Poszukuję miejscowości Nowinka koło Porzecza.

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Domanika

Sympatyk

Poszukuję miejscowości Nowinka koło Porzecza.

Post autor: Domanika »

Witajcie, w Was nadzieja.
Moja 94 letnia babcia całe życie próbuje przekonać resztę rodziny co do nazwy miejscowości w której zyli jej dziadkowie. Miejscowość według niej nazywa się "Nowinka", i jest/ była spacerowym dystansem od Porzecza koło Grodna. Przejrzałam wszelkie mapy stare oraz nazwy posiadłości- niestety od wielu lat nienatrafiłam na tą nazwę. Posiadam jednak kartkę pocztową z tym adresem więc musi to być coś na rzeczy.
Babci dziadkowie mieli ponoć duzą posiadłość w tej Nowince. Posiadłość z lasem. Zamieszczam list mojej babci do zaprzyjaźnionego księdza z Porzecza z opisem tego miejsca- niestety babcia nie doczekała się odpowiedzi. Oraz kartę pocztową. Może wy mi pomożecie w odszukaniu tej miejscowości. Staram się odszukać informacji na temat tej rodziny i może z tej strony mi się uda. Babcia z rodzicami i rodzeństwem została wysiedlona z Kresow i stracili z nimi kontakt.

Obrazek

Obrazek
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Poszukuję Miejscowości NOWINKA koło Porzecza.

Post autor: Irena_Powiśle »

Niech Pani poszuka wieś Nowiny, nie Nowinka. W okolicach Nowogrodka.
W wieku XIX to była gmina Wejwery.
Pozdrawiam,
Irena
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

wieś Nowinka i Nowinki:

wieś Nowinki gmina Łużki okręg Porzecze woj.Poleskie
Słownik Geograficzny Królestwa Polskiego
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_VII/238
W 1938r. Wieś Nowinki gmina Jazno pow.Dzisnienski woj.wileńskie
https://www.radzima.net/pl/miejsce/nowinki_10.html

https://books.google.pl/books?id=x_0TAQ ... ze&f=false

11 kwietnia 1929 roku do gminy Łużki przyłączono część obszaru gminy Jazno oraz zniesionych gmin Czerniewicze i Stefanpol[5]
Pozdrawiam
Ela
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Nie szukajmy po całej Polsce, skoro z opisu w liście dokładnie wynika , że chodzi o osadę przy torach z Grodna do Porzecza.Wymienione jest Łosiewo , które jest teraz niejako przedmieściem Porzecza. Myślę , że to była jakaś zwyczajowa nazwa na grupę domów przy torach i nie ma żadnego odzwierciedlenia w wykazach miejscowości i mapach.

Pozdrawiam
Janusz
koka24

Sympatyk

Post autor: koka24 »

http://maps.mapywig.org/m/Russian_and_S ... 29_VpB.jpg Są dwie Nowinki i Łozewo 15 km od Grodna
Pozdrawiam
Kazimierz
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Podobnie jak Janusz skłaniałbym się do okolic Porzecza czyli trzeba przeglądać parafie Rotnica, Hoża i Jeziory.
Babcia się tam nie urodziła ? Co wynika z jej dokumentów ?
Domanika

Sympatyk

Arek_Bereza pisze:Podobnie jak Janusz skłaniałbym się do okolic Porzecza czyli trzeba przeglądać parafie Rotnica, Hoża i Jeziory.
Babcia się tam nie urodziła ? Co wynika z jej dokumentów ?
Babcia urodziła się w Porzeczu, a tam jej dziadkowie mieli duży teren i las, niestety po I wojnie wszystko zostało zniszczone i pozostał tylko ten domek o którym mowa w liście.
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Babcia urodziła się w Porzeczu, a tam jej dziadkowie mieli duży teren i las, niestety po I wojnie wszystko zostało zniszczone i pozostał tylko ten domek o którym mowa w liście.
Domanika, dla pani babcia, dla nas osoba nieznana. Babcia miała chyba jakieś nazwisko, rodziców, rodzeństwo itp. Jakieś daty, im więcej szczegółów tym łatwiej będzie można coś ustalić. Szybciej chyba jednak można dojść do celu poszukując osób i w ten sposób dojść do miejscowości. Kilka osób prowadzi poszukiwania z rejonu parafii Jeziory, Hoża, Porzecze i sąsiednich parafii, może akurat ktoś trafił na taką rodzinę.
Pozdrawiam AlbinKoz.
Domanika

Sympatyk

Albin_Kożuchowski pisze:
Domanika, dla pani babcia, dla nas osoba nieznana. Babcia miała chyba jakieś nazwisko, rodziców, rodzeństwo itp. Jakieś daty, im więcej szczegółów tym łatwiej będzie można coś ustalić. Szybciej chyba jednak można dojść do celu poszukując osób i w ten sposób dojść do miejscowości. Kilka osób prowadzi poszukiwania z rejonu parafii Jeziory, Hoża, Porzecze i sąsiednich parafii, może akurat ktoś trafił na taką rodzinę.
Oczywiście, Babcia z panieńskiego Anna Wojciechowicz (ur 1929 w Porzeczu), Mieszkała na ul Polnej 17(Chyba lub 14), potem wynieśli się na Kolejową i tam budowali dom ( niestety skonczyli go budowac w momencie wejscia wojsk niemieckich do Porzecza). Ojciec babci Jan Wojciechowicz (ur 1889 zm 1950), Mama Aleksandra Wojciechowicz ( z d, Żukow) (ur 1897 zmarla 1992).

I w Nowince mieszkali dziadkowie mojej babci, czyli rodzice Jana- Dominik Wojciechowicz ( ur 1842/3 zm, 1929) i jego żona Aleksandra Wojciechowicz ( z d. Górecka- Łozowicka) (ur 1845 zm 1935).
Własnie dziaiaj udało mi się ustalić że ojcem Aleksandry był Michał Łozowicki (ur 1805 W Grodnie) z rodziny szlacheckiej .
O Dominiku wiem niewiele, tylko tyle że rodzice zgineli podczas Wiosny Ludów w 1848, miał tez brata (około 15 lat starszego) który po śmierci rodziców przegrał w karty cały majatek.

Dlatego skłonna jestem twierdzic że ta posesja o której mowa w liscie ( majątek?) to bardziej po Łozowickich stronie.

Gdzie szukać informacji na temat szlacheckich rodów ?
peters

Sympatyk
Mistrz

Post autor: peters »

Proszę zerknąć na tę mapę na stronie Podlaskiej Biblioteki Cyfrowej.
Mapa Powiatu Grodzieńskiego 1: 100 000
Jest tam zaznaczona Nowinka na południowy-zachód od Porzecza i Łosiewa (Łosiowa).
http://pbc.biaman.pl/Content/10935/PDF/ ... 100000.pdf
Pozdrawiam
Piortr
puszek

Sympatyk

Post autor: puszek »

Na IPN straty jest informacja o Jadwidze po mężu Sadowskiej (córka Jana Wojciechowicza i Aleksandry) ur 15.X.1925r./Porzecze.
W latach 1941-1945 była robotnikiem przymusowym w Gospodarstwie Rolnym Bewern k. Hajdekruk. Zmarła 2.VII.1988r.
W tym samym gospodarstwie na robotach przebywała Aleksandra po mężu Kobylińska, ur 18.IX.1921r/Czarna Woda, miejsce zamieszkania Porzecze. Rodzice ci sami co u Jadwigi.
Edward Wojciechowicz 13 lat (syn Jana i Aleksandry) zamieszkały w Porzeczu. W 1941r. robotnik przymusowy.
Źródło: Akta śledztwa Oddziałowej Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu w Białymstoku
S 8.2000.Zn.Bi IPN Białystok
Może to rodzeństwo Twojej Babci?
Bożena
Domanika

Sympatyk

To jest rodzeństwo babci ktore przeprpwadziło się wraz z nią na tereny Polskie. O nich wiem wszystko. Kontakt straciła z dziadkami i rodzeństwem ojca Jana
Z góry bardzo dziękuję za wszelka pomoc forumowiczów,
Pozdrawiam serdecznie

Anna Dominika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”