rodzina Sankowskich - szukam informacji

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Karolina_Sadomska

Sympatyk

rodzina Sankowskich - szukam informacji

Post autor: Karolina_Sadomska »

Szukam informacji o Tomaszu Sankowskim i jego rodzinie. Brakuje mi tylko informacji o jego zasłaniu do Charkowa. Wyjechali całą rodziną (żona Zofia, córki Weronika, Sabina i Natalia), prawdopodobnie miedzy 1905 a 1915 rokiem i wrócili do Żyrardowa. Mam Jego historie przed zesłaniem i wiem, że jego córki kończyły szkoły w Żyrardowie, ale nie znam części związanej z zesłaniem. Czy jest jakaś możliwość żeby sprawdzić i dowiedzieć się za co, dlaczego, co tam robił, może są. Podobno wrócili w lepszej sytuacji materialnej niż wyjeżdżali.

Z góry dziękuję za wskazanie kierunku poszukiwań. Nie znam rosyjskiego niestety.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a informację o tym, że migracja była zesłaniem opierasz na...?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Karolina_Sadomska

Sympatyk

Post autor: Karolina_Sadomska »

Rodzinny przekaz - o tym co mówiły moja prababcia Weronika (ur 1901) i jej siostra Natalia (1902) swoim wnukom. Oczywiście te historie mogły zostać przeinaczone. Jest jedno ich zdjęcie zrobione przez fotografa w Charkowie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”