Stawiński

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Stawiński

Post autor: algaa »

Poszukuję krewnych Floriana Stawińskiego syna Marcelego Stawińskiego i Anny zd Własak.Florian Stawinski mieszkał we wsi Jerutki na Mazurach. Prawdopodobnie zyje w Jerutkach wnuczka Floriana Pani Wiesława Cudno.

Jesli ktos posiada jakiekolwiek info bede wdzięczna.

Poszukuję równiez krewnch Rozalii Stawińskiej córki Marcelego i Anny mieszkała kolo Suwałk. Nie posiadam jednak żadnych innych info.

Pozdr Agnieszka.
Awatar użytkownika
Jerzy_Stawiński

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Jerzy_Stawiński »

Witam !
Kłopoty z komputerem spowodowały,że z opóżnieniem odpowiadam na poruszone przez Ciebie tematy. Na tym forum m.in. poszukujesz krewnych z rodziny Stawińskich oraz szukasz odpowiedzi na pochodzenie tego nazwiska.
Zacznę od drugiego tematu, pochodzenie nazwiska Stawiński. Kilka lat wstecz, na portalu GENPOLU, podobnie jak Ty na tym forum, zadałem pytanie bardzo miłej i uczynnej Pani Ewie o pochodzenie nazwiska Stawiński. Dostałem podobną odpowiedz:
Stawiński 1467- od nazwy miejscowej Stawiany /poznańskie, gmina Skoki; kieleckie, gmina Kije/.
Żródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno-etymologiczny", Wyd. DWN, Kraków 2001.
Moim zdaniem, jest to błędna odpowiedz, o co trudno winić prof.Kazimierza Rymuta, opracował tę książkę dla około 400 tysięcy nazwisk i nie był w stanie wszystko dokładnie zweryfikować. Niewątpliwe jest, że to nazwisko należy zaliczyć do grupy nazwisk pochodzących, od nazw miejscowych, ale nie tych miejscowości co dalej staram się udowodnić.
W podanej wyżej książce Kazimierz Rymut, podając daty najstarszych poświadczeń osobowych, opiera się na książce opracowanej pod redakcją Witolda Taszyckiego: "Słownik staropolskich nazw osobowych ". Ze żródeł podanych w książce W. Taszyckiego, można ustalić, że Stawiany w poznańskim, gmina Skoki, odnoszą się do nazwisk:
Stawiański 1421 i Stawieński 1413". Natomiast odnośnie nazwiska Stawiński jest tekst-Stawiński: Per nobilem Danielem Stavinsky de Krzivaczka 1467, z wskazaniem żródła, opracowanie
A.Z.Hencela: "Prawo polskie w praktyce sądowej XIV i XV w. Wyciągi z najdawniejszych ksiąg sądowych ziemi krakowskiej".
Po dotarciu do opracowania A.Z. Hencela wyczytałem, że w w.w. aktach sądowych z 1467 roku występuje faktycznie, Daniel Stavinsky de
Krzivaczka. Jednak, po dotarciu do następnych żródeł t.j. opracowania Tomasza Jurka i Stanisława Prinke: "Słownik historyczno- geograficzny ziem polskich w średniowieczu" oraz historii wsi Krzywaczka i rodziny Skawińskich, przekonany jestem, że w opracowaniu A.Z. Hencela podczas
przedruku akt sądowych z rękopisów, zamiast nazwiska Skavinsky, wpisano Stavinsky. Nazwisko Stawiński nie występuje również w Stawianach gmina Kije, przekonuje mnie o tym m.in. książka / moim zdaniem świetna dla początkujących genealogów/, opracowana przez Daniela Olszewskiego i Eugeniusza Wiśniewskiego: "PARAFIA KIJE ZARYS
DZIEJÓW" Wyd. KTN,Kielce 1993 rok.
Jeżeli, wśród czytających ten tekst są osoby umartwiające się, że staram się pozbawić rodzinę Stawińskich protoplastę Daniela, to informuję, /powyżej wspomiana sprawa to rozwodowa o co wystąpiła jego
żona Anna wpłacając 400 grzywien /, był bezdzietnym, często występującym w sądach awanturnikiem, czyniącym częste zajazdy, stwarzającym wiele kłopotów cenionej w ziemi krakowskiej rodzinie Skawińskich.
No tak, ale co z pochodzeniem nazwiska Stawiński. Na dzień dzisiejszy myślę, że jest to forma powstała od nazw miejscowych. Wiele jest miejscowości o nazwie "Staw+...". Na przykład w książce Wiktora Wittyga:
"NIEZNANA SZLACHTA POLSKA I JEJ HERBY", Wyd. Heroldium Poznań 1884, gdzie w roku 1600 występuje:Stawiński herbu własnego ze wsi Stawin. Mam i inne do udowodnienia informacje i przemyślenia, którymi się chętnie podzielę z zainteresowanymi tą problematyką.

Agnieszko, wracając do pytania o krewnych z Twojej Rodziny Stawińskich,
są mi w tej chwili nieznani. Moja linia Stawińskich wywodzi się z północnego Mazowsza, głównie to parafie: Sońsk, Ciechanów, Ciemniewko
i Gołymin. Ponieważ zbyt dużo się rozpisałem, a będziesz potrzebowała
informacji jak szukać dalej rodziny /wydaje mi się, że mogę pomóc/, pisz do mnie na adres: Jerzy19372(at)wp.pl
Pozdrawiam
Jerzy Stawiński
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Post autor: algaa »

Ponawiam prośbę w poszukiwaniach rodziny lub jakiekolwiek info. w w.w poście

Pozdr Agnieszka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”