Serwus
Zwracam się z zapytaniem jak pozyskać dokumentację pracowniczą z zlikwidowanych zakładów pracy, na stronie ZUS'u odnalazłem informację że miejscem przechowywania interesujących mnie dokumentów jest Archiwum Państwowe w Warszawie - Archiwum Dokumentacji Osobowej i Płacowej w Milanówku, jaki wniosek złożyć aby uzyskać pozytywną odpowiedź?
Może ktoś już składał takie wnioski i mógłby udzielić wskazówek żeby sprawnie to załatwić.
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
Dokumentacja zlikwidowanych zakładów pracy
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
MarcinBulaga

Ja składałem do KOWRu.
Podstawa prawna: art. 94[9] § 3 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... 4/art-94-9
Podstawa prawna: art. 94[9] § 3 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... 4/art-94-9
Łukasz
-
MarcinBulaga

W tym przypadku chyba z KOWR'u nic nie uzyskam, nie dodałem że chodzi o dokumentację pracowniczą mojego dziadka, pracował on w wytwórni podkładów betonowych - STRUNBET w latach 1960-1963, chciałbym uzyskać dokumentację z jego teczki pracowniczej jeśli takowa się oczywiście zachowała.
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
Marcin Bulaga
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

- Podziękował: 6 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Na stronie każdego państwowego archiwum jest specjalna zakładka dotycząca dokumentacji pracowniczej w tym także wzór wniosku. Jeżeli jednak napiszesz zwykły list czy email podając z jakiego zakładu pracy, czego szukasz z jakich lat, też dostaniesz odpowiedź. Pamiętaj żeby precyzyjnie podać swoje dane - najlepiej takie jakie widnieją na świadectwie pracy lub na umowie o pracę z tego zakładu. Znam przypadek gdy w przeszłości ktoś posługiwał się drugim imieniem a obecnie w dowodzie osobistym ma oba imiona - były potrzebne dodatkowe wyjaśnienia i dowody.
Wielokrotnie w ramach swojej firmy występowałam o dokumenty, nie ma z tym problemu chyba, że dokumenty są odgrzybiane lub porządkowane.
Jeżeli nie chodzi o Twoje dokumenty, to być może będzie potrzebna zgoda dziadka lub potwierdzenie faktu, że nie żyje a wtedy je uzyskasz.
Powodzenia Grażyna
Wielokrotnie w ramach swojej firmy występowałam o dokumenty, nie ma z tym problemu chyba, że dokumenty są odgrzybiane lub porządkowane.
Jeżeli nie chodzi o Twoje dokumenty, to być może będzie potrzebna zgoda dziadka lub potwierdzenie faktu, że nie żyje a wtedy je uzyskasz.
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.