Ślub Ludwika Czyżewskiego i Zuzanny Izdebskiej

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Od dłuższego czasu poszukuje aktu małżeństwa Ludwika Jana Czyżewskiego i Zuzanny Izdebskiej. Niestety brak mi już pomysłów gdzie szukać tego dokumentu, może Społeczność coś podpowie :) Oto co wiem:

Zuzanna Czyżewska zd. Izdebska zmarła w dniu 19 lipca 1852 r. w Domaradzynie (akt 31/1852 par. Bratoszewice). Według zapisu miała mieć wówczas 43 lata i była córką Jana i Krystyny. Zatem, zgodnie z w/w informacją, Zuzanna powinna urodzić się ok. 1809 r., brak jednak danych gdzie miała przyjść na świat.

Dzięki Genetece, mając podstawowe dane o jej rodzicach, natrafiłem na rodzeństwo Zuzanny Izdebskiej:
- Teodozja - zmarła w wieku 56 lat w dniu 1.09.1852 r. w Mokrej (akt 310/1852 par. Skierniewice), córka Jana i Krystyny Rudnickiej, żona Adama Kopczewskiego; powinna urodzić się ok. 1796 r., brak danych co do miejsca narodzin;
- Petronela – chrzczona w dniu 6.06.1808 r. w Piotrkowie Trybunalskim (par. Piotrków Trybunalski), zmarła 15 maja 1809 r. w Piotrkowie Trybunalskim (k. 102), córka Jana i Krystyny Rudnickiej;
- Bogumiła Teofila Tekla – urodzoną w dniu 27 grudnia 1804 r. w Warszawie (akt 15/1805 par. św. Andrzeja w Warszawie), córkę Jana i Krystyny Rudnickiej.

W księgach z Piotrkowa Trybunalskiego brak jest zapisu, by w 1809 r. urodziła się tam Zuzanna Izdebska, za to wśród zgonów natrafiłem na akt zgonu jej matki Krystyny Izdebskiej zd. Rudnicka, która odeszła z tego świata w dniu 5 sierpnia 1810 r. w wieku 40 lat (par. Piotrków Trybunalski).

Póki co mogę przedstawić następujące wnioski:
1. Zuzanna Izdebska urodziła się przed 1810 r.,
2. ślub Ludwika Czyżewskiego i Zuzanny Izdebskiej powinien mieć miejsce w okresie 1825-52,
3. ślub nie został zawarty w parafii w Bratoszewicach (brak aktu wg Geneteki),
4. ślub nie został zawarty w parafii w Piotrkowie Trybunalskim (brak aktu w księgach z lat 1826-1852),
5. małżeństwo bezdzietne (?).

Dziękuję za wszelką pomoc! :)
Ostatnio zmieniony ndz 15 paź 2023, 00:44 przez Czyżewski_Bartłomiej, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
Robert_Kostecki

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Robert_Kostecki »

https://mojagenealogia.blogspot.com/p/r ... skich.html

1.2. Ludwik Jan Czyżewski (ur. ok. 1796 r. - zm. 1868 r. par. Modlna)
+ Zuzanna zd. Izdebska /małż. ?/
+ Ksawera Barbara zd. Gawrońska /małż. 1856 r. par. Dmosin/
+ Balbina zd. Glapińska pv. Śliwkowska /małż. 1865 r. par. Ozorków/

To Izabela, czy Zuzanna Izdebska?
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Re: Ślub Ludwika Czyżewskiego i Zuzanny Izdebskiej

Robert_Kostecki pisze:To Izabela, czy Zuzanna Izdebska?
Tak to jest jak sie robi dwie rzeczy na raz. Oczywiście Zuzanna Izdebska.
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Robert_Kostecki

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Robert_Kostecki »

Jeżeli założymy, że Petronela Izdebska urodziła się na kilka dni przed ceremonią chrztu, tj. w dniu 03.06.1808 r. w Piotrkowie Trybunalskim, to Zuzanna Izdebska najwcześniej musiała urodzić się styczeń'/luty 1809 roku. Czy sprawdzałeś metryki chrztów za 1810 rok, pod kątem urodzenia Zuzanny? Być może Krystyna z Rudnickich Izdebska, zmarła w dniu 05.08.1810 r. wskutek powikłań poporodowych, wówczas Zuzanna mogła właśnie urodzić się w 1810 roku.
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Robert_Kostecki pisze:Czy sprawdzałeś metryki chrztów za 1810 rok, pod kątem urodzenia Zuzanny? Być może Krystyna z Rudnickich Izdebska, zmarła w dniu 05.08.1810 r. wskutek powikłań poporodowych, wówczas Zuzanna mogła właśnie urodzić się w 1810 roku.
Sprawdzałem, zarówno w metrykach, jak i ASC, z Piotrkowa Trybunalskiego nie znalazłem w 1810 r. aktu urodzenia Zuzanny Izdebskiej.
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”