Być może temat był już poruszany.
Jednak zapytam:
Czy zdarza się (czy często), że osoby wyznania rzymsko-katolickiego występują w aktach metrykalnych w księgach prowadzonych dla innych wyznań (np. ewangelickiego, mojżeszowego, prawosławnego)?
Inaczej pytając:
Czy przeszukiwanie ksiąg innych wyznań w poszukiwaniu śladów dotyczących osób wyznania rzymsko-katolickiego (np. katolicy występujący jako świadkowie) ma większy sens tj. czasem znajdą się informacje o katolikach?
A dodatkowo - konkretniej: jakie są Wasze obserwacje z Kujaw wschodnich?
Katolicy w księgach ewangelickich, mojżeszowych, prawosł.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
W okresie międzywojennym powszechnie w kościołach, gdzie dopuszczano rozwód, czyli głównie ewangelicko reformowanym, prawosławnym i starokatolickim. Konstrukcja była taka, iż osoba rozwodząca się zmieniała wyznanie i ponowny ślub zawierała po rozwodzie częstokroć z inną osobą wyznania katolickiego. Charakter masowy tych rozwodów dotyczył głównie województw wschodnich II RP. Choć ślub mieszane, gdzie jedna osoba była katolicka występowały w całej Polsce.
Na terenie Galicji, w wieku XIX, dotychczas spotkałem liczne przypadki chrztów dzieci rodziców r-k odprawianych przez lokalnych parochów g-k. Wszystkie jednak wpisane były do ksiąg odpowiedniej parafii r-k.
Ostatnio jednak na Podkarpaciu natknąłem się na chrzty dzieci 1 pary r-k wpisane do ksiąg par. g-k. We wszystkich tych metrykach były notki o łacińskim rycie obojga rodziców i w większości dodatkowo wzmianki, iż obrządek nie obejmował bierzmowania.
Unickie więc chyba warto brać pod uwagę.
Pozdrawiam
Hubert
Ostatnio jednak na Podkarpaciu natknąłem się na chrzty dzieci 1 pary r-k wpisane do ksiąg par. g-k. We wszystkich tych metrykach były notki o łacińskim rycie obojga rodziców i w większości dodatkowo wzmianki, iż obrządek nie obejmował bierzmowania.
Unickie więc chyba warto brać pod uwagę.
Pozdrawiam
Hubert
-
Irena_Powiśle

Miałam kiedyś taki samy pomysł, ale nie dotyczący konkretu wątku - poszukiwanie-indeksacja aktów Polaków-katolików w księgach prawosławnych (do których można było dotrzeć) w okresie IWŚ na terenach ówczesnej Rosji, bo oczywiście że nie wszędzie gdzie byli ewakuowani Polacy/przymusowo wywiezieni istniały kościoły/parafie katolickie.
Ale otrzymała odpowiedź od Administratora że w genetece indeksacja wyłącznie ksiąg w całości, a nie takich wysegregowanych aktów.
No i na tym mój pomysł zmarł. Prawie razem z możliwością dostępu do aktów.
Dodam, że w okresie wcześniejszym niż 1 połowa wieku XIX na terenach carskiej Rosji w tych miejscowościach gdzie nie istniało kościołów katolickich katolików zapisywano w księgach prawosławnych cerkwi, ale z innej strony księgi lub z dodatkiem "katolik".
Nie jest to przez mnie wymyślone, kiedyś już dawno szukałam w jednym z archiwów gubernialnych i była taka odpowiedź od pracowniczki.
Ale otrzymała odpowiedź od Administratora że w genetece indeksacja wyłącznie ksiąg w całości, a nie takich wysegregowanych aktów.
No i na tym mój pomysł zmarł. Prawie razem z możliwością dostępu do aktów.
Dodam, że w okresie wcześniejszym niż 1 połowa wieku XIX na terenach carskiej Rosji w tych miejscowościach gdzie nie istniało kościołów katolickich katolików zapisywano w księgach prawosławnych cerkwi, ale z innej strony księgi lub z dodatkiem "katolik".
Nie jest to przez mnie wymyślone, kiedyś już dawno szukałam w jednym z archiwów gubernialnych i była taka odpowiedź od pracowniczki.
Pozdrawiam,
Irena
Irena
A czy w ogóle możliwe było, aby np. świadkiem w przypadku ślubu, urodzenia, zgonu np. osoby innego wyznania niż rzym.-katolickie (np. wyznania ewangelickiego) była osoba wyznania rzym.-katolickiego. I tak np.: sąsiad katolik jest świadkiem u ewangelika.
Czy spotykaliście takie sytuacje? Czy w zaborze rosyjskim (np. Kujawach wschodnich)?
Czy spotykaliście takie sytuacje? Czy w zaborze rosyjskim (np. Kujawach wschodnich)?
Andrzej
-
Arek_Bereza

Re: Katolicy w księgach ewangelickich, mojżeszowych, prawosł
nie wydaje Ci się, że to proste ćwiczenie, które możesz wykonać sam ?andompol pisze:A czy w ogóle możliwe było, aby np. świadkiem w przypadku ślubu, urodzenia, zgonu np. osoby innego wyznania niż rzym.-katolickie (np. wyznania ewangelickiego) była osoba wyznania rzym.-katolickiego. I tak np.: sąsiad katolik jest świadkiem u ewangelika.
bierzesz np. w genetece indeksy z metryk ewangelickich z Włocławka, gdzie występują nazwiska, które nie pasują do obrazka i sprawdzasz czy to mogli być katolicy (też przy pomocy indeksów).
przykład
nr 78
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 460&zoom=1
świadkowie do identyikacji: Krzysztof Czerwiński i Wojciech Rojewski
identyfikacja Rojewskiego - gospodarz z Wieńca lat 22 w 1830
a w AU zapewne jego dziecka w 1841 ma lat 30
nr 10
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... ents=false&
Dowodu nie mam ale ten Czerwiński pewnie też był katolikiem i bratem (kuzynem) matki dziecka, która pewnie była katoliczką, która wyszła za ewangelika.
edit Czerwiński był ewangelikiem - zgłaszał urodzenia dzieci w parafii katolickiej w Lubani
a tak poza sferą dowodową wg mnie katolik mógł być świadkiem u ewangelika i spotkałem takie przypadki poza Kujawami, bo to nie jest obszar moich zainteresowań, ot ćwiczenie takie.