Jan Górski, komornik ziemi wiskiej

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

arek.mierzejewski

Sympatyk

Jan Górski, komornik ziemi wiskiej

Post autor: arek.mierzejewski »

Witam
poszukuję informacji o Janie Górskim, komorniku ziemi wiskiej 1617.
herbu Dąbrowa

i jego potomkach :
syn : Piotr
wnuk : Grzegorz
prawnuk : Jan
...kolejni potomkowie są już "znani"
2xprawnuk Tomasz (żona - Apolonia Mierzejewska)
3xprawnuk : Stanisław - wylegitymowany, dziedzic wsi Suchcice, parafia Goworowo

mam takie informacje :
Spis Szlachty Królestwa Polskiego
wpis pod nr. 1070
https://zapodaj.net/3b95714c7c076.jpg.html

w WBC str. 187
https://www.wbc.poznan.pl/dlibra/public ... 33/content

z góry dziękuję za pomoc i wskazówki
pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
t.dzwonkowski

Sympatyk

Re: Jan Górski, komornik ziemi wiskiej

Post autor: t.dzwonkowski »

Sz.Panie. Ponieważ moi przodkowie mieli związki z Górskimi z Suchcic i okolic przesyłam kilka wpisów do wykorzystania:
1)1690.Suchcice. Pogłowne.1) Walenty Suchcicki, zona , syn, córka , kmiecych osób -7, florenów 31, 2) Pan Marcin Górski , żona , osób chłopskich 4 – florenow 28, 3)Pan Tomasz Suchcicki, żona , osob chłopskich 5.. Źródło: AGAD, Księgi Ziemskie i Grodzkie Nurskie. Nurskie ostrowskie –retenta podatkowe 1638 -1794,
2)1715.Bonifacy Dzwonkowski niegdyś syn Kaspra Dzwonkowskiego z Dzwonka w Ziemi Nurskiej oświadczył, że Franciszek syn Macieja Chrzanowskiego z Suchcic oddał 2 tysiące florenów po podziale schedy G.Górskiego cześnika Ziemi Nurskiej należnych dla Anny z Mierzejewskiej po po podziale schedy na Damianach lokowanych na dobrach Tomasze u Mgf. Wojecha Wessela. Źródło. AGAD. 37.Księgi grodzkie różańskie. Różańskie grodzka wieczyste z lat 1700-1716
3)Jakub Górski ożenił się w 1736 r. w Marianną Dzwonkowską z Suchcic, Suchcice Anno D. 1736 , die 12 Februrai … Inter Nob. Joannem Gorski et Catharinam Dzwonkowska der Villa Suchcicce …. Testibus NN. Stanislaus Suchcicki, Antonio Chrzanowski et Adamo Mierzejew-ski. źródło: AD Płock, Akta metrykalne Parafii Goworowo, Akta małżeństw z lat 1698-1762,
3)1775. Michał Dzwonkowski. My komisarze Rady Ekonomicznej i Skarbu Koronnego wyznaczeni, wam urodzonym Michałowi Dzwonkowskiemu czyli wszystkim jakimkolwiek bądź sposobem do substancyji tegoż ur. Dzwonkowskiego nalezą-cym sukcesorom, tudzież ur. Franciszkowi Jełowieckiemu i Wiktorii Grudzinskiej z przeszłego małżeństwa Górskiej małżonków dóbr Zgorzałowa dziedzicom u których suma 3 tysiące złotych polskich na wspomnianych dobrach Zgorzałowo ur. Teresie Zembrzuskiej ur. Zygmunta Dzwonkowskiego małżonki zapisane niniejszym aresztuje się. Pozwem niemniej ur. Józefowi Kochańskiemu dóbr Zgorzałowa zastawnemu posesorowi z osób sprawy niniejszej z dóbr … Żydów różańskich Idzka Majorowicza i Gdala Jakubowicza z Makowa skryptów dwóch sumy 698 złotych przez niegdy ur. Michała Dzwonkowskiego powodom danych… 3 listo-pada 1775 r. na Komisji Skarbu Koronnego 5 maja 1776 r. Źródło: AGAD, Księgi Ziemskie i Grodzkie Nurskie. Nurskie ziemskie relacje oblaty, sygn. 2.
Pozdrawiam Tadeusz Dzwonkowski
arek.mierzejewski

Sympatyk

Re: Jan Górski, komornik ziemi wiskiej

Post autor: arek.mierzejewski »

Szanowny Panie Tadeuszu
bardzo dziękuję za te wpisy, próbuję je od wczoraj dopasować do mojej układanki

wychodzi z moich ustaleń, że Walerian G. i Justyna (albo inaczej Anastazja) Rogolanka mieli dzieci : Franciszka, Ewę Annę, Jana, Mariannę i Jakuba

Jan za Katarzynę Dzwonkowską AM / 1736
Ewa za Antoniego Chrzanowskiego AM / 1735
Marianna z pewnym przypuszczeniem za Walentego Dąbkowskiego AM / 1743
i jak Pan pisze Jakub Górski ożenił się w 1736 r. w Marianną Dzwonkowską z Suchcic ale tum mam wrażenie, że akt z 12 lutego odnosi się do Jana i Katarzyny
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=446820

wspomniany przez Pana, G.Górski cześnik Ziemi Nurskiej, zakładam, że mógłby być Grzegorzem, ale całkiem nie mogę powiązać go z powyższymi osobami

…jedno uzupełnienie do mojego poprzedniego postu :
prawnuk : Jan
miał żonę Marianne Podbielską i dzieci : Tomasz, Klemensa, Salomeę, Stanisława i Józefa

Arek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”