Parafia Rzymskokatolicka św. Kazimierza w Łodzi

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

jarekmaj

Sympatyk

Parafia Rzymskokatolicka św. Kazimierza w Łodzi

Post autor: jarekmaj »

Dzień dobry.
Poszukuję aktu zgonu Janusza Stanisława Maj (brat mojego ojca) syn Alfonsa i Janiny z d. Nastarowicz. Zmarł w wieku 7 lat na krup (krztusiec) w roku 1936. Prawdopodobnie akta powinny być w Parafii św. Kazimierza w Łodzi, ponieważ mieszkał w dzielnicy Widzew. Napisałem do Archiwum w Łodzi, ale w swoich zasobach nic nie mają. Znalazłem skany tej parafii z lat 1911-1918. Dalej nie ma. Napisałem do Parafii św. Kazimierza, bez odzewu.
Gdzie szukać?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

w USC
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
jarekmaj

Sympatyk

Z USC zdobyłem akt urodzenia z roku 1929. Ale zgonów nie mają, bo minęło ponad 80 lat. Tylko archiwum.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

W USC nie ma zgonów starszych niż 80 lat , w tym w którym są urodzenia z 1929 (że też Ci wydali...)?
"bo minęło 80 lat" oznaczałoby, że przekazali do AP - mają protokół, jest data an nim, spis...albo przekazali i ma AP, albo nie przekazali bo się nie zachowały
na razie to trochę na gębę jest i z dużymi domysłami - dopytaj - czy nie mają bo mieli i przekazali , a jak to gdzie (do konserwacji? do AP?) i kiedy.
AP ma co najmniej do 1920 włącznie tj 1920 i starsze
jarekmaj

Sympatyk

Rozmawiałem z panią z USC. Odpowiedziała, że zgonu nie mają (no bo po powyżej 80 lat) i kazała pytać w archiwum. Za to urodzenia do 100 lat mają i dostałem pełny odpis aktu urodzenia. USC Łódź.
Zadałem pytanie do AP i czekam na odpowiedź (wcześniej przeszukali wszystkie parafie z Łodzi i nie mają zgonu z 1936). Ale nie mają Parafii św. Kazimierza po 1918 r.
Ostatnio zmieniony śr 17 maja 2023, 17:28 przez jarekmaj, łącznie zmieniany 2 razy.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Nie jest argumentem "pełnym " no "bo powyżej 80 lat".
Na "oko" to powyżej 80 lat nie do ksiąg się odnosi a do tego, że nie przeniesiono aktu do systemu rejestrów. Ale możemy tak sobie gdybać
J.w.
Dopytaj w USC: czy nie mają bo mieli i przekazali , a jak to gdzie (do konserwacji? do AP?) i kiedy.
Pismem?

w AP widzę, że starsze to duplikaty, fizycznie łączone. Jeśli młodsze też, to nie mogli przekazać tylko zgonów zostawiając sobie urodzeń.

W to dlaczego Ci wydali odpis AU z 1929 nie wnikam:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”