Kononowicz Władysław

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

RomanNY

Sympatyk

Kononowicz Władysław

Post autor: RomanNY »

Dzień dobry Poszukuję informacji o miejscu i dokładnej dacie urodzenia Władysławy Kononowicza, kim są jego rodzice. Jedyne co wiem to link do Wikipedii https://pl.m.wikipedia.org/wiki/W%C5%82 ... Kononowicz
szsadu

Nieaktywny

Władysław Kononowicz

Post autor: szsadu »

Brak na innych stronach informacji o datcie i miejscu urodzenia. Zostaje szukanie w aktach, choćby genetece na początek. O ile jego akt przetrwał.
Pozdrawiam
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Re: Władysław Kononowicz

Post autor: Arek_Bereza »

szsadu pisze:Brak na innych stronach informacji o datcie i miejscu urodzenia. Zostaje szukanie w aktach, choćby genetece na początek. O ile jego akt przetrwał.
totolotka proponujesz ?
dopowiem od razu, że w akcie zgonu nic nie ma na temat miejsca urodzenia i rodziców
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Był oficerem rosyjskim czyli raczej nie urodził się Królestwie Polskim. Zatem niestety trzeba go szukać tam. Pewnie informacje najprościej (co nie oznacza z uwagi na obecne relacje polsko rosyjskie łatwo) można znaleźć w RGVIA w Moskwie.
RomanNY

Sympatyk

Mój dziadek Wincenty Kononowicz 1794-1852 był szlachcicem i służył w stopniu pułkownika żandarmerii w Dereczynie pod dowództwem Franciszka Sapiehy, moi krewni z Polski twierdzą, że Władysław to jego brat, nie daje mi to spokoju, nie mogę go nigdzie znaleźć w kościołach Derechin, Słonim i Zelva, to jest na Białorusi...
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Różnica nawet hipotetycznych dat urodzin Wincentego i Władysława raczej nie wskazuje że byli rodzonymi braćmi. Jeśli to przyrodnimi.
Poza RGVIA jest jeszcze inne tez rosyjskie źródło weryfikacji Władysława (ale także ew. pokrewieństwa z Wincentym) to Rosyjska heroldia . Petersburg RGIA fond 1343 . Litera K tu
https://fgurgia.ru/imageViewer/img?url= ... qNlp6Tws4=
Kononowicze to strona 329.
RomanNY

Sympatyk

Myślę, że trzeba szukać odpowiedzi w RGVIA w Moskwie, bo był wojskowym
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”