Nazwiska - Galicja.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Nazwiska - Galicja.
Poszukuję wszelkich najdrobniejszych informacji o poniższych nazwiskach z terenów Lwów-Tarnopol-Kołomyja-Stanisławów-Kamieniec Podolski z lat 1750-1939;
Bałaban,
Bilecki,
Borawski,
Haas,
Harbaczewski,
Kuczkowski,
Kroebl,
Lehr,
Lipiński,
Macieliński,
Mycielski,
Pattak,
Piechurski,
Politowicz,
Sieromski,
Stanisławski,
Szpeler,
Tarnawiecki,
Za wszelkie informacje serdecznie z góry dziękuję.
Amelia L.
Bałaban,
Bilecki,
Borawski,
Haas,
Harbaczewski,
Kuczkowski,
Kroebl,
Lehr,
Lipiński,
Macieliński,
Mycielski,
Pattak,
Piechurski,
Politowicz,
Sieromski,
Stanisławski,
Szpeler,
Tarnawiecki,
Za wszelkie informacje serdecznie z góry dziękuję.
Amelia L.
-
mmaziarski

Nazwiska - Galicja.
Każde z tych nazwisk jest w genetece.Trzeba wybrać lupę ,wpisać nazwisko,wybrać Ukraina i kliknąć.
Nazwisko hrabia Mycielski wiąże się z historią mojej rodziny.Mieli swe dobra na Ukrainie a także w parafii Dubiecko-
Nienadowa,oraz Wiśniowa koło Strzyżowa.
Nazwisko hrabia Mycielski wiąże się z historią mojej rodziny.Mieli swe dobra na Ukrainie a także w parafii Dubiecko-
MMaziarski
O tym, że każde z tych nazwisk jest w genetece wiedziałam przed napisaniem mojego postu, jednak nie pasują imiona i inne dane personalne. Dlatego dla wyjaśnienia podaję więcej szczegółów o najbardziej poszukiwanych osobach:
1. Bałaban Karol Emanuel ur. 1859r. we Lwowie, syn Leopolda i Karoliny Morschale - czy miał dzieci z małżeństwa zawartego w 1891r. w Trembowli z Sydonią Macielińską oraz kiedy i gdzie umarł ?
2. Borawski Władysław, ur. w1866r. w Jarosławiu, syn Antoniego i Marianny ew. Marii Tarnawieckiej, żyjący na przełomie XIX/XXw w rejonach Kołomyja-Stanisławów-Nadwórna: kiedy i gdzie zmarł ?
3. Lipiński Jan, dyrektor szkoły w Uhrynowie na pocz. XXw.- kiedy i gdzie umarł?
4.Macielińska Celestyna zd. Kuczkowska, żona Plato M. (ślub ok 1870r. w Mielnicy)- kiedy i gdzie zmarła ?
5. Mycielska Monika, żona Wincentego Borawskiego (ślub niewiadomo gdzie w latach 1800-1817), mieli syna Antoniego ur. w 1818r. - kiedy i gdzie zmarła ?
6. Sieromska Magdalena h. Brodzic - data i miejsce urodzenia oraz śmierci.
Nie rozwijam wątku dot. innych nazwisk ponieważ brak jest jakichkolwiek odpowiedzi w tym temacie.
Pozdrawiam,
Amelia L.
1. Bałaban Karol Emanuel ur. 1859r. we Lwowie, syn Leopolda i Karoliny Morschale - czy miał dzieci z małżeństwa zawartego w 1891r. w Trembowli z Sydonią Macielińską oraz kiedy i gdzie umarł ?
2. Borawski Władysław, ur. w1866r. w Jarosławiu, syn Antoniego i Marianny ew. Marii Tarnawieckiej, żyjący na przełomie XIX/XXw w rejonach Kołomyja-Stanisławów-Nadwórna: kiedy i gdzie zmarł ?
3. Lipiński Jan, dyrektor szkoły w Uhrynowie na pocz. XXw.- kiedy i gdzie umarł?
4.Macielińska Celestyna zd. Kuczkowska, żona Plato M. (ślub ok 1870r. w Mielnicy)- kiedy i gdzie zmarła ?
5. Mycielska Monika, żona Wincentego Borawskiego (ślub niewiadomo gdzie w latach 1800-1817), mieli syna Antoniego ur. w 1818r. - kiedy i gdzie zmarła ?
6. Sieromska Magdalena h. Brodzic - data i miejsce urodzenia oraz śmierci.
Nie rozwijam wątku dot. innych nazwisk ponieważ brak jest jakichkolwiek odpowiedzi w tym temacie.
Pozdrawiam,
Amelia L.
-
mmaziarski

Większość z nas cierpliwie poszukuje w genetece i w innych możliwych miejscach.
Codziennie przybywa wiele indeksów.O Mycielskich można znaleźć w Wielkiej Genealogii.
Przybywa także materiałów do poszukiwań przy pomocy pana Kowala.
Nie oczekiwałbym odpowiedzi na pytanie ogólnikowe dotyczące nazwiska.
W genetece po wpisaniu nazwiska pojawia się wiele aktów,które trzeba samemu analizować.
To daje poszukującemu wiele satyysfakcji,gdy coś znajduje.
Powodzenia.
Codziennie przybywa wiele indeksów.O Mycielskich można znaleźć w Wielkiej Genealogii.
Przybywa także materiałów do poszukiwań przy pomocy pana Kowala.
Nie oczekiwałbym odpowiedzi na pytanie ogólnikowe dotyczące nazwiska.
W genetece po wpisaniu nazwiska pojawia się wiele aktów,które trzeba samemu analizować.
To daje poszukującemu wiele satyysfakcji,gdy coś znajduje.
Powodzenia.
MMaziarski
- Krystyna.waw

Amelia, polecam jeden post, jedno nazwisko i wszystko co wiesz o danej osobie, daty, linki do dokumentów, nazwy parafii
Tu jest dobre miejsce
https://genealodzy.pl/nazwiska.phtml
Tu jest dobre miejsce
https://genealodzy.pl/nazwiska.phtml
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Re: Nazwiska - Galicja.
Raczej nie chodzi o tych Mycielskich, zarazem hrabiów, a gałąź ruską tego rodu opisaną pokrótce w quasi monografii tego rodu przez Kazimierza Mycielskiego. Jakieś materiały o nich są w Pamiętniku pierwszego Ordynata na Wysuczce Czarkowskiego Golejewskiego, bodajże oryginalne wklejone zdjęcia.mmaziarski pisze:Każde z tych nazwisk jest w genetece.Trzeba wybrać lupę ,wpisać nazwisko,wybrać Ukraina i kliknąć.
Krystyno,
mam tam kilka nazwisk od kilku lat i ....zero odpowiedzi. Dla mnie to nie pracuje.
mmaziarski,
jak pan nie może pomóc, to proszę nie odpowiadać na moje prośby !
Jestem w takim wieku, że nie potrzebuję wycieczek w pańskim stylu.
Proszę zobaczyć jaki procent postów to prośby, takie jak moja. Po to jest ten portal.
Proszę nie odpowiadać. Zamykam ten wątek !
A.L.
mam tam kilka nazwisk od kilku lat i ....zero odpowiedzi. Dla mnie to nie pracuje.
mmaziarski,
jak pan nie może pomóc, to proszę nie odpowiadać na moje prośby !
Jestem w takim wieku, że nie potrzebuję wycieczek w pańskim stylu.
Proszę zobaczyć jaki procent postów to prośby, takie jak moja. Po to jest ten portal.
Proszę nie odpowiadać. Zamykam ten wątek !
A.L.