Nazwisko Konderski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Wiktor63

Sympatyk

Nazwisko Konderski

Post autor: Wiktor63 »

Witam ,jestem waszym kibicem od dawna, ale nie miałem ,jakoś odwagi się zapytać o nazwisko Kondersk i ,kończy mi się tz.trop,w Dobrzyniu nad Wisłą i może ,Pani mi naprowadzi na jakiś dalszy trop, liczę tez na pomoc ,już też, (tak myśle)mojego grona ,pozdrawiam, nie wiem czy jeszcze coś napisze czy wyśle ,zalogować się do was ,to chyba,??? jeszcze nie umie pozdrawiam Wiktor

Moze nie w tym temacie ,ale jakos nie chciało mi sie zalogowac do nazwisk, pozdrawiam,Wiktor
Skibiński_Tomasz

Sympatyk
Nowicjusz

Nazwisko Konderski

Post autor: Skibiński_Tomasz »

Witaj Witek!
Rzeczywiście w XVIII wieku urywa się trop Konderskich z Dobrzynia nad Wisłą. Wtedy nagle w tej parafii pojawili się dwaj Konderscy (raczej bracia), nie wiadomo zupełnie skąd: Tomasz i Jan. Jan, jak wiesz zmarł w Dobrzyniu w 1819 roku i nie ma w jego metryce śmierci (trzeba jeszcze zajrzeć do aktu zgonu) ani słowa o jego pochodzeniu, ani rodzicach. Na wzmiankę o zgonie Tomasza jeszcze nie natrafiłem. Pewnie męczy Cię jeszcze to, z której linii sam pochodzisz?...
Dla nie wtajemniczonych: z linii Tomasza pochodzili Konderscy związani z Tarnickimi, starego i "zasłużonego" mieszczańskiego rodu z Dobrzynia, natomiast z linii Jana pochodził np. sławny poeta ks. Jan Twardowski.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”