Po pierwsze dlaczego w akcie nie ma podanego zawodu tylko jest napisane obywatel? " Stawiła się osobiście Agnieszka Dembska (Dębska), akuszerka lat czterdzieści dziewięć w obecności Wojciecha Rutkiewicza, lat trzydzieści trzy i Feliksa Gołembiowskiego (Gołębiowskiego), lat trzydzieści cztery, obu obywateli z Szydłowca i okazała nam dziecko płci męskiej oświadczając, że urodziło się w Sadku, dwudziestego trzeciego września/piątego października bieżącego roku o godzinie drugiej po południu z Sebastiana Wąsowicza i jego żony Ludwiki z domu Wygrzywalska, lat czterdzieści pięć. "
Po drugie nie ma nic o przyczynach nieobecności ojca ani jego wieku.
Znalazłam Sebastiana w książce pt Szydłowiec i dobra szydłowieckie w XIX wieku, znalazłam sygnatury akt mogące go dotyczyć - był podleśniczym ale nie wiem jak dalej mam postępować z archiwum w Radomiu. Wiem że w 1861 roku na pewno pracował w Sadku. Marzanna
Prośba o pomoc w poszukiwaniach
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
marzanna175

-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
bo status obywatela był bardziej podkreślany...ba miał większe znaczenie (nie w tym przypadku) dla określenia opłaty za sporządzenie aktu:)
do AP Radom: napisać z pytaniem i podać wszystkie posiadane informacje, zapytać o koszt kwerendy, o poradę
bardzo życzliwi ludzie, sprawni, kompetentni i nie aż tak obłożeni pracą jak w przypadku niektórych innych AP (albo lepiej zorganizowani?:)
krótki czas oczekiwania na kopie etc
do AP Radom: napisać z pytaniem i podać wszystkie posiadane informacje, zapytać o koszt kwerendy, o poradę
bardzo życzliwi ludzie, sprawni, kompetentni i nie aż tak obłożeni pracą jak w przypadku niektórych innych AP (albo lepiej zorganizowani?:)
krótki czas oczekiwania na kopie etc
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
marzanna175

Napisałam tylko czekam już ok dwóch tygodni bez odpowiedzi ale skoro życzliwi to może odpowiedzą- z Radomia mam akt urodzenia. Dziwi mnie brak jakiejkolwiek informacji o ojcu w akcie oprócz imienia i nazwiska co mi psuje szyki. Dziękuje Marzanna 
Marzanna
Szukam Wygrzywalskich i Wąsowiczów
Szukam Wygrzywalskich i Wąsowiczów