O chłopkach w prasie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
Albin_Kożuchowski

O chłopkach w prasie
Pozdrawiam AlbinKoz.
O chłopkach w prasie
Witam,
Tak było i w mojej rodzinie. Babcia mając 14 lat została wydana za o wiele starszego faceta, który wyjechał do Brazylii i tam wkrótce zmarł. W rodzinie mówi się tylko, że chodziło o morgi. W dokumentach znalazłem, że jej matka również wyszła za o wiele starszego pradziadka mając lat 15. To działo się jednak na Podkarpaciu. Dziękuję za ciekawy artykuł.
Tak było i w mojej rodzinie. Babcia mając 14 lat została wydana za o wiele starszego faceta, który wyjechał do Brazylii i tam wkrótce zmarł. W rodzinie mówi się tylko, że chodziło o morgi. W dokumentach znalazłem, że jej matka również wyszła za o wiele starszego pradziadka mając lat 15. To działo się jednak na Podkarpaciu. Dziękuję za ciekawy artykuł.
O chłopkach w prasie
Tak, księgi parafialne to smutny obraz jak szybko wydawano dziewczyny za mąż. Też spotkałam 14-tkę i śledziłam jej smutną historię, że przed 20-tką urodziła dwoje dzieci i umarła na tyfus. Moja 2xprababka wyszła za mąż mając 16 lat, a babka 17, tyle, że babka musiała, bo zaszalała gdzieś z dziadkiem w stogu siana na dożynkach sądząc po dacie urodzenia dziecka:)
Katarzyna W.
O chłopkach w prasie
A historia z "Chłopów" Reymonta to skąd się niby wzięła? Z życia...
Pozdrawiam,
Mirek
Mirek