Fotografie kartonikowie - reprodukcja

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Marek_

Sympatyk

Post autor: Marek_ »

Witam
tak się zastanawiam... czy ktoś z Was ma pomysł jak z skanu dobrej jakości fotografii kartonikowej za pomocą współczesnych technik reprodukcji zrobić dobrą kopię takiej fotografii ? Czy to zadanie dla profesjonalnej poligrafii, która wydrukuje kartonik dwustronnie z odpowiednimi zdobieniami, o odpowiedniej twardości i dodatkowo nałoży zdjęcie jak w starym atelier ?

ciekawe czy to technicznie wykonalne - choć myślę, że tak skoro było wykonalne ponad 100 lat temu. Zostaje więc kwestia kosztów i kogoś, kto "czuje klimat" starego "twardego" zdjęcia ...
Awatar użytkownika
m-za

Nieaktywny
Kontakt:

Post autor: m-za »

W żadnym LAB-ie nie uzyskasz odbitki zachowującej odpowiedni klimat starej fotografii. Polecam dobrą drukarkę do zdjęć ( zwykłe atramentówki nie drukują na grubych papierach) i papier Ilford Gold Fibre Silk. Papier wykonany jest na tradycyjnym barytowym podłożu w rzeczywiście gdy się weźmie go do reki, to tak wygląda. Nie zawiera optycznych wybielaczy ( jest przez to delikatnie kremowy) a żywotność wydruków ma być porównywalna z tradycyjnym papierem barytowym. Polecano mi również papier Canson Baryta http://www.canson.pl/produkty/27/digital-art nie miałam go jednak w ręce. Jesli chodzi o kartoniki - to już gorsza sprawa. Na większości z nich napisy były tłoczone. Wiąże się to z dużym kosztem za wykonanie matrycy. Kodak chyba produkuje papier - karton o gramaturze ponad 800 gsm. Wiadomość kiedyś tam zasłyszana, nie sprawdzona :D Na takim można by było drukować tekturki.
Małgorzata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”