Sury Sura Dziasek Dziaszek
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
-
kiki_lidia
Sury Sura Dziasek Dziaszek
Witam. Dziś zauważyłam, że mieszkańcy Rajczy nr domu 152 i 153 w latach około 1777-1781 mieli zamiennie używane przez biskupów nazwisko. Raz pojawia się Jakub Sura a raz Jakub Dziasek. Podobnie było z Wojciechem - raz Sury a raz Dziasek. Co było tego powodem nie mam pojęcia. Dziasek to staropolskie diasek czyli diabeł. Może noektóre osoby tak zaczęto nazywać z jakiegoś powodu? Zauważyć nadto należy, że inne osoby z Rajczy o nazwisku Sury zachowały je bez zmian. Czy ktoś może potwierdzić moje odkrycie?
-
kiki_lidia
Dziasek Dziaszek Sury Sura Rajcza
Dziękuję za odpowiedź. Niemniej jednak w okolicy roku 1788 ślad po tych Dziaskach się urywa na około 100 lat. Próbuje szukać po numerach domów. Wiem, że napewno zamieszkiwali w roku 1948 w domu nr 253, inne domy we wcześniejszych latach to 247, 185. Czy ktoś ma informacje o Dziaskach w latach między rokiem 1785-1890? Są na internecie jakieś dokumenty na ten temat? Poproszę o link. Z góry dziękuję.Lakiluk pisze:Jeżeli faktycznie to ten sam, to powodem mogło być to, że Jakub przedstawiał się z przezwiska, a od księdza już zależało jak go tam zapiszą.
Pozdrawiam Lidia Dalecka
Dziasek Dziaszek Sury Sura Rajcza
Nie tyle sie urywa, co brak indeksów metryk z Rajczy pomiedzy 1820 a 1890 rokiem. Metryki z lat 1776 - 1820 są w Cyfrowym Archiwum Archidiecezji Krakowskiej. Ciekawe, że wymienione nazwiska pojawiają się w aktach chrztów z tego okresu, ale brak ich w aktach małżeństw i zgonów. Być może są to przydomki lub przezwiska, a nie ustalone nazwiska.
Zofia
Zofia