Zdobycie aktu urodzenia dziadka będąc zagranicą

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Bartosz1516

Sympatyk

Post autor: Bartosz1516 »

Przepraszam jeśli to głupie pytanie, ale nie znam sie na takich rzeczach, a w internecie nic na ten temat nie znalazłem. Czy jest możliwość zdobycia aktu urodzenia z USC(dokładnie z Bytomia) drogą elektroniczną, jeśli mieszkam w Niemczech? Szukam aktu urodzenia mojego dziadka, datę urodzenia znam, ale na genetyce ani w internetowych archiwach go nie ma. Są za to jakieś opłaty? Czy mogę tak po prostu napisać E-Mail do USC, od którego dostane ten akt?(jeśli w ogóle tam jest)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Jeśli nie masz możliwości autoryzowania e-maila podpisem elektronicznym - raczej nie.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Jeśli nie masz możliwości autoryzowania e-maila możesz wysłać zwyczajny list z Twoim własnoręcznym podpisem.

Jeśli akt jest wcześniejszy niż 100 lat, to musisz udowodnić pokrewieństwo załączając dokument urodzenia lub ślubu Twojego ojca/matki.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Bartosz1516

Sympatyk

elgra pisze:Jeśli nie masz możliwości autoryzowania e-maila możesz wysłać zwyczajny list z Twoim własnoręcznym podpisem.

Jeśli akt jest wcześniejszy niż 100 lat, to musisz udowodnić pokrewieństwo załączając dokument urodzenia lub ślubu Twojego ojca/matki.
Dobrze, tylko żeby zdobyć dokumenty ojca czy matki, to też potrzebuję jakiegoś dokumentu który potwierdza takową relację, czy nie? Takich dokumentów w domu nie mamy, wszystko leży w USC w Polsce
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Poczytaj (choćby na forum). Nie sądzę by dogłębnie ktoś zechciał ponownie wchodzić w szczegóły, możliwości, parametry (czy np masz PESEL, gdzie i kiedy rodzice, czy oni mają/mieli PESEL) etc

Chcesz prosto- zamów usługę w polskim "biurze genealogicznym", pełnomocnictwo itd

chcesz sam (i słusznie, bo to ciekawem przynajmniej spróbuj) - poczytaj - jest opisane, część nawet wręcz w "drzewku decyzyjnym" (przypadek A: w lewo, nie A - w prawo)
Bartosz1516

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Poczytaj (choćby na forum). Nie sądzę by dogłębnie ktoś zechciał ponownie wchodzić w szczegóły, możliwości, parametry (czy np masz PESEL, gdzie i kiedy rodzice, czy oni mają/mieli PESEL) etc

Chcesz prosto- zamów usługę w polskim "biurze genealogicznym", pełnomocnictwo itd

chcesz sam (i słusznie, bo to ciekawem przynajmniej spróbuj) - poczytaj - jest opisane, część nawet wręcz w "drzewku decyzyjnym" (przypadek A: w lewo, nie A - w prawo)
Dobrze. Tak P.S., to wiem, że to urząd itp. ale takie sprawy powinne być łatwiejsze do załatwiania. Dziadek nie żyję już od 50 lat, osobiście nie widzę problemu w zwykłym udostępnianiu danych z starych dokumentów przodków, którzy już dawno nie żyją. Jeśli jednak absolutnie trzeba, to przecież oni mają akty moich rodziców(mój akt urodzenia raczej też) więc weryfikacja nie powinna być trudna. No ale cóż, tak to już jest, dziękuje za pomoc, jeśli ktoś chcę coś dodać to prosze odpowiadać
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

A kto twierdzi, ze trudne?
7-10 dni roboczych na ogół i bez problemu i większych kosztów.
Tyle, ze to Ty wiesz, że Twój AU i AU Twoich rodziców są w polskim USC,
My nie- bo tego nie napisałeś.
A dopytywanie, gdy procedura jest i na stronach USCów i na forum jest dostępna....eee
Bartosz1516

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:A kto twierdzi, ze trudne?
7-10 dni roboczych na ogół i bez problemu i większych kosztów.
Tyle, ze to Ty wiesz, że Twój AU i AU Twoich rodziców są w polskim USC,
My nie- bo tego nie napisałeś.
A dopytywanie, gdy procedura jest i na stronach USCów i na forum jest dostępna....eee
Nie znalazłem na ten temat wiele, a jak już, to dalej miałem dużo pytań, bo po prostu większość opisów nie uwzględnia takiej sytuacji, więc tutaj sie zapytałem. Trudne nie powiedziałem, ale w 2023 roku takie rzeczy napewno mogłyby być łatwiejsze niż są, przynajmniej jest to moje wrażenie
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Twoja sytuacja nie jest nietypowa, szczególnie inna.
Jeśli nie możesz potwierdzić swojej tożsamości w korespondencji elektronicznej, to nie ma znaczenia gdzie mieszkasz /przebywasz /skąd piszesz.
Gdańsk, Zakopane , Toronto, Bonn - tak samo.
Pytałeś o "drogą elektroniczną, jeśli mieszkam w Niemczech". Kluczowe nie gdzie mieszkasz ale dowiedzenie, ze Ty to Ty.
e-dowód etc
Bartosz1516

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Twoja sytuacja nie jest nietypowa, szczególnie inna.
Jeśli nie możesz potwierdzić swojej tożsamości w korespondencji elektronicznej, to nie ma znaczenia gdzie mieszkasz /przebywasz /skąd piszesz.
Gdańsk, Zakopane , Toronto, Bonn - tak samo.
Pytałeś o "drogą elektroniczną, jeśli mieszkam w Niemczech". Kluczowe nie gdzie mieszkasz ale dowiedzenie, ze Ty to Ty.
e-dowód etc
Jednak gdybym dalej mieszkał w okolicach tego USC, to mogłbym zwyczajnie pójść tam osobiście. Tak jak mówie- gdybym znalazł coś na temat elektronicznej tożsamości, to bym sie tu nie pytał
W_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: W_Marcin »

------------
Pozdrawiam
Marcin
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

Bartosz1516 pisze:Dobrze. Tak P.S., to wiem, że to urząd itp. ale takie sprawy powinne być łatwiejsze do załatwiania. Dziadek nie żyję już od 50 lat, osobiście nie widzę problemu w zwykłym udostępnianiu danych z starych dokumentów przodków, którzy już dawno nie żyją. Jeśli jednak absolutnie trzeba, to przecież oni mają akty moich rodziców(mój akt urodzenia raczej też) więc weryfikacja nie powinna być trudna. No ale cóż, tak to już jest, dziękuje za pomoc, jeśli ktoś chcę coś dodać to prosze odpowiadać
Takie sprawy są łatwiejsze, ale skoro ty sam nie zadbałeś o swoje prawa (profil zaufany, e-dowód) jakie przysługują każdemu obywatelowi polskiemu, to nikt nie będzie szedł ci na rękę.

Jakoś Niemcy nie mają problemu wysyłać listy z kopią dowodu do AP czy USC, ale ty robisz z tego jakiś wielki problem.
Łukasz
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Bartoszu,

Aby mieć podpis elektroniczny należy być posiadaczem polskiego dowodu osobistego. Coraz więcej państw przechodzi na system podpisu elektronicznego.

Wszystkie państwa przestrzegają okresu ochrony danych osobowych. Okresy są różne. W Polsce to 100 lat i 80 lat.

Najlepiej zadzwoń do USC miejsca zgonu dziadka i zapytaj.

Tu na forum jest bardzo dużo genealogów mieszkających poza Polską, wiec nie jesteś jedyny.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Bartosz1516

Sympatyk

elgra pisze:Bartoszu,

Aby mieć podpis elektroniczny należy być posiadaczem polskiego dowodu osobistego. Coraz więcej państw przechodzi na system podpisu elektronicznego.

Wszystkie państwa przestrzegają okresu ochrony danych osobowych. Okresy są różne. W Polsce to 100 lat i 80 lat.

Najlepiej zadzwoń do USC miejsca zgonu dziadka i zapytaj.

Tu na forum jest bardzo dużo genealogów mieszkających poza Polską, wiec nie jesteś jedyny.
Nie posiadam już Polskich dokumentów, dlatego ten pomysł z listem był dobry, jednak innych aktów również nikt u mnie nie ma. Więc widocznie będę musiał tam zadzwonić. Wolałem tutaj sie zapytać, jak to jest, bo lepiej tutaj wyjść na idiotę niż w USC
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Piotr_Romanowski »

elgra pisze:Jeśli nie masz możliwości autoryzowania e-maila możesz wysłać zwyczajny list z Twoim własnoręcznym podpisem.

Pokrewieństwa nie trzeba udowadniać aktami stanu cywilnego. USC sam sobie to sprawdzi. Wystarczy tylko podać im podstawowe dane przodków.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”