Poszukuję nazwisk:Fojt, Pyka - miejscowości: Mizerów, Suszec

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Gorycka_Małgorzata

Poszukuję nazwisk:Fojt, Pyka - miejscowości: Mizerów, Suszec

Post autor: Gorycka_Małgorzata »

Witam serdecznie :-)
Bardzo proszę o pomoc w odszukaniu aktu urodzenia (bądź samej daty) mojej prababci od strony taty - Marty Fojt (z d. Pyka).
Jej mężem był Sylwester Fojt - ur. 01.01.1889 r. - Borowa Wieś.
Związek małżeński zawarli: 17.08.1912 r. Nr akt. 14/1912 (Wtedy nazwisko pisane przez "i" (Foit). Zamieszkiwali w Mizerowie.
Przeszukałam "Genetekę" - woj. śląskie i jedyne co pokazało się związane z tymi dwoma nazwiskami to w bazie zgonów dwie osoby: Rufin Fojt i Gertruda Fojt, których rodzicami byli Sylwester i Marta Pyka (zapisy nazwiska niepełne) - parafia: Suszec, miejscowość: Mizerów. Posiadali dzieci urodzone w latach: 1917, 1920 i później, których baza Geneteki nie pokazuje.
Bardzo proszę o wskazówki, w jaki sposób mogę dotrzeć do brakujących dat. Gdzie jeszcze można szukać?
Pozdrawiam,
Małgorzata Gorycka
    Arturro

Sympatyk
    Tytan

Post autor: Arturro »

Dzień dobry,

Skanów ksiąg na razie nie ma, ale Górnośląskie Towarzystwo Genealogiczne zdigitalizowało i opublikowało na swej stronie skorowidze USC z tego regionu - można wejść na ich stronę i przejrzeć je, a później zwrócić się do właściwego AP z prośbą o skan aktu.

Tutaj link do strony z wykazem skorowidzów:
    https://siliusradicum.pl/skorowidze-do-akt-usc/

Skorowidze są w trakcie digitalizacji, więc jak czegoś jeszcze nie ma, to proszę sprawdzać co jakiś czas, czy się coś nowego nie pojawiło, ale zarówno Mizerów, jak i Suszec, widzę, że są już dostępne.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w szukaniu,
    Artur
    Gorycka_Małgorzata

Post autor: Gorycka_Małgorzata »

Bardzo dziękuję za cenną informację. Przeszukam wskazane skorowidze.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Gosia
    ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”