Niezgodność faktów w księgach-pocz. XIXw.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

Witam.
Przeglądając księgi parafii Wojków z lat 1808-1825 napotkałem pewne dziwne zapisy. Nie wiem,jak mam je interpretować-jako błąd, czy nie?
Pozwolę sobie przytoczyć skróconą treść niezgodnych aktów:

1. 1815- zm. Marcin Jurek syn Piotra(60l.) i Agnieszki Jamnickiej,dom nr 13

2. 1818- ur. Marianna Jurek córka Piotra(60l.) i Agnieszki Ludwiczakówny(37l.),dom nr 7

3.1820- ur. Antonina Jurek córka Piotra(62l.) i Agnieszki Ludwiczakówny(38) żony drugiego jego zamęścia.,dom nr 13

4.1822- ur. Józefa Jurek córka Piotra(56l) i Agnieszki Jamnickiej (30),dom nr 14

5.1825- ur. Józef Jurek syn Piotra (45l.) i Agnieszki Ludwiczak(32l),dom nr 5

Jak to wyjaśnić?
1. Było dwóch Piotrów?
Raczej nie. Podany wiek Piotra można by umieścić w dwóch grupach,tak jaby było to dwóch różnych Piotrów-ale wtedy nie zgadzają się żony.
2.Księgi są opatrzone złą datą?
Raczej niemożliwe,z uwagi na to że jest komplet roczników.
3. Józefa Jurek (a.d. 4) jest dzieckiem urodzonym po rozwodzie?
Czy rozwód był możliwy? Nawet jeśli, analizując dokładną dzienną datę urodzenia, dziecko to nie mogło urodzić się po tak długim czasie od potencjalnego rozwodu.
4. Dlaczego w księdze nie ma aktu ślubu z "żoną drugiego zamęścia"?
5. Zarówno Agnieszka Ludwiczak, jak i Jamnicka urodziły po jednym dziecku pod numerem 13.

Wnioski:
Najbardziej prawdopodobne wydaje mi się istnienie dwóch Piotrów,a podany ich wiek jest niedokładny,dlatego powstają nieścisłości. Być może to ojciec i syn,dlatego mają te same imiona i dość podobny wiek(pierworodny). Dlatego też mieszkają w jednym domu.

To wszystko,co mi się nasuwa.
Być może Państwo potrafią jeszcze coś wymyślić?
Proszę o pomoc.
Kuba
Awatar użytkownika
PiotrGerasch

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: PiotrGerasch »

Był jeden Piotr i jedna Agnieszka. Problem wymienności nazwiska żony do zbadania. ;)
pozdrawiam
Piotr
korneluk-kornyluk

Post autor: korneluk-kornyluk »

Witam
Mam podobny kłopot:
1859 r. chrzest- Andrzej syn Jana (32 lata) i Ewy z Bendzinów (20 lat)
1861 r. chrzest - Piotr syn Jana (36 lat) i Ewy z Szewczaków (36 lat)
1866 r. chrzest - Franciszka córka Jana (34 lat) i Ewy "nazwiska niepamiętnej" (30 lat)
1870 - Grzegorz syn Jana i matki z nazwiska nieznanej

Jeśli chodzi o Ewę lub Ewy to są takie opcje:
- jest jedna Ewa, Bendziny mogła to być część miejscowości (do sprawdzenia) lub matka Ewy wyszła powtórnie za mąż (?) lub też świadkowie, którzy najczęściej podawali "dane" do aktu byli mało zorientowani
- każda Ewa jest inną osobą, co jest możliwe, wówczas można sądzić, że Jan miał kilka żon, kobiet, o czym może świadczyć brak aktu chrztu ostatniego z nich czyli Grzegorza (dane ustaliłam na podstawie aktu zgonu i urodzin dzieci Grzegorza).

Jeśli chodzi o wiek to już przywykłam do tego, że lepiej dokładnie się wiekiem nie sugerować.

Pomysły na taką zagadkę już mi się kończą, jeśli proboszcz wpuści mnie znowu do archiwum postaram się przewertować jeszcze akty urodzeń dokładnie raz jeszcze i zaślubionych.
Pozdrawiam
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

Istotnie, w skład tej parafii wchodziła miejscowość Jamnice. Muszę dokładnie przyjrzeć się dokumentom,po raz kolejny.
Z tego co pamiętam, w akcie było napisane "... Agnieszki z Jamnickich",a to brzmi na nazwisko. Zaś Ludwiczak- forma Ludwiczakówna pojawiała się w księgach,co na pewno jest nazwiskiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”