Rekompensata - pozostawienie nieruchomości poza granicami RP

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

agaagnieszka

Post autor: agaagnieszka »

Witam,

Mój dziadek w 1990 r. wystąpił z wnioskiem o odszkodowanie za pozostawienie w 1940 r. ziem poza granicami RP (Baworowszczyzna, pow. Kopyczyńce, woj. tarnopolskie). Nic się nie działo, dziadek zmarł i w ubiegłym roku moja babcia i mama otrzymały pismo z Wojewódzkiego Urzędu Mazowieckiego, aby uzupełnić dokumenty potwierdzające nabycie praw do spadku, potwierdzenie kto był właścicielem tych ziem itd itd itd
Czy miał ktoś podobną sytuację - chodzi o rekompensatę z tytułu pozostawienia nieruchomości poza obecnymi granicami RP?

Dzisiaj napisałam do Konsulatu Generalnego RP we Lwowie o potwierdzenie, iż dziadek mieszkał w tym miejscu, ale nie mam żadnych informacji o dokładnym ówczesnym adresie nieruchomości czy nr działki. Nie mam również żadnych danych rodziców dziadka (pradziadków) - tylko imiona i nazwisko, a to oni byli właścicielami nieruchomości w momencie ich zbiorowego wysiedlenia w 1940 r.

Cenne będą wskazówki jak ugryźć temat.

Z góry dziękuję za zainteresowanie i sugestie :)
Awatar użytkownika
Łukaszek_Mlonek

Sympatyk

Post autor: Łukaszek_Mlonek »

Między innymi udać się do Urzędu i zapoznać się osobiście jakie dokumenty, wniosek itp. złożył Dziadek. Skoro nic nie wiesz - ta wiedza co złożył Dziadek może się przydać. A będąc tam robić zdjęcia temu co przeglądasz.
Pozdrawiam - Lanka

Żądasz przekładu z obcego języka - napisz wszystko co już wiesz i co jest w indeksach
Jak skutecznie napisać prośbę o tłumaczenie
agaagnieszka

Re: Rekompensata - pozostawienie nieruchomości poza granicam

Łukaszek_Mlonek pisze:Między innymi udać się do Urzędu i zapoznać się osobiście jakie dokumenty, wniosek itp. złożył Dziadek. Skoro nic nie wiesz - ta wiedza co złożył Dziadek może się przydać. A będąc tam robić zdjęcia temu co przeglądasz.
Dziś też byłam w Urzędzie. Jest wniosek i żadnej wzmianki o dokładnym adresie. Tylko określenie miejscowość Baworowszczyzna itd. To samo jest na jego akcie urodzenia. Żadnego numeru domu, nic. We wniosku dziadek podał powierzchnię nieruchomości, ilości i rodzaje budynków. Ale poza tym nic zupełnie. Zdjęcia dokumentów porobione i zastanawiam się właśnie co dalej.
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Nie jestem specjalistą, i jedyne co mi przychodzi do głowy to urzędowe dokumenty związane z ewentualną reformą rolną (np. komasacja gruntów?) lub potwierdzenia opłat które mógł wnieść tylko właściciel (podatki?). lub kwity z przeprowadzenia czynności które tylko właściciel mógł przeprowadzić. Druga sprawa to udowodnienie że Twój dziadek był właścicielem nadal, w momencie wysiedlenia (np dla wileńszczyzny spisywano protokoły mienia pozostawionego, często jednostronnie bo strona przejmująca (litewska) do nich nie stawała i jakieś ich szczątki się w archiwach zachowały).
Myślę że powinnaś szukać pomocy u kogoś kto przebył już tę drogę, a oprócz tego może skorzystać z profesjonalnej pomocy prawnej (może jest nawet jakaś bezpłatna forma, może przy którymś z urzędów).
Spróbuj zadzwonić do urzędu z którego otrzymałaś pismo i zapytaj o radę, co masz/możesz z tym zrobić. Może mają jakiegoś radcę który będzie mógł służyć pomocą, lub coś w tym rodzaju.
Oczywiście ktoś pewnie napisze sensownie co nieco i tutaj (najlepiej z własnego lub kogoś bliskiego doświadczenia), na to poczekaj.

Poszukaj informacji o tej miejscowości. Może jej specyfika powoduje że nie podał więcej informacji (może nie musiał, bo np. był jedynym mieszkańcem, albo jedynym posiadaczem gruntu, albo coś jeszcze innego).
Na akcie urodzenia powinna być parafia albo gmina albo inna informacja pomagająca zawęzić obszar poszukiwań (geograficznie).
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

To jest w Tarnopolskim, więc należałoby się zwrócić do tamtejszego archiwum. Do nich się wnioskuję o zaświadczenie o posiadaniu gruntów.
Łukasz
Świętczak_Sebastian

Sympatyk

Post autor: Świętczak_Sebastian »

Interesująca sprawa. Jeżeli dziadek był przesiedleńcem to pewnie był zarejestrowany w PUR (Państwowym Urzędzie Repatriacyjnym), gdzie powinien być wniosek z informacjami o pozostawionym majątku i orzeczenie PUR. Na podstawie dokumentów PUR przydzielano majątek poniemiecki w Polsce. Mogło się zdarzyć, że potem został odebrany i dlatego dziadek mógł wystąpić o odszkodowanie za pozostawiony majątek. Może warto sprawdzić w archiwum państwowym dokumenty PUR.

--
Sebastian
Lakiluk

Sympatyk

Dokumentacja PUR jest na pewno w teczkach dot. gospodarstwa przechowywanych w gminie.

Ale czy to jest ten przypadek?
Łukasz
agaagnieszka

Wybaczcie, bo dla mnie taki temat to zupełna nowość i może wykażę się kompletną niewiedzą, ale jak znaleźć namiary na właściwy PUR? Trochę szukałam, i są np. archiwa wrocławskie, to od razu wyskakuje w google. Czy może jakiś link, adres, ktoś coś by podpowiedział? Urząd w piśmie zasugerował zwrócenie się do Konsulatu (to już zrobiłam) i właśnie do PUR ale tu mam problem - gdzie właściwie się zwrócić
La_Papesse

Sympatyk

Post autor: La_Papesse »

agaagnieszka pisze:Wybaczcie, bo dla mnie taki temat to zupełna nowość i może wykażę się kompletną niewiedzą, ale jak znaleźć namiary na właściwy PUR? Trochę szukałam, i są np. archiwa wrocławskie, to od razu wyskakuje w google. Czy może jakiś link, adres, ktoś coś by podpowiedział? Urząd w piśmie zasugerował zwrócenie się do Konsulatu (to już zrobiłam) i właśnie do PUR ale tu mam problem - gdzie właściwie się zwrócić
Zawnioskuj do gminy, w której dziadek otrzymał gospodarstwo w Polsce w ramach rekompensaty. Urząd gminy powinien mieć dokumenty, które stanowiły podstawę przyznania gospodarstwa w Polsce. Może tam będzie coś o majątku pozostawionym za granicą.
agaagnieszka

La_Papesse pisze:
agaagnieszka pisze:Wybaczcie, bo dla mnie taki temat to zupełna nowość i może wykażę się kompletną niewiedzą, ale jak znaleźć namiary na właściwy PUR? Trochę szukałam, i są np. archiwa wrocławskie, to od razu wyskakuje w google. Czy może jakiś link, adres, ktoś coś by podpowiedział? Urząd w piśmie zasugerował zwrócenie się do Konsulatu (to już zrobiłam) i właśnie do PUR ale tu mam problem - gdzie właściwie się zwrócić
Zawnioskuj do gminy, w której dziadek otrzymał gospodarstwo w Polsce w ramach rekompensaty. Urząd gminy powinien mieć dokumenty, które stanowiły podstawę przyznania gospodarstwa w Polsce. Może tam będzie coś o majątku pozostawionym za granicą.
Dziadek nie dostał nic w zamian. Zesłali ich (z rodzicami) na Syberię, później do Kazachstanu i tylko tyle. Gdyby otrzymali wówczas jakieś ziemie czy gospodarstwo w zamian pewnie dziś nie byłoby tematu rekompensaty.
Lakiluk

Sympatyk

PUR można już wykluczyć. Skontaktuj się z archiwum tarnopolskim w sprawie zaświadczenia posiadania gruntów w tej miejscowości przed wysiedleniem.
Łukasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”