Stanisław Plater

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Sylwia95

Stanisław Plater

Post autor: Sylwia95 »

Witam,

Dopiero zaczynam swoją przygodę z poszukiwaniami.
Mam mało informacji na ta chwilę, a chciałabym znaleźć wiecej.
Szukam info o moim pra dziadku - Stanisław Plater. Urodzony ok 1900r. Prawdopodobnie gdzieś na Wileńszczyźnie. Był nauczycielem(?) Zmarł w Prószkowie pod Opolem w latach 70.
Miał syna Ferdynanda Plater ur. 1946. Jak i gdzie zacząć poszukiwania? :) z góry dzięki i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Stanisław Plater

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Przede wszystkim zamówić w USC jego akt zgonu, aby się dowiedzieć, gdzie się urodził. Skąd przybył na Ziemie Odzyskane po wojnie? Jeśli z terenów zajętych przez ZSRR to poszukać w aktach PUR. Pomocny portal szukajwarchiwach.pl W spisie nauczycieli na rok 1926 nie figuruje. Trzeba zobaczyć czy są dalsze roczniki. W aktach WBH / CAW nie figuruje.
Sylwia95

Stanisław Plater

Dziękuję :) gdyby ktos jeszcze jakieś wskazówki miał, bądź informacje to będę wdzięczna!
malgorzata601

Sympatyk

Stanisław Plater

Post autor: malgorzata601 »

Witam
rozumiem, że wiesz gdzie jest pochowany? Na cmentarzu w kancelarii można dowiedzieć się czy są jakieś dokumenty
Małgorzata
Sylwia95

Stanisław Plater

Witam,
Wiem tylko że zmarł w Prószkowie w woj opolskim, widzę że są tam dwa cmentarze niestety mieszkam 400km od Opola a pewnie telefonicznie nikt mi nie udzieli informacji?
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 3 times

Stanisław Plater

Post autor: Arek_Bereza »

Pewnie się nie dowiesz jak nie zadzwonisz do USC Prószków. :)
A może się udać. A jak nie uda się telefonicznie ustalisz z USC jak masz złożyć wniosek
Zachęcam do telefonu i spokojnej miłej rozmowy bez napinki (miejsce urodzenia i imiona rodziców). Powiedz po prostu, że bez tego nie dowiesz się o swoich przodkach. Wierz mi, bardzo często się udaje.
Czy wiesz jak się nazywała jego żona ? to też jakoś może pomóc
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Uzyskanie odpis aktu zgonu przodka (prawdziwego przodka, czyli wstępnego nie "przodka") nie wiąże się z podróżą dalszą niż do najbliższego USC. Jeśli w ogóle, bo i wniosek i przelew i elektroniczna wersja - można "w kapciach w domu" obskoczyć.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Sylwia95

Re: Stanisław Plater

Arek_Bereza pisze:Pewnie się nie dowiesz jak nie zadzwonisz do USC Prószków. :)
A może się udać. A jak nie uda się telefonicznie ustalisz z USC jak masz złożyć wniosek
Zachęcam do telefonu i spokojnej miłej rozmowy bez napinki (miejsce urodzenia i imiona rodziców). Powiedz po prostu, że bez tego nie dowiesz się o swoich przodkach. Wierz mi, bardzo często się udaje.
Czy wiesz jak się nazywała jego żona ? to też jakoś może pomóc

Jego żona nazywała się Daniela z domu Ciesielska.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”