Florian Kozicz

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Wirginia_Worona

Sympatyk

Florian Kozicz

Post autor: Wirginia_Worona »

Witam :)

Utknęłam na moim pradziadku, Florianie Koziczu. Florian urodził się w Pałuszy (Oszmiana) w 1880 roku. Tam też spędził większość swojego życia. Ożenił się z Felicją z domu Subatkiewicz i mieli dzieci: Antoniego, Bronisława, Jana, Józefa, Józefę, Czesława i Emilię. Zmarł w 1963 roku i został pochowany w Ostrowcu na Białorusi. Wciąż mieszkająca tam rodzina nic więcej nie wie.
Według rodzinnej legendy Koziczowie na tamte tereny przybyli z Galicji, ale w trakcje moich dotychczasowych poszukiwań z innych linii obaliłam już tyle rodzinnych legend, że raczej w to wątpię.

Czy macie może jakieś pomysły jak zabrać się za poszukiwanie danych na Białorusi?

Pozdrawiam serdecznie,
Wirginia
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 3 times

Florian Kozicz

Post autor: Arek_Bereza »

Chyba nie w Pałuszy ale w Pałuszach. Wydaje mi się, że masz na myśli Pałusze w parafii Gudogaj. Metryki w necie max 1874.
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library

Legendę o przybyciu można obalić na podstawie geneteki, Kozicze są od dawna w pobliskiej parafii Ostrowiec.

Może ta rodzina miejscowa pomoże w zdobyciu aktu zgonu i pozyskaniu imion rodziców
Wirginia_Worona

Sympatyk

Re: Florian Kozicz

Post autor: Wirginia_Worona »

Arek_Bereza pisze:Chyba nie w Pałuszy ale w Pałuszach. Wydaje mi się, że masz na myśli Pałusze w parafii Gudogaj. Metryki w necie max 1874.
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library

Legendę o przybyciu można obalić na podstawie geneteki, Kozicze są od dawna w pobliskiej parafii Ostrowiec.

Może ta rodzina miejscowa pomoże w zdobyciu aktu zgonu i pozyskaniu imion rodziców
Tak, chodzi o te Pałusze. Babcia zawsze odmieniała "Pałuszy", więc tak mi zostało :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”