Przejrzałam wiele wątków, zasobów, linków i przyznaję, że powoli się poddaję. Indeksowałam rodzinną parafię mojej babci, czyli Toustobaby, skany z FS dostępne za lata 1867-1914. Przed rokiem 1867 rodzinna miejscowość babci podlegała pod parafię Markowa, ta zindeksowana od bodajże roku 1818.
Moje pytanie brzmi - czy jakimś cudem można uzyskać metryki dla Toustobab późniejsze niż ten 1914? Pytałam już o to w USC w Warszawie, tam twierdzą, że mają tylko dwa roczniki, 1923 i 1933 (tylko księga małżeństw), dla moich poszukiwań to jednak nie są przydatne roczniki.
Podobnie pytam o Markową - czy istnieją metryki późniejsze niż 1864?
Pozdrawiam, Katarzyna.
Toustobaby, Markowa, pow. Podhajce
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Musial_Katarzyna
Parafie Toustobaby, Markowa, pow. Podhajce
Witaj Kasiu. Wydaje mi się ( jeśli poszukujesz metryk rodzinnych, nie do indeksacji), że nie obejdzie się bez korespondencji z Ukraińskimi DRACS'ami. Podam Ci mój przykład ( przełom 2019/20 roku). Szukałem aktu zgonu mojego pradziadka z 1922 roku. Napisałem do DRACS Nadwórna, odpisali po paru dniach, że odnaleźli akt, ale.... W styczniu 2020 roku przekazują księgę do Archiwum Państwowego na Ul. Sachajdacznego. Nie wiem jakie lata obejmowała księga, ale zgony 1922, po prawie 100 latach przekazywali z USC do Archiwum. Jeśli DRACS coś odnajdzie, to dalsza korespondencja przez Konsulat RP, jeśli Archiwum, to już bezpośrednio.
Poniżej wklejam link do urzędowej strony Ministerstwa Ukrainy, jak zjedziesz do dołu strony masz konkretne DRACS'y i adresy internetowe do nich. Nie wiem, jak wygląda korespondencja z nimi teraz w czasie wojny, ale można spróbować. Napisz e-mail, ale po Ukraińsku. Jeśli po jakiś dwóch tygodniach nie odpowiedzą, napisz znowu. Korespondowałem z kilkoma DRACS'ami i za każdym razem otrzymywałem odpowiedź. Wydaje mi się,że DRACS'y mają jeszcze wiele '' perełek'' metrykalnych o których mało kto wie. Szkoda,że sama parafia Podhajce jest taka niekompletna, szczególnie druga połowa XVIII w i początki XIX.
https://minjust.gov.ua/dep/ddr/viddili- ... nogo-stanu
Jakbyś miała jakieś pytania, to pisz. Chętnie w miarę mojej skromnej wiedzy pomogę
Poniżej wklejam link do urzędowej strony Ministerstwa Ukrainy, jak zjedziesz do dołu strony masz konkretne DRACS'y i adresy internetowe do nich. Nie wiem, jak wygląda korespondencja z nimi teraz w czasie wojny, ale można spróbować. Napisz e-mail, ale po Ukraińsku. Jeśli po jakiś dwóch tygodniach nie odpowiedzą, napisz znowu. Korespondowałem z kilkoma DRACS'ami i za każdym razem otrzymywałem odpowiedź. Wydaje mi się,że DRACS'y mają jeszcze wiele '' perełek'' metrykalnych o których mało kto wie. Szkoda,że sama parafia Podhajce jest taka niekompletna, szczególnie druga połowa XVIII w i początki XIX.
https://minjust.gov.ua/dep/ddr/viddili- ... nogo-stanu
Jakbyś miała jakieś pytania, to pisz. Chętnie w miarę mojej skromnej wiedzy pomogę
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
-
Musial_Katarzyna
Witaj Grzegorzu,
bardzo dziękuję za odpowiedź, właśnie na coś takiego liczyłam
Bo nie liczyłam, że od razu ktoś mi podsunie gotowe skany czy miejsce, gdzie są przechowywane księgi, ale to jest istotny trop. Nie znam ukraińskiego, czy tłumacz google pomoże na tyle przetłumaczyć maila do DRACS? Czy lepiej, żeby ktoś jednak to sprawdził?
Bardziej mi zależy na tych księgach do poszukiwań już czysto rodzinnych, niekoniecznie liczę na udostępnienie całości do indeksowania. Ale wiem, że muszą one istnieć, lub przynajmniej jeszcze w latach 60. XX wieku istniały, ponieważ moja babcia w ten sposób odtwarzała swój akt urodzenia do dowodu osobistego, a w decyzji było napisane jasno, na jakiej podstawie odtworzono akt, a babcia urodziła się w roku 1929, a nie w 1923 czy 1933, czyli w tych rocznikach, które posiada USC Warszawa.
Będę dalej działać, może uda się uzyskać akt małżeństwa pradziadków!
Pozdrawiam, Katarzyna
bardzo dziękuję za odpowiedź, właśnie na coś takiego liczyłam
Bardziej mi zależy na tych księgach do poszukiwań już czysto rodzinnych, niekoniecznie liczę na udostępnienie całości do indeksowania. Ale wiem, że muszą one istnieć, lub przynajmniej jeszcze w latach 60. XX wieku istniały, ponieważ moja babcia w ten sposób odtwarzała swój akt urodzenia do dowodu osobistego, a w decyzji było napisane jasno, na jakiej podstawie odtworzono akt, a babcia urodziła się w roku 1929, a nie w 1923 czy 1933, czyli w tych rocznikach, które posiada USC Warszawa.
Będę dalej działać, może uda się uzyskać akt małżeństwa pradziadków!
Pozdrawiam, Katarzyna
Witaj Kasiu. Jestem niestety pokoleniem j.rosyjskiego w szkole podstawowej i potem średniej. Wszystkie swoje e-maile do DRACS'ów czy Archiw. pisałem przez tłumacza Google, potem mniej więcej sprawdzałem, czy sens mojego "zapytu" jest w tej wiadomości zawarty i "wyślij". Na początku pisz do DRACS, oni napiszą Ci, czy dana księga jest u nich, czy jest przekazana do Archiw. Tak jak pisałem powyżej, moja korespondencja z DRACS miała miejsce w latach 2019-2020. I tak: akt urodzenia mojego dziadka ( rzym.katol) r.1916 był już w Archiw, akt zgonu mojego pradziadka, to tak jak pisałem w poprzednim poście, akt zgonu mojej praprababci r.1947 w DRACS'ie ( to już załatwiane przez Konsulat RP we Lwowie). Natomiast akt ślubu moich dziadków z 1938 roku ( Pasieczna obw.Stanisławowski) został odtworzony w Polsce w 1961 na podstawie m.in. zeznań świadków. W 2020 roku pewien Ukrainiec zrobił mi zdjęcie strony z księgi ślubów z oryginalnym wpisem. ( oczywiście za opłatą). To na tyle. Jakby co, to pisz 
Możesz przez PW.
Możesz przez PW.
Z pozdrowieniami Grzegorz
-
Musial_Katarzyna
Napiszę, bo być może ktoś dalej poszukuje. Takie metryki jak najbardziej istnieją i już są w archiwum w Tarnopolu. Udostępniają całe skany za opłatą, nawet cała księga nie stanowi problemu. Tu jest cała lista tego, co posiadają: https://archives.te.gov.ua/media/upload ... 3572-2.pdf - we wniosku do nich najlepiej właśnie powołać się na daną sygnaturę, koszty też nie są wysokie, mi policzono za całą księgę, która miała 289 strony w pdf raptem 9 dolarów. Nic, tylko składać wnioski.
Pozdrawiam, Katarzyna
Pozdrawiam, Katarzyna