Probola - korzenie w Tomaszowie Lub. - Kazimierz Probola

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

matPROx

Probola - korzenie w Tomaszowie Lub. - Kazimierz Probola

Post autor: matPROx »

W skrócie - udało mi się stworzyć bardzo dobrze rozbudowane drzewo genealogiczne mojej rodziny o nazwisku Probola. Dotarłem najdalej wstecz do ok. roku 1720, na podstawie lubgens oraz przejrzeniu osobiście wszystkich ksiąg metrykalnych z regionu na Szukaj w Archiwach. Jest luka w latach pomiedzy ok. 1790 a 1815 - z czego to może wynikać? Nie mogę znaleźć aktów zgonów oraz innych w latach 1790-1815. Lokalizacja - bliskie okolice Tomaszowa Lubelskiego, wsie Majdan Górny (zwany Górno, Majdan Górno, Villa Górno), Łaszczówka, Sznury, Jeziernia, Typin (Majdan Typiński).

Proszę o pomoc.

Najstarszym przodkiem bezpośrednim do jakiego dotarłem jest Kazimierz Probola pochodzący ze wsi Sznury, żona Anna z d. Bednarz/Romaniec, prawdopodobnie Kazimierz to brat Sebastiana Proboli.
Kazimierz to mój 5xpradziadek ur. szacunkowo ok. 1760 r. zmarły przed 1815 r.

Jeśli ktoś ma jakieś informacje proszę o kontakt.

Mateusz Probola
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Czy się zachowały? Wojny, powodzie, pożary...
Pytaj na lubelskim forum https://regestry.lubgens.eu/news.php
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Krzysiek_

Sympatyk
Mistrz

Re: Probola - korzenie w Tomaszowie Lub. - Kazimierz Probola

Post autor: Krzysiek_ »

matPROx pisze:oraz przejrzeniu osobiście wszystkich ksiąg metrykalnych z regionu na Szukaj w Archiwach.
Odważne stwierdzenie.
matPROx pisze:Nie mogę znaleźć aktów zgonów oraz innych w latach 1790-1815. Lokalizacja - bliskie okolice Tomaszowa Lubelskiego, wsie Majdan Górny (zwany Górno, Majdan Górno, Villa Górno), Łaszczówka, Sznury, Jeziernia, Typin (Majdan Typiński).
Mateusz Probola
Przykładowo Łaszczówka UMZ 1786-1809 - https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ka/1759493
Jeziorna UMZ 1786-1823/4 - https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ka/1759492

Dużo ksiąg błędnie opisanych przez AP Lublin. Złe miejscowości, daty skrajne, zdarzenia.
matPROx

Krzysiek_ pisze:
matPROx pisze:oraz przejrzeniu osobiście wszystkich ksiąg metrykalnych z regionu na Szukaj w Archiwach.
Odważne stwierdzenie.
matPROx pisze:Nie mogę znaleźć aktów zgonów oraz innych w latach 1790-1815. Lokalizacja - bliskie okolice Tomaszowa Lubelskiego, wsie Majdan Górny (zwany Górno, Majdan Górno, Villa Górno), Łaszczówka, Sznury, Jeziernia, Typin (Majdan Typiński).
Mateusz Probola
Przykładowo Łaszczówka UMZ 1786-1809 - https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ka/1759493
Jeziorna UMZ 1786-1823/4 - https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ka/1759492

Dużo ksiąg błędnie opisanych przez AP Lublin. Złe miejscowości, daty skrajne, zdarzenia.
Przeczytałem wszystkie, tak jak wspominałem, w tym również cały zbiór 35/106/47, fakt w linku który podałeś 35/106/47-20 jest akurat bardzo dużo Probolów ;)
111chris

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: 111chris »

„Przeczytałem wszystkie”
Problemem jest brak dokumentów, czy brak konkretnej osoby w aktach zgonu? Zwłaszcza gdy wydaje się, że być powinna?

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... ka/2277298 - 35/1937/0/1/15
[1810 r., Majdan Górny począwszy od skanu nr 50, kolejne roczniki w podobnym układzie]
Tu też go nie ma. Zindeksowany na lubgens.
Może zmarł poza parafią? A tacy jak Z 149/1834, też bywali…

Krzysiek
matPROx

No właśnie, nie ma nie tylko tego Kazimierza ale nikogo z Probolów, księga 35/1937 jest zindeksowana prawie cała, ostatnio dodają nowe skany ale nic nie znalazłem. Jest np ciekawostka: ZOFIA PROBOLOWA, akt zgonu z dn. 31 marca 1792 w wieku 70 lat, więc ur. ok. 1722, zm. we wsi Sznury, jest wzmianka że do Jezierni właśnie ze wsi Sznury przeszli Kazimierz i Anna, jednak aktów zgonów nie ma, zarówno jego brata Sebastiana i wielu innych. Jakby kasiąg brakowało na przestrzenii ok. 1790-1810
111chris

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: 111chris »

Akta 35/106/47/-/19 opisane jako „Liber natorum matrimonium et sepultorum pro villa Jeziorna”, dotyczą w rzeczywistości wsi Pasieki. Widać to na skanie nr 2, 8 i 10.

Sprawdziłem w Genetece 2 nazwiska w poszukiwanym okresie: Hałasa i Marczak. Indeksujący jako miejscowość podaje ‘Jeziorna Pasieki’. Chyba potrzebny będzie kontakt z AP, a może wycieczka do Lublina :)

Krzysiek
matPROx

111chris pisze:Akta 35/106/47/-/19 opisane jako „Liber natorum matrimonium et sepultorum pro villa Jeziorna”, dotyczą w rzeczywistości wsi Pasieki. Widać to na skanie nr 2, 8 i 10.

Sprawdziłem w Genetece 2 nazwiska w poszukiwanym okresie: Hałasa i Marczak. Indeksujący jako miejscowość podaje ‘Jeziorna Pasieki’. Chyba potrzebny będzie kontakt z AP, a może wycieczka do Lublina :)

Krzysiek
W zbiorze 35/106/47 często jest tak że w jednej księdze jest 10 wsi :).

Tak czy inaczej, ja przejrzałem wszytkie i znalazłem bardzo bardzo dużo informacji, tylko mam tę lukę około lat 1780-1810.

Na dziś są wszytkie księgi w tym zbiorze 35/196/47, część z nich kilka lat temu musiałem zamawiać odpłatnie...

A ta Jeziorna to później Jeziernia. Raz tak, raz jeszcze inaczej :)

Mój dziadek tam się urodził btw.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”