FamilySearch czy MyHeritage?

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

P_bugla

Sympatyk
Adept

Post autor: P_bugla »

Cześć

Do tej pory drzewo robiłem chałupniczo w Power Point.
Chcę to teraz przenieść do któreś z w/w stron.
Co polecacie?
Gdzie można zrobić obszerniejsze drzewa itp
Wojtek_W

Sympatyk

Post autor: Wojtek_W »

FS jest darmowe, MH powyżej 250 osób płatne, ale pozwala na rozbudowanie drzewa pokazując dopasowania do drzew innych użytkowników.

W.
Krzysiek_

Sympatyk
Mistrz

Re: FamilySearch czy MyHeritage?

Post autor: Krzysiek_ »

Wojtek_W pisze:FS jest darmowe, MH powyżej 250 osób płatne, ale pozwala na rozbudowanie drzewa pokazując dopasowania do drzew innych użytkowników.
Niekoniecznie, na MH możesz importować drzewo z pliku .ged. Nie ma wtedy limitów. Z tego, co kojarzę, to nie możesz dodawać w takiej sytuacji nowych osób. Zawsze można co jakiś czas drzewo usuwać i wgrywać zaktualizowane.
Wojtek_W

Sympatyk

Post autor: Wojtek_W »

Krzysiek_ pisze:
Wojtek_W pisze:FS jest darmowe, MH powyżej 250 osób płatne, ale pozwala na rozbudowanie drzewa pokazując dopasowania do drzew innych użytkowników.
Niekoniecznie, na MH możesz importować drzewo z pliku .ged. Nie ma wtedy limitów. Z tego, co kojarzę, to nie możesz dodawać w takiej sytuacji nowych osób. Zawsze można co jakiś czas drzewo usuwać i wgrywać zaktualizowane.
Może się też zdarzyć, że na darmowym zniosą limit. Po kilku latach członkostwa okazało się, że nie mam już limitu. Nadal mam pewne ograniczenia, ale limitu osób nie mam.
P_bugla

Sympatyk
Adept

Post autor: P_bugla »

Jeżeli wykupię na jakiś czas wersję Premium na My Heritage, posprawdzam co trzeba i rozbuduję drzewo do ponad 250 osób to po rezygnacji z wersji Premium usuną wszystko co jest powyżej 250 osób w drzewie?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

A rozważasz nakarmienie Twoimi danymi tylko któregoś z tych dwóch?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
pebro

Sympatyk

Post autor: pebro »

Używam Family Tree Builder w trybie bez wgrywania danych na stronę MyHeritage. Nie ma ograniczenia do 250 osób. Niestety potrafią zdalnie zablokować możliwość uruchomienia programu, nie daje się zalogować. Potrafi to być frustrujące. Program jest wygodny i intuicyjny.
Natomiast jeśli on-line to wolę FamilySearch. Nie podoba mi się polityka MH, która chce darmowo pozyskać dane, a za większość każe płacić. Mam swoją teorię, ale przemilczę, aby nie być posądzony za antyżydowskość.
--
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Post autor: benyzet »

Tak jak Paweł skłaniam się ku FS. MH w pewnym momencie nie wnosi nic do drzewa, wręcz przeciwnie zaczyna je zaśmiecać jakimiś dopasowaniami z witryn w których jesteśmy gośćmi ( administrator witryny dał nam do niej dostęp czyt."członkowstwo"), po grzyba wysyłają takie dopasowania. W moim przypadku, byłem naiwny na początku mojej przygody genealogicznej ( 2011), włożyłem ciężką pracę w odnajdywanie w metrykach i zlecając niejednokrotnie kwerendy aby rozbudować swoje drzewo. Wiem od którego przodka to moja praca. Wklepałem to kiedyś na MyH i poszło w świat. FS przynajmniej oferują swoje skany metryk. Trochę to chaotycznie napisałem. Przepraszam.
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
Piotr_Kom

Sympatyk
Adept

Post autor: Piotr_Kom »

Też uważam, że FamilySearch jest lepsze i ze względu na skany należy się im tego rodzaju rozszerzenie ich darmowej oferty.
Ja już wpisałem kilkadziesiąt osób do drzewa na FamilySearch i tu pojawiło się mi pytanie o pisownię imion i nazwisk. Znaleźli mi się nie polskojęzyczni powinowaci, którzy zaczęli się dopisywać według swoich standardów i niestety czasem przeinaczać już wpisanych przeze mnie przodków. Nawet mnie to bardzo nie dziwi, bo polskie imiona i polskie znaki diakrytyczne nic im nie mówią. I tu mam pytanie - w jakiej formie pisanej powinno się wprowadzać personalia? Czy w języku aktu czyli po łacinie, niemiecku czy nawet po rosyjsku czy je polonizować do współczesnej formy? Niestety załączanie źródeł - linków do aktów pokaże osobom mniej zaangażowanym w genealogie niezrozumiałe najczęściej imiona a czasem i nazwiska. Jest możliwość wpisania alternatywnego imienia i nazwiska i tu wpisać zapis łaciński, niemiecki czy rosyjski czy odwrotnie? Główne imię i nazwisko jak w źródle a alternatywne w polskim brzmieniu?

Piotr Komuński
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Na FamilySearch każdy może modyfikować cudze drzewo, czy nawet je wykasować. Tam można tylko trzymać jakąś kopię, ale nie może to być drzewem podstawowym.
MyHeritage można omijać limit wgrywając GEDCOMem drzewo rozbudowywane gdzie indziej.
Ja używam podstawowo Ahnenblata i tworzę małe drzewa na MyHeritage przy okazji opisywania i poszukiwania kuzynów w poszczególnych gałęziach.
Jeszcze innym rozwiązaniem może być Ancestry, które nie ma ograniczeń w wielkości i nikt mi nie zmieni zawartości. Nie jest tak ładne jak MYHeritage i nie znajduje się tak dużo dopasowań w Europie jak na MyHeritage, ale do poszukiwań rodziny w USA jest idealne. Jeszcze jest kilka różnych usług w sieci do prowadzenia drzew, ale ich funkcjonalność zwykle jest gorsza.
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Aisuna

Sympatyk

Post autor: Aisuna »

A czy jest jakaś opcja wyeksportowania drzewa z FS?

Pozdrawiam
Anna
mariuszek69

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: mariuszek69 »

A czy jest jakaś opcja wyeksportowania drzewa z FS?
Jakaś jest, ale nie bezpośrednio ze strony tylko z użyciem osobnej aplikacji. Jeśli mnie pamięć nie myli to próbowałem kiedyś Ancestral Quest i RootsMagic w darmowych wersjach.

Pozdrawiam,
Mariusz
W.Badurek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: W.Badurek »

Czy ktoś z forumowiczów korzysta z płatnego Ancestral Quest? Jeśli tak, to prosiłbym o opinię, może być też na priv.
Pozdrawiam
Waldemar
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”