Parafia NNMP w Sochaczewie

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Marzena64

Sympatyk

Post autor: Marzena64 »

Dobry wieczór
Nie mogę znaleźć na stronie szukajwarchiwach , parafii Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Sochaczewie/Trojanów.
Czy jest moźliwe aby metryki tej parafii nie zostały zdygitalizowane i dostępne w Archiwum?
Pozdrawiam
Marzena
Zofia_Gonet_Antoniszyn

Sympatyk
Adept

Post autor: Zofia_Gonet_Antoniszyn »

Witam!
Ja też jestem bardzo zainteresowana parafią w Trojanowie. Pochodziła stamtąd moja Babcia.

Niestety, wiem to z różnych źródeł - ksiąg nie ma [tylko szczątkowe], bo uległy zniszczeniu / spaleniu.

W związku z tym nie wiem prawie nic o rodzinie Sobczak.

Pozdrawiam
ZosiaGA
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: szczesna »

Z tego co pamiętam, archiwum diecezjalne w Łowiczu nie publikuje metryk on-line. Sama jestem zainteresowana metrykami z tej parafii ale nic z tego. Trzeba napisać do archiwum, zapłacić i czekać.
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Awatar użytkownika
ziobrovska

Członek PTG
Mistrz

Post autor: ziobrovska »

Z tego co pamiętam, wszystko co możliwe z Trojanowa i Sochaczewa jest w AD Łowicz lub w metrykach albo szwa. Na ich stronie (AD Łowicz) jest spis tego co mają, 22zł skan, prześlą bez problemu. Takie mają prawo i z tego korzystają. Ja mam aż jeden akt kupiony od nich, a gdybym chciała mieć wszystkie potrzebne (obecnie mam tylko dane z szukacza geneteki), to musiałabym zapłacić za 22 akty. Sochaczew. Sochaczew i Trojanów jest zindeksowany w dostępnej całości o ile się nie mylę, robiłam częsciowo Sochaczew jakiś czas temu.
pozdrawiam serdecznie
Iza
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

To jest właśnie cała prawda o archiwach diecezjalnych !
Ile razy próbuję znaleźć dane o moich przodkach i trafiam na archiwum diecezjalne tyle razy kończę przygodę z genealogią. :-(
AD: Poznań, Łowicz, Pelplin itd. - mur nie do przekroczenia chyba, że wygram milion !!!
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Awatar użytkownika
ziobrovska

Członek PTG
Mistrz

Post autor: ziobrovska »

szczesna pisze:To jest właśnie cała prawda o archiwach diecezjalnych !
Ile razy próbuję znaleźć dane o moich przodkach i trafiam na archiwum diecezjalne tyle razy kończę przygodę z genealogią. :-(
AD: Poznań, Łowicz, Pelplin itd. - mur nie do przekroczenia chyba, że wygram milion !!!
Pozdrawiam
Joanna
Nikt nie powiedział, że hobby nie kosztuje 😉 ja wydałam na poszukiwania i sprawy wokół tego, całkiem sporo pieniędzy, ale to mój wybór i moje pieniądze. Pozdrawiam Iza
pozdrawiam serdecznie
Iza
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

pod warunkiem, że nie szukasz "w ciemno".
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Joanna

Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Genealogia jest kosztownym hobby. Oczywiście 22 złotych za skan to jest cena zaporowa. Tym bardziej, że ostatnio w Rosji płaciłem po 6 złotych w archiwum, a w Wilnie po 1 euro. I wszystko bez wychodzenia z domu.
Marzena64

Sympatyk

Przy niektórych metrykach jest informacja, źe są w Archiwum Diecezjalnym w Łowiczu. Jednocześnie wchodząc na stronę owego Archiwum na samym początku jest informacja, że Archiwum nie zajmuje się kwerendą. Czy to znaczy, źe nie ma po co wysyłać tam prośby o zdjęcie potrzebnej metryki? Czy ktoś próbował?
Pozdrawiam
Marzena
Awatar użytkownika
anton_burza

Sympatyk
Legenda

Post autor: anton_burza »

Postępuj jak wyjaśniono w https://adlowicz.wixsite.com/archiwum/k ... zamowienia

pozdrawiam
Antoni
Marzena64

Sympatyk

Antoni dziękuję za linka. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”