Cmentarz w Dzisnie, Bialorusja

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

lauraignatowicz

Sympatyk

Post autor: lauraignatowicz »

Czesc !

Bardzo mi teraz zalerzy na to zeby odnalesc cmentarze ktore sa w okolicy Dzisny, Bialorusji.

Najwieksza czesc mojej rodziny, dziadka i pra dziadki itd, pochodzili z okolic Dzisny, Dryssy, i takrze jeszcze jedna miejscowosc z poblizonym imionem.

Rodziny ----- Ignatowicz, Rutkiewicz, Krupko, Okminski, i Naruszewicz?

Mam pamietniki mojego dziadka w ktorym wpisal zyciowe historie, i troche genealogii od ktorej sie wiele dowiedzialam.

Jedno z tych informacji to o moich pra dziadkach i gdzie byli pochowani ---- czyli w okolicy Dzisny.

Bardzo chce sie dowiedziec gdzie konkretnie i takrze odnalesc ich daty urodzenia i zgonu i co kolwiek wiecej mogla bym sie dowiedziec. Mysle ze to bedzie dobrym poczatkiem.

Prosze, jezeli albo pochodzicie, lub wasza rodzina pochowdila z tych rejonow i mozecie z czyms mi pomuc, bylo by bardzo mile. Albo jezeli poprostu znacie cos o cmentarzach i gdzie mogla bym szukac.

Nie rozmawiam po rosyjski, tylko po polsku i angielsku.

Dziekuje bardzo!
Laura

Moge tez dodac tak :

Poszukuje informacje na temat,

Michal Ignatowicz i zona Katarzyna Okminska (prawdopodobnie zmarla w porodzie syna Kazimierza Ignatowicza, mysle ze okolo 1896 lub troszke pozniej.)
To byli rodzice Edwarda Ignatowicza, ur. 1896-1957 (moj pra dziadek)

Niby oni sa pochowani w Dzisnie, lub Dryssie.

Bym chciala sie wiecej o nich dowiedziec, co kolwiek mozna znalesc. I o Kazimerzu tez.

z drugiej strony - mojej pra babci, szukam:

Jozef Rutkiewicz i zona Stanislawa Krupko. Mieli 7 dzieci. Jedna z nich, moja pra babcia Wiktoria Rutkiewicz ur.1897-1980 w Atroszczyznie. Inni ich dzieci - Jozefa, Adela, Kunegunda, Julia, Wiktor, Piotr, i byc moze inni.

ORAZ ------

Jest rodzina Ignatowiczow - Henry, Ildefons, Franciszek, i Tekla. To jest dalsza rodzina, byc morze Michala kuzynie, bracia, lub wujkowie. Moj dziadek pisal o nich w pamietnikach. Bym chciala o nichcos znalesc.

Dziekuje.
Awatar użytkownika
Andrzej_Dmytryszyn

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Andrzej_Dmytryszyn »

Cześć Lauro!

Jeśli chodzi Ci o miejscowość Dzisnia w okolicy Połocka na obecnej Białorusi, to w Genetece można znaleźć indeksy aktów metrykalnych z lat 1800-1875 (daty skrajne - https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable= ). Bardzo często pojawiają się w nich nazwiska, które wymieniasz w swoim poście. Może to jakoś Ci pomoże. Niestety o tamtejszym cmentarzu wiadomości nie mam. Życzę powodzenia w poszukiwaniach.
Pozdrawiam
Andrzej Dmytryszyn
---------------------------------
Poszukuję:
Samulski, Samul, Samuel - Cieciory, par. Turośl i Kolno, Grudusk, Ciechanów
malgorzata601

Sympatyk

Post autor: malgorzata601 »

Witam
Może na tej stronie? Są groby Ignatowiczów ale raczej z Litwy. Ale do 1945 roku Dzisnia była w powiecie wileńskim.
https://genealogia.okiem.pl/powstancy-s ... cz#rodzina

Małgorzata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”