Poszukiwania rodzeństwa (zm. jako dzieci)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Poszukiwania rodzeństwa (zm. jako dzieci)

Post autor: kamil_360 »

Witam!
Bardzo proszę o możliwą pomoc lub sugestie w rozwiązaniu mojego problemu, który powtarza się dwa razy.
Otóż, poszukuję jakichkolwiek materiałów, które potwierdziłyby przesłankę, że zarówno mój pradziadek, jak i jego syn mięli rodzeństwo, które zmarło jako dzieci.
Pradziadek urodził się pod koniec 1897 roku w Staszowie. Podobno miał z 'młodego' rodzeństwa jednego brata. Oprócz niego miał dwóch, którzy doczekali starości. Wszyscy pochowani są w Ostrowcu.

Dziadek urodził się w Ostrowcu. podobno miał dwóch braci.
Napisałem do USC o pomoc. Odnaleźli jedynie jego akt z 1940 i jego brata z 1930. Między tymi latami nie znaleźli żadnego innego na nazwisko Śmieszek.

Czy archiwum mogłoby pomóc, jeżeli chodzi o rodzeństwo pradziadka?
Co z pochówkiem? W czwartek wybieram się do Staszowa by odnaleźć jeszcze innych z rodziny. Czy możliwe, że bracia ci pochowani są razem z rodzicami pradziadka? (bracia dziadka lub pradziadka? lub wszyscy razem?). Jeżeli tak, to czemu nie w Ostrowcu, na miejscu?
Dodam, że rodzice pradziadka zmarli w 1937 (oboje).
Czy mogą być 'zaznaczeni' na nagrobku, pomimo braku w księgach?

Kamil
email: kamilsmieszek360@gmail.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”