Ext. - dopisek w Księdze Małżeństw.

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

sable

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Ext. - dopisek w Księdze Małżeństw.

Post autor: sable »

Witam,
wpis małżeństwa w 1904r. jednego z członków mojej dalszej rodziny zawiera taki dopisek: Ext. 17.8.1926r.
Rozumiem, że jest to wypis (extractum) tego aktu małżeństwa, ale do jakich celów był on potrzebny ?
Czy można go traktować jako potrzebny dokument jednemu z małżonków, po śmierci drugiego w 1926r. w sytuacji kiedy nie mieszkali już w miejscowości zawarcia małżeństwa ?
Będę wdzięczna za sugestie.
Pozdrawiam,
Amelia Lemowicz
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 11 times

Post autor: Krystyna.waw »

sprawy spadkowe, majątkowe?
dokumenty dla komisji wojskowej?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
sable

Sympatyk

Krysiu, dziękuję za sugestie w sprawie dopisku Ext. w Księdze Małżeństw. Szkoda, że nie wyjaśniono kto potrzebował tego wypisu i w jakim celu, bo jak widzę było kilka powodów.
Pozdrawiam,
Amelia L.
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Post autor: benyzet »

Witaj Amelio. U mnie taki dopisek przy akcie ślubu moich pradziadków ze strony babci, zbiegł się ( tzn. data) z cytuję za dokumentem, który mam w domowym archiwum " dekret ustanowienia opiekunem", czyli na nasze : mój pradziadek zmarł i dla mojej małoletniej babci i jej brata ustanowiono sądownie opiekuna.... ich matkę. Dokument z Sądu Grodzkiego w Stanisławowie.
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
sable

Sympatyk

Grzegorzu,
dzięki za ciekawe wyjaśnienie powodu wydania Ext. aktu małżeństwa, które także zostało zawarte w jednym z miast dawnej Galicji, ale nie w Stanisławowie. Oczywiście jest to jeden z wielu powodów, jednak w tym przypadku brak śladów potomstwa tych małżonków. Dziękuję za sugestię.
Pozdrawiam,
Amelia L.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”