USC Althammer

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Gorycka_Małgorzata

USC Althammer

Post autor: Gorycka_Małgorzata »

Dzień dobry,
Proszę o informację, gdzie mogłabym odnaleźć akt małżeństwa, jeżeli związek małżeński był zawarty w USC w Althammer w 1912 r. Do jakiej parafii należał ten urząd? Czy powinnam przeszukać skorowidze Mikołowa, Przyszowic a może Rudy Śl. - Halemby? A może są skorowidze konkretnie z Althammer? Od paru dni przeszukuję internet i nic nie potrafię odszukać, cały czas stoję w tym samym miejscu.

Z góry dziękuję za wskazówki.
Małgorzata
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Gorycka_Małgorzata

Bardzo dziękuję za wiadomość. W takim razie powinnam się zwrócić do Archiwum (Oddz. w Gliwicach) po akt małżeństwa.
Pozdrawiam,
Małgorzata
Ilona50

Sympatyk

Post autor: Ilona50 »

O jakie nazwisko chodzi. Moze uda mi sie sprawdzic.
Pozdrawiam
Ilona
Gorycka_Małgorzata

Dzień dobry,
Poszukuję daty urodzenia mojej prababci Marty Pyka jak również imion jej rodziców. Posiadam Stammbuch i wpis zawarcia związku małżeńskiego mojego dziadka i babci - Henryk i Henryka Foit. Na drugiej stronie są informacje dotyczące rodziców pana i pani młodej, czyli moich pradziadków - Sylwestra Foit i Marty Foit (z d.Pyka). Nr aktu: 14/1912, 17.08.1912 r. Althammer. Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Gosia
Ilona50

Sympatyk

Post autor: Ilona50 »

Sprawdziłam w księgach " ALTHAMMER Heiraten 1912" i nie ma tam zanotowanego tego związku małżenskiego. To mała miejscowosc. Pomyślałam, ze moze jednak zaślubiali się w Sosnicowicach. To większa miejscowosc a zaslubiny z sierpnia zanotowane pod numerem 14 to chyba ksiega 3 razy grubsza niz ta z Althammer.
Ale dlaczego w tym Stammbuchu zanotowano Althammer? Dziwne.
Pozostaje chyba zwrocic sie do Archiwum Gliwice.

Zycze powodzenia
Ilona
zbigniewkrukowski

Post autor: zbigniewkrukowski »

Dzień dobry,
Althammer, ale nie ten rejon!
Ta miejscowość należała do USC-Śmiłowice, akty z tego urzędu można zamówić w Archiwum Państwowym w Katowicach.
W skorowidzu jest ten akt małżeństwa - Sylwestra Foit i Marty Pyka. Nr aktu: 14/1912

pozdrawiam Zbyszek
Gorycka_Małgorzata

Dzień dobry,
Bardzo dziękuję za poświęcony czas i zlokalizowanie poszukiwanego przeze mnie aktu. Czy skorowidz jest może dostępny w wersji zdigitalizowanej? Chciałabym również odszukać rodziców Marty Pyka. Być może również ich związek małżeński będzie w tej księdze.
Pozdrawiam,
Gosia
Arturro

Sympatyk
Tytan

Post autor: Arturro »

Dobry wieczór,

Skorowidze z tego rejonu są zdigitalizowane przez Górnośląskie Towarzystwo Genealogiczne "Silius Radicum" i są dostępne na ich stronie:

https://siliusradicum.pl/skorowidze-do-akt-usc/

Skorowidze są w trakcie digitalizacji, więc w przypadku braku jakiegoś USC (czy braku jakichś lat), proszę sprawdzać co jakiś czas, czy się coś nowego nie pojawiło, ale USC w Śmiłowicach jest dostępny.

Pozdrawiam,
Artur
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”