Dzień Dobry
Nazywam się Jerzy Kozubski. Zaraziłem się budowaniem drzewa genealogicznego swojej rodziny tzn. Kozubskich. Odnalazłem dokumenty potwierdzające ,że moim praprzodkiem jest Jakub Kozubski . Posiadam akty jego ślubów i akt zgonu. Nie mogę odnaleźć aktu urodzenia i danych o jego , a właściwie ich rodziców. Bo miał brata Andrzeja. Pierwszy jest akt ślubu z Reginą Sobocianką z 30 .01. 1752r w Mądre. Drugi ślub 17.05.1797 w Mądre w wieku 71 lat z Katarzyną. Akt śmierci 03.12.1802 w wieku 80 lat w Mądre. Właśnie w Mądre w połowie wieku pojawiają się dwaj bracia nie wiadomo skąd . Kwerenda z tych lat nie stwierdza istnienia tam Kozubskich. Z aktów wynika że Kozubscy nie byli ludźmi majętnymi. Czyli w ówczesnych czasach nie mogli samowolnie zmieniać miejsca zamieszkania. To jak znaleźli się w Mądre.?
Żeby zmienić miejsce zamieszkania musieli mieć zgodę. A może ma to związek ze Stefanem Czarneckim. Który w tych latach przechodził przez Wielkopolskę. Jest o tym wzmianka w Pamiętnikach Chryzostoma Paska. Może w jakiś sposób wywędrowali z Kozub. Może ktoś odnalazł wzmianki o urodzeniu Jakuba i Andrzeja w jednej rodzinie w latach 1720 1730 . Byłaby to wielkie prawdopodobieństwo że z to moi przodkowie. Proszę o pomoc w rozwiązaniu zagadki. Szkoda że nie mogę przesłać kserokopii aktów .
Jerzy
Skąd pochodzili Jakub i Andrzej Kozubscy z Mądre
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
ReginaKozubska
Jeśli był człowiekiem wolnym, nie potrzebował niczyjej zgody, musiał tylko znaleźć żródło utrzymania. W akcie zgonu jest zapisany jako skotarz, to może tłumaczyć przeniesienie się do innej miejscowości.
Skąd tu Czzarniecki? Pamiętniki Paska dotyczą czasów o stulecie wcześniejszych.
Zofia
Skąd tu Czzarniecki? Pamiętniki Paska dotyczą czasów o stulecie wcześniejszych.
Zofia
-
ReginaKozubska
Właśnie jak znaleźć skąd. Jedyna wskazówka rozdział lat ich urodzenia 1720-1730r. No i że był to Jakub i Andrzej w jednej rodzinie. A Czarnecki tak mi przyszedł do głowy bo bliskość Mądre. Chorąży przebywał jakiś czas w okolicach Poznania.. Przecież Jakub i Andrzej mogli być dziećmi nieślubnego potomka chorążego. Tak więc jakby ktoś natknął się na wzmiankę o narodziny Jakuba i Andrzeja Kozubskich w jednej rodzinie, w tych latach, to proszę pamiętać o mnie. Jerzy.
W okolicy nie brakuje Kazubów i Kozubków, to raczej tam należałoby szukać protoplastów. A jak jest określony Jakub Kozubski w metryce ślubu z 1752 roku?
Zofia
Zofia
-
ReginaKozubska
1. 30.01.1752, Mądre
Najjaśniejszy i wielebny Antoni Nepomucen Bojarski, poprzedziwszy trzema zapowiedziami, pobłogosławił związek małżeński zawarty między Jakubem Kozubskim, sługą, a Reginą Sobocianką, w obecności Andrzeja, Aleksego i innych.
2. 17.05, Mądre
Ja, Marcin Metelski, kurator kościoła parafialnego mądrskiego, pobłogosławiłem związek małżeński między pracowitym Jakubem Kozubskim, wdowcem lat 71, pasterzem bydła, i pracowitą Katarzyną, stanu wolnego ze wsi Garby, poprzedziwszy trzema zapowiedziami w niedziele, nie znalazłszy żadnej przeszkody prawnej, w obecności świadków pracowitych.
KWERENDA PARAFII MADRE LATA 1687-1758
e-mail: office[AT]origo-gen.pl, www.origo-gen.pl NIP: 782-222-12-39, REGON: 362767592
Poznań, dnia 19 maja 2016 roku
Szanowny Pan Jerzy Kozubski
Uprzejmie przesyłam wyniki kwerendy.
Jej celem było odszukanie śladów rodziny Kozubskich w księgach zgonów parafii Mądre z lat 1687–1758.
Księgi zgonów są niekompletne, nieuporządkowane, przemieszane ze ślubami i chrztami oraz innymi informacjami, co bardzo utrudnia poszukiwania. W aktach występuje bardzo niewielka ilość zapisów, w których można odczytać nazwisko.
Najczęściej były to określenia zawodu bądź statusu, np. Stary Kaczmarz, Chałupnik, Stary Pachołek, Stróż, Włodarz, Skotarz, Komornik, Półrolnik, Kowal.
Z nazwisk pojawiają się: Zaleszczyk, Piechyniak, Borowianka, Skrzypek, Olejnik, Krystek, Matusz, Stara Kaczorka, Stary Sobota. Ze szlachty są to: Korytowscy, Bilińscy, Łaszczyńscy.
W 1737 roku w parafii Mądre mieszkali:
- Mądre: Wawrzyn, Józef Nita, Kazimierz Organisciak, Janek Mazurek, Kaczor, Sobota, Błach, Antek, Krysiak, Jechura, Jerzy,
- Pigłowice: Owczarz, Zaleski, Matusz, Marek, Domagała, Sobek, Józef, Stach, Kaczmarz, Mrozek, Jonek.
Te osoby figurują jako płacące meszne (podano przy każdym liczbę wierteli owsa), choć trudno to jednoznacznie stwierdzić ze względu na bardzo wyblakły atrament.
Szukam wszędzie gdzie tylko mam dostęp do lat 1720 -1730 . na razie bez efektów . Może ktoś się na nich natknie .Jerzy.
Najjaśniejszy i wielebny Antoni Nepomucen Bojarski, poprzedziwszy trzema zapowiedziami, pobłogosławił związek małżeński zawarty między Jakubem Kozubskim, sługą, a Reginą Sobocianką, w obecności Andrzeja, Aleksego i innych.
2. 17.05, Mądre
Ja, Marcin Metelski, kurator kościoła parafialnego mądrskiego, pobłogosławiłem związek małżeński między pracowitym Jakubem Kozubskim, wdowcem lat 71, pasterzem bydła, i pracowitą Katarzyną, stanu wolnego ze wsi Garby, poprzedziwszy trzema zapowiedziami w niedziele, nie znalazłszy żadnej przeszkody prawnej, w obecności świadków pracowitych.
KWERENDA PARAFII MADRE LATA 1687-1758
e-mail: office[AT]origo-gen.pl, www.origo-gen.pl NIP: 782-222-12-39, REGON: 362767592
Poznań, dnia 19 maja 2016 roku
Szanowny Pan Jerzy Kozubski
Uprzejmie przesyłam wyniki kwerendy.
Jej celem było odszukanie śladów rodziny Kozubskich w księgach zgonów parafii Mądre z lat 1687–1758.
Księgi zgonów są niekompletne, nieuporządkowane, przemieszane ze ślubami i chrztami oraz innymi informacjami, co bardzo utrudnia poszukiwania. W aktach występuje bardzo niewielka ilość zapisów, w których można odczytać nazwisko.
Najczęściej były to określenia zawodu bądź statusu, np. Stary Kaczmarz, Chałupnik, Stary Pachołek, Stróż, Włodarz, Skotarz, Komornik, Półrolnik, Kowal.
Z nazwisk pojawiają się: Zaleszczyk, Piechyniak, Borowianka, Skrzypek, Olejnik, Krystek, Matusz, Stara Kaczorka, Stary Sobota. Ze szlachty są to: Korytowscy, Bilińscy, Łaszczyńscy.
W 1737 roku w parafii Mądre mieszkali:
- Mądre: Wawrzyn, Józef Nita, Kazimierz Organisciak, Janek Mazurek, Kaczor, Sobota, Błach, Antek, Krysiak, Jechura, Jerzy,
- Pigłowice: Owczarz, Zaleski, Matusz, Marek, Domagała, Sobek, Józef, Stach, Kaczmarz, Mrozek, Jonek.
Te osoby figurują jako płacące meszne (podano przy każdym liczbę wierteli owsa), choć trudno to jednoznacznie stwierdzić ze względu na bardzo wyblakły atrament.
Szukam wszędzie gdzie tylko mam dostęp do lat 1720 -1730 . na razie bez efektów . Może ktoś się na nich natknie .Jerzy.
-
ReginaKozubska
Jeszcze raz zwracam się z prośbą , jak odnaleźć rodziców i miejsce ich urodzenia ,rodziców Jakuba i Andrzeja . Kto mógłby mi pomóc. Jerzy.