Feliks Pióro urodzony 1861

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Tom57

Sympatyk

Feliks Pióro urodzony 1861

Post autor: Tom57 »

Dzień dobry.
Poszukuję aktu zgonu Feliksa Pióro urodzonego w Sobiczach Parafia Zbuczyn w roku 1861. To syn Marcina Pióro i Julianny-Marianny z Pogonowskich.
Sądziłem, że zmarł niedługo po urodzeni, ale pomimo usilnych starań nie odnalazłem jego aktu zgonu. Zatem albo wkradł się jakiś błąd w akcie zgonu, albo przeżył wiek dziecięcy a będąc pełnoletnim założył rodzinę i zamieszkał poza Sobiczami. Jednak jak do tej pory nie natrafiłem na jego ślad.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc, której już doświadczyłem w innym temacie, za co szczerze dziękuję.
Pozdrawiam.
Tom57
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 10 times

Re: Feliks Pióro urodzony 1861

Post autor: Krystyna.waw »

Tom57 pisze:nie odnalazłem jego aktu zgonu. Zatem albo wkradł się jakiś błąd w akcie zgonu
Błąd w czyim akcie zgonu?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Tom57

Sympatyk

Szukam aktu zgonu Feliksa Pióro ur w Sobiczach parafia Zbuczyn w roku 1861. Być może zmarł w wieku niemowlęcym albi dziecięcym ale ja jego aktu zgonu w parafii Zbuczyn nie odnalazłem. Zatem albo wkradł się jakiś błąd albo Feliks Pióro zmarł gdzieś poza parafią Zbuczyn, co uważam za mało prawdopodobne ale możliwe.
Ktoś jest w stanie mi pomóc?
Tom57
Tom57

Sympatyk

Ktoś mi pomoże?
Tom57
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

potrzebna jest solidna kwerenda. Sprawdzenie zgonów i ślubów ze Zbuczyna (zakładam, że zrobiłeś, bo indeksów dla wielu roczników brak).
Następnie sprawdzenie aktów urodzeń dzieci rodzeństwa Feliksa czy nie pojawia się jako świadek/chrzestny.
Podobnie sprawdzenie ślubów rodzeństwa, zgonów rodzeństwa i rodziców.
Kawał roboty, która może być daremna, bo ktoś np. nie zarejestrował zgonu noworodka plus ryzyko, że jest jakiś inny Feliks Pióro w tym terenie, który popsuje nam obrazek.
Przyznaję, że zacząłem szukać, ale zarzuciłem, bo dla mnie to czysty sport (ani to Twój przodek, ani to nie wstrzymuje Twoich poszukiwań).
Tom57

Sympatyk

Jak najbardziej mnie interesuje, ale myślę że musiał wkraść się jakiś błąd w nazwisku na marginesie aktu i w skorowidzu zgonów.
Bowiem już taki jeden błąd odnalazłem w akcie zgonu innego Feliksa urodzonego w 1855 nr 145 a zmarłego w roku 1855 nr 356, gdzie na marginesie widnieje błędne nazwisko. To brat Feliksa ur 1861 roku.
Tom57
Markos

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Markos »

Sprawdzałeś okoliczne parafie?
Dla Trzebieszowa, Łukowa, Siedlec czy Międzyrzeca Podlaskiego nie ma indeksów z lat, które Cię interesują.
Paweł.
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Markos pisze:Sprawdzałeś okoliczne parafie?
Dla Trzebieszowa, Łukowa, Siedlec czy Międzyrzeca Podlaskiego nie ma indeksów z lat, które Cię interesują.
Trzebieszów, Łuków i Międzyrzec Podlaski, to województwo lubelskie. Indeksy tych parafii są na https://regestry.lubgens.eu
Krzysztof Wasyluk
Markos

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Markos »

Faktycznie. Nie doprecyzowałem, że chodziło mi o geneteke.
Paweł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”