Bardzo dziękuje za odpowiedź i ogrom pracy jaki Pan musiał włożyć jeszcze raz dziękuje !
Dodam coś od siebie :
Strona 13
Ja Maria Jurzec oświadczam jako matka i opiekunka imieniem moich małoletnich dzieci mianowicie : Reginy,Wojciecha,Franciszka i Stanisława Jurca,iż spadek po zmarłym Wawrzyńcu Jurcu na dzień 17 lutego 1863 bez testamentu mu zmarłym pozostały podług ( tzn według ) prawnego ............. i przyznaniem dobrodziejstwem inwentarza przyjmuje i o przyznanie ........ dla wymienionych dzieci .........................................................................................
Maria Jurzec
Wojciech Rapacz
Jan Cieśla
Jakub Czyszczoń
Wójt Józef Filas
Na ten zakończono i podpisano protokół.
Jeszcze mam pytanie ile na tamten czas wynosiłą wartość 60 zł które Jan Kanty miał wypłacić innym spadkobiercom?
--------------------------------------------------------------------
Strona 5
Podług podania Marianny Jurzec zgodnie z współopiekunami Janem Ciesla oraz Wojciechem Rapaczem cały majątek spadkodawcy stanowi wniosek spadkodawcy w ilości 60 zł. ........ 60 zł który to majątek zabezpiecza mi na ....... spadkodawcy pod nr 33 w Rdzawce.
Uwaga - Jakub Zygadło pozostawił ....... Marianne z którą ...... Jana i Ignacego Zygadło.Majątek pozostały przyznany jest Janowi Zygadło po śmierci Jakuba Zygadło ...... Marianny Zygadło.
Wawrzyniec Jurzec niniejszym spadkodawca ten wystawił dom w roku 1862 dlatego ...... na tym domu który jako przynależność gruntu Janowi Zygadło przypada a który ....... temu po Jakubie Zygadło ........ mu jest ........ istnieje stary budynek.
Pozdrawiam