Manasterz - księgi grekokatolickie

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Rosslyn1988

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Rosslyn1988 »

Witam serdecznie,

Proponuję podjąć inicjatywę, aby wspólnie ustalić, co się stało z księgami grekokatolickimi z Manasterza. Chodzi o lata 1836-1937 [sygnatura: 56/142/0/-/7776 - vacat - [Kopie ksiąg metrykalnych parafii Manasterz z filią Czerwona Wola (dekanat Sieniawa)] - przekazane do Urzędu Stanu Cywilnego.

Najpierw ustaliłam, że ksiąg tych nie ma w USC Wiązownica (mają tylko księgi grekokatolickie z Manasterza z lata 1926-1937).

W USC w Sieniawie również nie mają ksiąg z Manasterza.

Spytałam więc w Archiwum Państwowego w Przemyślu, komu właściwie oni to przekazali, skoro nie USC.
Sprawdzili, że wg posiadanych informacji ta jednostka została przekazana do wydziału Spraw Wewnętrznych Prezydium Powiatowej Rady Narodowej w Jarosławiu w roku 1973.

Potem archiwum doprecyzowało, że "Prezydia Powiatowych Rad Narodowych, zakończyły swoją działalność w latach 1975-76, krótko następnie działały Urzędy Powiatowe, natomiast po zmianie administracyjnej, która utworzyła 49 województw, nie było odpowiednika i to właśnie one przejmowały ich zadania.

W chwili obecnej władzami administracyjnymi na szczeblu powiatu są Starostwa Powiatowe.
Dokumentacja administracyjna Prezydiów Powiatowych Rad Narodowych przechowywana jest w Archiwach odpowiednich administracyjnie dla danych powiatów."

Napisałam do Starostwa Powiatowego w Jarosławiu, jednak dostałam odpowiedź, że w zasobach "Starostwa Powiatowego w Jarosławiu nie znajdują się dokumenty z wydziału Spraw Wewnętrznych Prezydium Powiatowej Rady Narodowej w Jarosławiu."

Czy znajduje się tu osoba, która ma wiedzę, gdzie można w tej sytuacji szukać? Gdyby udało się odnaleźć te księgi (jeśli ich nie zniszczono), może mogłyby wrócić do Archiwum Państwowego w Przemyślu?

Pozdrawiam,
Maria Latuszek-Organ
Mciemala

Sympatyk
Adept

Post autor: Mciemala »

Na podstawie doświadczeń z innym terenem (śląsk) sugerowałbym sprawdzenie USC w okolicy (poza przypisanymi granicami aktualnymi gminy gdzie leży Manasterz) w tym wypadku USC Jarosław.

W AP Przemyśl są Wydziału Wewnętrznego Powiatowej Rady Narodowej ale nie ma tam (w inwentarzu widocznym na szuakjwarchiwach) widocznych akt metrykalnych. Można sprawdzić w księgach nabytków AP Przemyśl (winny być w ich archiwum zakładowym) co otrzymali z Powiatowej Rady Narodowej i kiedy.

Pozdrawiam,
Michał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”