Poszukuję dwóch aktów zgonu z parafii Jadów

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Adrian_1606

Sympatyk
Adept
Podziękował: 1 time

Post autor: Adrian_1606 »

Dzień dobry. Poszukuję aktów zgonu dwóch osób z parafii Jadów.
1. Andrzej Śliwa, urodzony około 1770 r., zmarł w 1860 r. w parafii Jadów (lat 90), wdowiec po Agnieszce Śliwa z domu Bieniek .
2. Agnieszka Śliwa (z domu Bieniek), urodzona 5 stycznia 1783 r. we wsi Borki (parafia Jadów), zmarła w 1833 r. w parafii Jadów (lat 60), córka Walentego Bieńka i Agaty Bieniek (z domu Janowa).
Prawdopodobnym dokładniejszą miejscem ich śmierci może być wieś Podbale w parafii Jadów, ponieważ właśnie tam zmarł ich syn Jakub Śliwa.
Piszę dlatego, że nie mogę znaleźć ich aktu zgonu (w Genetece znalazłem tylko, rok ich zgonu, ich przybliżony wiek, parafię w której zmarli i numer aktu zgonu).
W przypadku Andrzeja Śliwa jest to akt zgonu nr 31 roku 1860 (dla parafii Jadów). W przypadku Agnieszki Śliwy (z domu Bieniek) jest to akt zgonu nr 35 roku 1833 (dla parafii Jadów). Odnalezienie tego pozwoliłoby ustalić dokładną datę i miejsce ich śmierci.
łukasiewicz_robert

Sympatyk

Post autor: łukasiewicz_robert »

Dzień dobry.
Andrzej Śliwa - zm. 17.04.1860 Bale,
Agnieszka Śliwa - zm. 29.03.1833 Bale.

Pozdrawiam.
Adrian_1606

Sympatyk
Adept

Dziękuję. Przy okazji popełniłem drobny błąd, bo Agnieszka tak naprawdę żyła 50 lat, a nie 60. To ciekawe, bo jest osada Bale, ale ona chyba teraz jest częścią większej miejscowości Podbale
Jestem ciekawy, czy w akcie zgonu Andrzeja Śliwy były dane jego rodziców.
łukasiewicz_robert

Sympatyk

Post autor: łukasiewicz_robert »

Maciej i Katarzyna(nazwiska z domu brak).
Adrian_1606

Sympatyk
Adept

Bardzo dziękuję. Teraz będę mógł poszukać dokładniejszych danych o tych jego rodzinach (ale to na później). Najpierw muszę jednak znaleźć akt urodzenia Jakuba Śliwy (syna tego Andrzeja), który urodził się około 1811 r. (według danych z jego aktu małżeństwa i zgonu) (najpewniej też w parafii Jadów, dokładniejszych danych w postaci numeru aktu urodzenia na razie nie posiadam), potem akt urodzenia jego syna Jana Śliwy (urodzony w 1850 r. w parafii Jadów, numer aktu urodzenia:89), a być może i akt urodzenia Andrzeja Śliwy (choć to niepewne).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”