Dzień dobry,
Podczas przeglądania książki w jęz. rosyjskim p.t. "Rosyjska genealogia - almanach", wyd. 2 z 2017 r., natknąłem się na wpis nt. mojego 3xpradziadka, Stefana Ołtarzewskiego z 1874 r. Wiedziałem, że był lekarzem, ale w tej pozycji został określony jako "lekarz sztabowy" (ros. штаб-лекар). Wynika z tego, że służył w armii rosyjskiej.
Mam w związku z tym pytanie: czy istnieje szansa, że zachowała się jego dokumentacja z tego okresu i ewentualnie gdzie jej szukać? Jak rozumiem, w grę wchodzi Rosja, pytanie gdzie ona może się znajdować i czy istnieje moąliwość dostępu do niej.
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Maciej Orzeszko
Dokumenty lekarza armii rosyjskiej, XIX w.
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
orzech_101

- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Gdyby Stefan Ołtarzewski był po 1918 w Wojsku Polskim istniałaby szansa, że jego papiery rosyjskie znalazły się wteczce personalnej. Sądząc jednak z odległości czasowej to jego teczka znajduje się w RGVIA w Moskwie. Zatem w obecnej sytuacji ciężka sprawa. Wyciągałem stamtąd juź sporo dokumentów, ale zawsze po znajomości na linii archiwalnej. Zdaje się mają nieco inne przepisy niź w RGIA. Trzeba jednak poczekać na lepszy czas, aby się przekonać.
-
orzech_101

Dziękuję za informacje.
Niestety, nie ma szans żeby 3xpradziadek służył w Wojsku Polskim, bo z moich ustaleń wynika, że urodził się ok. 1820 r. Choć pewne przesłanki wskazują, że mógł być aktywny zawodowo jeszcze ok. 1900 r., a więc w dość zaawansowanym wieku. W każdym razie mój dziadek urodzony w 1910 r. już go nie znał, a syn Stefana, czyli mój prapradziadek Wacław Ołtarzewski (ur. 1842) już w momencie odzyskania niepodległości był mocno wiekowy.
A co do poszukiwań, to lata nauczyły mnie, że w genealogii trzeba być optymistą i cierpliwie robić swoje
Pozdrawiam serdecznie,
Maciej Orzeszko
Niestety, nie ma szans żeby 3xpradziadek służył w Wojsku Polskim, bo z moich ustaleń wynika, że urodził się ok. 1820 r. Choć pewne przesłanki wskazują, że mógł być aktywny zawodowo jeszcze ok. 1900 r., a więc w dość zaawansowanym wieku. W każdym razie mój dziadek urodzony w 1910 r. już go nie znał, a syn Stefana, czyli mój prapradziadek Wacław Ołtarzewski (ur. 1842) już w momencie odzyskania niepodległości był mocno wiekowy.
A co do poszukiwań, to lata nauczyły mnie, że w genealogii trzeba być optymistą i cierpliwie robić swoje
Pozdrawiam serdecznie,
Maciej Orzeszko