Gardiner - urodzeni w Wilnie

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Poczytałam, popróbowałam i proszę o pomoc, bo na tych litewskich stronach w żaden sposób sobie nie radzę.
Znalazłam daty urodzenia dzieci małżeństwa Roberta Fryderyka Georga Gardinera z Elżbietą z domu Jurewicz - 25.05.1887 Henryk; 29.12.1891 Fryderyka; a 08.02.1893 Jerzy, wszyscy mieliby się urodzić w Wilnie.
Daty i miejsce pochodzą z wniosku naturalizacyjnego.
Nie wiem czy daty są prawdziwe, bo sama Elżbieta w akcie drugiego ślubu ma rok 1872, na grobie 1870 a urodziła się w 1865.

Znam język rosyjski, chętnie poszukam sama ale napiszcie krok po kroku jak to zrobić.
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 24 times

Post autor: puszek »

Przejrzałam urodzenia z 1887r., 1891r. i 1893r. i kilka innych lat z parafii w Wilnie i nie znalazłam nazwiska Gardiner.
Bożena

Członek PTG

Bardzo dziękuję Bożeno, tego się właśnie obawiałam, że to trochę jak szukanie igły w stogu siana będzie.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Marck57

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Marck57 »

W Nalibokach (Białoruś) jest ciekawy akt zgonu:
07.03.1882 zmarła Eliza Gardiner, c. obcokrajowców z Anglii, Roberta i Elizy. Lat 23!
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1107816
Pozdrawiam
Marta
taraxacum

Sympatyk

Post autor: taraxacum »

Bożena jak zwykle bardzo pomocna.

Marcin
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Dobry wieczór

Trudna sprawa. miasto duże, kościołów sporo, w grę mogą wchodzić także filie i kościoły podmiejskie (nawet dość dalekie, np. Rudomino-Św. Jan; mając na myśli "mogą wchodzić w grę" chodzi mi o możliwość że ktoś urodził się w Rudominie a jest zapisany (także) w księgach Św. Jana). Przydałby się jakikolwiek punkt zaczepienia (bo rozumiem że parafia jest nieznana) - ulica, dzielnica, cokolwiek.
Sam byłem w podobnej sytuacji i było ciężko. Nie mając nic trudno coś podpowiedzieć. Na szczęście sporo z Wilna jest dostępne online a koniec XIX w. to już okres gdy w większości przypadków w księgach są rejestry/skorowidze. i chyba jedyną sensowną rada jest przygotowanie sobie listy kościołów/parafii w formie tabelki (może wraz z nazwami litewskimi) i sprawdzanie wg. niej wg. jakiegoś sensownego klucza (poczynając od głównych świątyń w parafii). Dużo roboty,a wynik niepewny ale jeśli nie ma nic...

Można podeprzeć się cmentarzami (najlepiej jesli mają wyszukiwarki), ale np. na https://zemelapiai.vplanas.lt/kapines/ nie ma nic.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki

Członek PTG

Marto - Naliboki to parafia mich przodków i wszystko co z nią związane mam przeszukane, dlatego wyraźnie napisałam kogo i czego szukam. R.F.G. Gardiner po śmierci żony i jednej z córek ożenił się z siostrą mojej prababki. On sam zmarł w Warszawie ale został także pochowany w Nalibokach. Ona z dziećmi wyemigrowała do Ameryki. Synowie tam zostali a córka Fryderyka wróciła do Polski - kiedy nie wiem. Przekaz rodzinny głosi, że była zakonnicą.

Arturze - chodziło mi o podpowiedź, jak szukać na tych litewskich stronach. Nie mam nic oprócz zniekształconej nazwy miasta z amerykańskich dokumentów.
Nikt nie zmarł w Wilnie więc cmentarze odpadają.

Grażyna
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Jak szukać? Tu jest Wilno, z rzk wystarczy wybrać jedną z parafii np. Wszystkich świętych i w danym roczniku znajdziesz też metryki z innych parafii
https://www.familysearch.org/search/cat ... =771024-50
Ja pewnie jestem ślepy ale 87 ani 91 nie widzę Gardinerów ani rzk ani ewangelików.
A propos znaleziska Bożeny - użyj wyszukiwarki FS. Wybierz szukaj, zapisy i następnie w pole wyszukiwania wpisz Gardiner cyrylicą. plus geneteka
Ostatnio zmieniony pn 18 wrz 2023, 08:29 przez Arek_Bereza, łącznie zmieniany 1 raz.
Marck57

Sympatyk
Legenda

W innym wątku był podany ten dokument
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1932554
Wcale nie jest powiedziane, że to jest Wilno, a nie np. Wielona.
Elżbieta podała, że ona w tej Wilonie się urodziła oraz jej dzieci.
Może warto sprawdzić tę Wielonę, powinna być na EAIS
Pozdrawiam
Marta
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Marck57 pisze:W innym wątku był podany ten dokument
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1932554
Wcale nie jest powiedziane, że to jest Wilno, a nie np. Wielona.
Elżbieta podała, że ona w tej Wilonie się urodziła oraz jej dzieci.
Może warto sprawdzić tę Wielonę, powinna być na EAIS
chyba jednak Henryk urodził się w Wilnie o czym świadczy jego akt ślubu
https://www.dropbox.com/sh/93akn7bi0huk ... 34_092.jpg
gdyby tylko ktoś mógł to odczytać, bo ja po germański nic :)
Marck57

Sympatyk
Legenda

Mistrzu, brawo!
Jednak nie chodzi tu o samo Wilno (jest po nazwie apostrof), ale o jakąś miejscowość może w guberni wileńskiej, a powiecie Oszmiany? Tak mi się zdaje, bo ja po germańsku też prawie nic. Musi to fachowiec przetłumaczyć.
Pozdrawiam
Marta
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

ja też widziałem te Oschmjany ale nie wiem w jakim kontekście się pojawiają
i niby u tego Henryka wychodzi ur. 1885 (wg kogoś, kto niemiecki zna)
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 24 times

Post autor: puszek »

Bożena

Członek PTG

No to daliście mi do myślenia, teraz to już zupełnie jest poplątanie z pomieszaniem. Mam wątpliwości czy to moi Gardinerowie - z którego roku jest ten ślub, bo Elżbieta wyjechała z trójką dzieci, nie ma tam synowej.

Elżbieta Gardiner z domu Jurewicz urodziła się w miejscowości Kleciszcze koło Nalibok w 1865 roku jako córka Krzysztofa / Justyna Jurewicza i Walerii z domu Gregorcewicz.
Robert Fryderyk George Gardiner był inżynierem i dyrektorem huty żelaza. Został sprowadzony na Kresy przez Radziwiłłów. Do swojej śmierci w 1902 roku mieszkał w Nalibokach i kierował hutą.

W amerykańskim ślubie Henryka A.Gardinera wyraźnie napisano Wilno.

Dziękuję za akty i podpowiedzi.
Grażyna
Marck57

Sympatyk
Legenda

Slub jest z 10.08.1910 r.
W aneksie, który Bozena wyszperała, stoi, że Henryk jest synem inżyniera. Zdaje się, że podano też, że jest obywatelem brytyjskim, zamieszkałym obecnie w Bismarckhutta. Rodzice się zgadzają. I data urodzenia 25.05.1887 (w akcie ślubu rok 1885).
Jest problem z ustaleniem miejsca narodzin, ponieważ w aneksie nie jest wyraźnie podane.
W USA, Elżbieta Wonsowska wyraźnie podaje, że ma 2 dzieci: Jerzego i Fryderykę. Widocznie Henryk za ocean nie popłynął.
Pozdrawiam
Marta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”