Witam,
poszukuję aktu urodzenia: Wojciech Pater, urodzony prawdopodobnie we wsi Podole par. Ptkanów lub w par. Świętomarz - województwo świętokrzyskie, około roku 1840 lub wcześniej. Szuklam także jego aktu małżeństwa z Franciszką Krzysztofek. Interesują mnie też księgi urodzeń i małżeństw z par. Ptkanów sprzed roku 1840 - może ktoś je fotografował, albo wie gdzie mogą się znajdować? Utknęłam na moich pra ... dziadkach, którym pierwsze dziecko Leon Pater - urodziło się w Podolu - Ptkanowie ok. roku 1834, kolejne w Jaworze par Świętomarz. Prawdopodobnie przenieśli się. Może ktoś gdzieś trafił na nazwisko Pater w okolicach tych dwóch parafii właśnie przed rokiem 1840.
Pozdrawiam
Marzena
Parafia Ptkanów, wieś Podole - nazwisko Pater
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
uladziemid

Z tego co wiem, księgi są w parafii i można tam się umawiać. Również była tu na forum osoba, która ma jakieś ich kopie czy notatki (sprawdzała dla mnie kiedyś inne nazwisko), niestety uciekło mi jego imię/username.
Jeśli chcesz zagłębić się jeszcze bardziej w przeszłość, to tu jest link do księgi ślubów z 1696-1794: https://bc.bdsandomierz.pl/dlibra/publi ... ition/2282 Na stronie 215 (z 219) jest ślub Macieja Pater z Heleną Krzysztofowną
.
Jeśli chcesz zagłębić się jeszcze bardziej w przeszłość, to tu jest link do księgi ślubów z 1696-1794: https://bc.bdsandomierz.pl/dlibra/publi ... ition/2282 Na stronie 215 (z 219) jest ślub Macieja Pater z Heleną Krzysztofowną
Pozdrawiam,
Urszula
Urszula
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
To jedna z najciekawszych parafii, w tym sensie, że nie istnieje wieś Ptkanów tylko kościół na wzgórzu o tej nazwie, wyjątkowy zabytek, i samo miejsce pięknie położone. Zwłaszcza jak się dojeżdża jednośladem. Parafia obejmuje kilka wsi m.in. Podole. Byłem tam dwadzieścia kilka lat temu po umówieniu z księdzem, gdzie przeglądałem kilka roczników akt metrykalnych.
Sprobuj poszukaj na forum uzytkownika Marcin Nowak. Ma jakies informacje/skorowidzez tej parafii.
Piotr
Piotr
-
ChmielowskaAnna