Rodzina Albinowskich z Czudca

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Konkol_M

Rodzina Albinowskich z Czudca

Post autor: Konkol_M »

Dzień dobry
Tą drogą kieruję pytanie do szanownych Forumowiczów: czy w swoich poszukiwaniach nie natknęliście się na osoby o nazwisku Albinowski. Interesuje mnie rodzina Ludwika (ur. ok. 1810) syna Kacpra, która mieszkała w Czudcu, miasteczku niedaleko Rzeszowa. Byli oni stolarzami. W metryce józefińskiej nie ma takiego nazwiska, najstarszych metryk kościelnych w parafii nie ma, jakiekolwiek dane w Archiwum Archidiecezjalnym w Przemyślu dla interesujących mnie osób są dopiero od ok. roku 1834. Z późniejszych lat jakiekolwiek dane są już dostępne m.in. w Genetece. Przypuszczam, że sprowadzili się oni do Czudca skądś, ale niczego w Necie nie mogę się doszukać. Stąd kieruję prośbę o informację czy ktoś na to nazwisko się nie natknął.
Pozdrawiam serdecznie Mariusz
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 3 times

Post autor: Krystyna.waw »

Czudec, historia
Któryś Grabieński kościół remontował, rzemieślników do czegoś innego potrzebował?
Skąd ich sprowadzał?
Może jakieś dworskie rachunki, archiwalia się zachowały
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Łukaszek_Mlonek

Sympatyk

Post autor: Łukaszek_Mlonek »

Może jeszcze to jakieś przekręcenie nazwiska?
Albigowski?
w okolicy wieś Albigowa

Jeszcze inspiracja z Geneteki:
nazwisko Albin, Elbin z Dobrzechowa i Boratyna ?

Pozdrawiam - Lanka
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

W genetece jest nazwisko Albinowski w tym także w Czudcu i innych miejscowościach.
Jest wspomniany Kasper,który zmarł w 1846.
MMaziarski
Konkol_M

Post autor: Konkol_M »

Dziękuję za wskazówki i sugestie
Z metryk kościelnych (jak na razie) już nic nie wyciągnę, co mogłem zdobyłem. Pozostała mi jeszcze ciągle odkładana wizyta w rzeszowskim archiwum - akta m-ta Czudca, w tym cechowe.
Pozdrawiam
Mariusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”