Czy przykładowe numer, 542 oraz 685 to numery działek,? jak czytać skrót L.K.?
Jak odnaleźć lokalizację tych działek?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Możesz podać źródło?Theofilos pisze:Zakładając, że Kurzman miał tylko jedną cegielnię w Jarosławiu, to w 1947 r. była ona przy ul. Krakowskiej 47.
Podaj link do tego planu.Theofilos pisze:Zakładając, że w Jarosławiu była tylko jedna cegielnia, a tak by wynikało z planu miasta z 1937 r.,

''15 maja 1927 jak Lwh 4496 gminy Jarosław - wystawiono" Lwh to nic innego jak Liczba wykazu hipotecznego, czyli nr starszej księgi wieczystej. Tam jest napisane Lh 685/27, liczba hipoteczna 685/27.Pietruszka pisze:Dokument L.k. 685/27:
"Wp15 misy dozwolone ... uchwała z dnia
aja 1927 ... ... 4496 gminy Jarosław - wystawiono"
Mi się wydaje, że numery L.k. to nie są nry nieruchomości tylko kolejne nry dokumentów lub spraw. Przemawia za tym zbieżność liczb, rok wystawienia dokumentu 1927 i "/27" w numerze L.k.
W dokumencie 685/27 jest odwołanie do uchwały, spróbuj odszukać tę uchwałę w archiwum.
Jeśli chodzi o L.k. 542 to sam widzisz, zmieniły się kształty działek, numer działki też współcześnie zupełnie inny. Przebieg dróg jedynie prawie taki sam. Bo właśnie drogi są często jednym z najbardziej trwałych elementów do porównań terenu z mapami historycznymi.
Piotr
Z tego wynika, że w 1947 r. cegielnia została przejęta przez państwo, a zlokalizowana była przy ul. Krakowskiej 47.Pietruszka pisze:Możesz podać źródło?Theofilos pisze:Zakładając, że Kurzman miał tylko jedną cegielnię w Jarosławiu, to w 1947 r. była ona przy ul. Krakowskiej 47.
Podaj link do tego planu.Theofilos pisze:Zakładając, że w Jarosławiu była tylko jedna cegielnia, a tak by wynikało z planu miasta z 1937 r.,
Ciekawie się temat rozwija.
Trochę mi nie pasuje wzajemna lokalizacja działek 801/5 i 856/1 z planem realności L.k. 542, budynki i drogi się nie zgadzają.
https://polska.e-mapa.net?userview=88626
Na planie realności 542 droga przed parcelą jest opisana jako "Droga do ...." może ktoś rozszyfrować dokąd?
Poza tym Rafał chyba wie gdzie mieszka jego rodzina do dzisiaj w tym samym budynku.
Piotr
Jeżeli ta Realność jest faktycznie pod tym adresem, to jest około 1,5 km w linii prostej od byłej cegielni.renmaister pisze:Realność 542 jest pod adresem https://polska.e-mapa.net/?userview=88625 osobiście tam byłem, obecnie mieszkają tam potomkowie mojego pradziadka, zależy mi zlokalizować drugą realność, z umowy kupna sprzedaży.
Na planie opisane jest droga do przeworska, obecna ulica krakowska (od 1936 roku)

CześćTheofilos pisze:Ano tak.
Moje przypuszczenia okazały się błędne, bo sprawdziłem na szybko tylko niektóre źródła.