Miejscowość Woroszyłów w akcie ślubu

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Magdalena_Pawelec

Sympatyk

Miejscowość Woroszyłów w akcie ślubu

Post autor: Magdalena_Pawelec »

W akcie ślubu z 1947 roku mojej babki Heleny Woźniak (Mioduszewska z domu) pojawia się Woroszyłów - ZSRR jako jej miejsce urodzenia.

Bardzo proszę o podowiedź, co to za miejscowość? Znajduję dzisiejszy Ussuryjsk (raczej niemożliwe, chyba, żeby jej ojciec Bronisław budował kolej trans-syberyjską) i Ługańsk (Ukraina).
Aktu urodzenia Heleny najpewniej nigdy nie uda mi się odnaleźć.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Ługańsk Woroszyłowem nie był, a Ussuryjsk - owszem.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Magdalena_Pawelec

Sympatyk

Ussuryjsk nosił nazwę Woroszylow bardzo krótko, 35-57 chyba. Czy babka podałaby Woroszyłów w 47?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

w 1947 nosił nazwę j.w.
ludzie w metrykach mieli (zgodnie ze stanem współczesnym urodzeniu) Stalinogród, a to było znacznie krótszy okres niż 23 (!) lata
22-23 lata to krótko..kwestia podejścia:)
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Powiśle »

Ostatnio zmieniony czw 11 maja 2023, 22:48 przez Irena_Powiśle, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam,
Irena
Magdalena_Pawelec

Sympatyk

Nie mam pojęcia, jak pradziadek mógł tam dotrzeć, wrócić, pomieszkać w Landwarowie i po wojnie zamieszkać i umrzeć w Ornecie, w 1973…
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

miej na uwadze, że pradziadek nie musiał tam nogi postawić ani nawet na linii horyzontu Ussuryjska widzieć w 46-47
Magdalena_Pawelec

Sympatyk

Wtedy już mieszkał w Ornecie. Moja matka, jego wnuczka urodziła się w Ornecie w 46…
Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Wladzislaw »

Jak Mioduszewscy z Bialorusi, to jest 3 Woroszyly i jeszcze Woroszylka.

Wpisz tam Вараш
https://helper.archonline.by/
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Z czego dwie miejscowości całkiem sensowne - jedna koło Świra a druga koło Mińska.
Ta koło Mińska nie leżała w granicach II RP za to ta koło Świra tak. Jakoś bardziej sensowny jest dla mnie schemat urodził się na terytorium II RP, potem ZSRR więc wpisywano ZSRR (dość powszechnie).
Założyłaś trzy wątki w podobnym temacie. w każdym trochę inne info. Zastanów się nad sensownością.
Ewafra

Sympatyk

Re: Miejscowość Woroszyłów w akcie ślubu

Post autor: Ewafra »

Magdalena_Pawelec pisze:W akcie ślubu z 1947 roku mojej babki Heleny Woźniak (Mioduszewska z domu) pojawia się Woroszyłów - ZSRR jako jej miejsce urodzenia.

Bardzo proszę o podowiedź, co to za miejscowość? Znajduję dzisiejszy Ussuryjsk (raczej niemożliwe, chyba, żeby jej ojciec Bronisław budował kolej trans-syberyjską) i Ługańsk (Ukraina).
Aktu urodzenia Heleny najpewniej nigdy nie uda mi się odnaleźć.
To może zacznij od aktu zgonu? Powinien zawierać takie dane jak data i miejsce urodzenia. A rodzic twój, który był dzieckiem owej babki nie zna miejsca urodzenia własnej matki? Nawet regionu z jakiego pochodziła?
Magdalena_Pawelec

Sympatyk

Arek_Bereza pisze:Z czego dwie miejscowości całkiem sensowne - jedna koło Świra a druga koło Mińska.
Ta koło Mińska nie leżała w granicach II RP za to ta koło Świra tak. Jakoś bardziej sensowny jest dla mnie schemat urodził się na terytorium II RP, potem ZSRR więc wpisywano ZSRR (dość powszechnie).
Założyłaś trzy wątki w podobnym temacie. w każdym trochę inne info. Zastanów się nad sensownością.
Bardzo dziękuję za pomoc. Pierwszy wątek - dość dawno, jak jeszcze nie miałam papierów w garści. Dwa kolejne dotyczą 2 różnych miejsc, wydawało mi się, ze tak będzie przejrzyściej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”