. Jednym z ludzi, który to ogarniał był członek Warszawskiego Towarzystwa Genealogicznego Tadeusz Skarzyński, upierając się, że Skarżyński to rusycyzm. Troszkę o nim i o innych w pierwszym i jedynym, choć pogmatwanym i pełnym błędów almanachu szlacheckim: https://www.google.com/search?q=kto+jes ... FTj5-kcVUM
Proszę poszukać tego strażnika w bazach danych kartkowej i komputerowej WBH oraz w indeksie represjonowanych
Proszę poszukać tego strażnika w bazach danych kartkowej i komputerowej WBH oraz w indeksie represjonowanych