Warszawa - Nowakowski, Wieczorek, Wujek, Wójek, Gałecki

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Warszawa - Nowakowski, Wieczorek, Wujek, Wójek, Gałecki

Post autor: Czerkawska_Ewa »

Losy rodziny kolejnego członka mojej rodziny, Marcina Nowakowskiego, brata mojego prapradziadka Szczepana. W 1883 r. w par. Przemienienia Pańskiego ożenił się z Marianną z domu Wieczorek. Nie wiem, czy mieli dzieci. Drugą żoną była Marianna z domu Wujek, ślub w par. Wszystkich Świętych w 1888 r. Ich córka Karolina wyszła za mąż za Józefa Gałeckiego,tokarza, w tej samej parafii w 1909 r. Syn Józefa i Karoliny Józef Roman Gałecki, rymarz, ożenił się z Haliną Janiną Matczak w 1936 r. na Mokotowie. Został wywieziony do Stutthof podczas Powstania Warszawskiego, mieszkali na ul. Lewickiej 17 m. 17 według straty. Syn Józefa i Karoliny, Witold Gałecki, został wywieziony na roboty przymusowe do Gusiewa. Mieszkali na ul. Komorskiej 15.
W 1930 r. w par. Wsz. Św. córka Marcina i Marianny, Wiktoria Nowakowska bierze ślub z Kazimierzem Lange. Jej siostra Julia Nowakowska wychodzi za Władysława Gurtata vel Gortata w 1924 r. w par. św. Barbary.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”